Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767


Dobrodošli v dom plemenitih vin!

Na mestu, kjer sonce poljublja vinograde.
Kjer se zemlja spaja z nebom.
Kjer se moč znanja generacij druži z ljubeznijo.
Kjer je tradicija odgovornost.

Opis ponudbe

Kmetija Čarga je družinska kmetija, ki obdeluje 15 ha vinogradov. Sami skrbimo za razvoj in napredek naše vinske hiše in tako skrbno nadzorujemo pot grozdja do vrhunskega vina. Celoten naš pridelek tudi samostojno tržimo tako doma kot v tujini.

Pri Čargi se vse vrti okrog letnice 1767, ko v župnijskih spisih že lahko preberemo ime Čarga. To dokazuje dolgoletno tradicijo naše družine v kraju Pristavo, kjer skozi stoletja neprekinjeno nadaljujemo z vinogradništvom in vinarstvom. Poznavalci vin vedo, da se pri Čargi od začetka devetdesetih let polnijo izključno vrhunska buteljčna vina.

Posestvo Čarga obsega 25 ha zemlje, od tega 13 ha vinogradov in je po površini ena izmed večjih kmetij v Brdih. Naši vinogradi so na izbranih legah, kjer lapornata zemlja in mediteransko sonce ob rahlih alpskih vplivih ustvarjajo najboljše pogoje za rast vinske trte. Večina vinogradov je na nadmorski višini od 180 do 220 metrov. Dvigujejo se v zatravljenih terasah, saj dajemo velik poudarek organskim in bio pridelovalnim metodam, kar strokovno imenujemo integrirana pridelava. Imamo dobrih 47.000 trsov. Naš hektarski donos izjemno nizek, kar je v prid visoki kvaliteti vina, saj je znano, da nizke obremenitve trsov zagotavljajo visoko kvaliteten pridelek.

Izjemno pomembno je izbrati pravi čas trgatve, zato pričnemo takrat, ko je grozdje optimalno zrelo. To pomeni, da sta sladkor in vinska kislina v pravem sorazmerju. Grozdje obiramo ročno in grozde izbiramo, kar sicer pomeni veliko več dela, saj moramo iti v posamezen vinograd tudi večkrat. S trgatvijo ne hitimo in običajno začnemo nekoliko kasneje kot ostali vinogradniki v Brdih.

Klet

Ker naša ponudba obsega kar sedemnajst različnih vinskih polnitev, je za nas predelava grozdja v vino zelo zahteven proces, ki je prilagojen posameznim sortam.

Grozdje vseh belih sort maceriramo in s tem v naših vinih dosežemo večjo polnost, skladnost ter bolj intenziven in obstojen okus. Temu veliko pripomore tudi bâtonnage. Vino namreč več mesecev pustimo na odmrlih kvasovkah in ga pogosto mešamo.

Vina iz starejših vinogradov in vsa rdeča vina hranimo in staramo v 225 – litrskih sodčkih iz francoskega in slovenskega hrasta (tehnologija barrique) ter v velikih-20 hektoliterskih lesenih sodih. Ta vina v sodih doživljajo stalen stik s kisikom, počasi se jim zmanjšuje delež sadnih arom, ki pa se povezujejo z novimi vinskimi aromami.

Za pridelavo mladega vina uporabljamo tehnologijo t.i karbonske maceracije, tako kot to delajo pri francoskem vinu Beaujolais v Burgundiji. Na ta način vino ohranja vso svežino zrelih jagod in nas ob pitju spomni na komaj končano trgatev.

Še en francoski vpliv je precej močan – proizvodnja penin. Našo penino Donna Regina pridelujemo po klasični šampanjski metodi. Rumena rebula in chardonnay sestavljata osnovno vino, ki se nato pet let v steklenicah razvija v zrelo in uležano penino. Drobni in dolgotrajni mehurčki se sproščajo v verižicah in tako sami največ povedo o kakovosti naše penine.

Pri naših vinskih posebnostih, kot je recimo sladko vino Čarvina, uporabljamo tehnologijo passito. Grozde dveh avtohtonih briških sort, rebule in zelenke, sušimo v lesenih platojčkih in jih pol leta po trgatvi sprešamo.

O naših vinih

Trudimo se, da bi vsako naše vino imelo samosvojo osebnost. To pivcu omogoča, da res zazna vso opojnost, ki jo lahko ponudi kozarec vrhunskega vina. Ponosni smo na avtohtone briške sorte, kot so Rumena Rebula, Jakot (Tokaj)  in Malvazija. Imajo svoj šarm pa tudi svoje zahteve, zato se jim še posebej posvečamo.

Poleg teh treh pridelujemo še: Chardonnay  in Sauvignon od belih sort, Modri Pinot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc pa predstavljajo ta rdeče, sladki Muškat in Čarvina za sladokusce,  klasične penine Donna Regina za posebne priložnosti. Za zahtevnejše pa smo iz izbranih leg pridelali še vina Ta Star belo in Ta Star rdeče, ki s svojo bogato strukturo preprosto očar(g)ajo.

V času sv. Martina, na kmetiji pridelamo še omejeno količino mladega vina Vinovo, v zimskem času pa nastane fini vinski destilat – Grappa.

Vodene degustacije in ogled kleti

Po predhodni najavi organiziramo ogled kleti in vodene degustacije v degustacijskem prostoru, ki lahko sprejme do 50 ljudi.

Vsi, ki želite naša vina spoznati in jih v resnici tudi razumeti, ste na našo kmetijo prisrčno vabljeni.
Vključeni smo v projekt Briške vinske ceste in z veseljem si bomo za vas vzeli čas.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke