Vinogradniška kmetija Fornazarič

Opis ponudbe

Kmetija Fornazarič ima zelo dolgo zgodovino, saj so naši predniki že davno tega izkoriščali naravne danosti za kmetovanje, s čimer so se tudi preživljali. Gričevnata pobočja so bila vedno zasajena s sadnim drevjem in vinsko trto, pri hiši pa je vseskozi bilo vsaj nekaj glav živine. Kmetija se je z leti širila, spreminjala obseg posameznih dejavnosti in nekatere tudi opustila. Tako smo najprej opustili živinorejo, nato pa tudi sadjarstvo in se popolnoma usmerili v vinogradništvo in vinarstvo.

Kmetija je šla skozi boljše in slabše čase, saj so se iz leta v leto spopadali tudi z različnimi predvsem naravnimi izzivi, vseeno pa ji je uspelo preživeti skozi čas ter kljub temu ohraniti nekatere izvorne načine pridelave in sožitje z naravo. Ugodna lega, podnebje in način pridelave so nam omogočili razvoj in širitev vinogradništva na vseh bližnjih pobočjih ter kakovostno pridelavo vina.

Dolgo časa je glavno vlogo na naši kmetiji imelo belo vino, v zadnjem času pa se vse bolj osredotočamo na rdeče vino. Leto 1991 predstavlja za nas prelomno leto, saj smo do takrat prodajali samo odprto vino, v tem letu pa smo začeli z novo filozofijo in prestrukturiranjem vinogradov. To je pomenilo predvsem gosteje zasajene vinograde (6000 – 7000/ha), manjši pridelek na trto (cca 1 kg/trto) ter opustitev uporabe gnojil, insekticidov in herbicidov. Vina so tako postala drugačna, saj so s tem pridobila naravno stabilnost in sposobnost dolgega življenja. Tako pridelana vina v kleti zorijo brez naše pomoči in razen sulfita ne vsebujejo aditivov, stekleničimo pa jih brez predhodne filtracije, saj je naš cilj čimbolj naravno pridelano vino.

Naša vina:

SAUVIGNON VERT 2011, suho

Sauvignon vert je sortno belo vino, ki ga iz preteklosti bolje poznamo pod imenom Furlanski tokaj. Mošt za to vino začne fermentirati brez hlajenja, z dvodnevno maceracijo. Fermentacija se nadaljuje in konča v velikem lesenem sodu. Vino nato eno leto odleži v tem sodu na lastnih drožeh, brez pretokov. Prvi pretok opravimo po enem letu pred trgatvijo v inox cisterno, kjer se še eno leto samo čisti in stabilizira, da ga lahko po dveh letih zorenja v kleti ustekleničimo brez filtracije.

Lastnosti vina: Je rumene barve z zelenimi odtenki. Intenzivna cvetica, zaznavamo vonj zelišč in akacije. Je polnega okusa s solidnim pookusom, srednjega telesa.

CHARDONNAY 2012, suho

Mošt začne fermentirati v stiku z jagodno kožico (maceracija) dva dni. Po končani fermentaciji v velikem hrastovem sodu vino brez pretokov ostane na lastnih drožeh celo leto in je prvič pretočeno v inox cisterno pred naslednjo trgatvijo. V cisterni zori in se bistri še eno leto ter je po dveh letih ustekleničeno brez filtracije.

Lastnosti vina: Je zlatorumene barve in v kozarcu precej gosto. Cvetica je intenzivna in predvsem sadna, po zreli breskvi in s svežino jabolka. Zaznavni sta maslenost in svežina. V ustih je vino sprva prijetno kremasto, nato se odprejo sadni okusi, ki jih dopolnjujeta hrustljavi mineralnost in svežina. Pookus je dolg in prijeten.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k belemu mesu, škampom in školjkam.

RUBINO 2013,  polsuho

Rubino je rdeča zvrst, sestavljena iz merlota 80% in cabernet sauvignona 20%, kateremu dodamo sladko vino iz sušenega grozdja. Merlot maceriramo 1 mesec, cabernet sauvignon pa 2 tedna. Vino zori dve leti v rabljenih barik sodčkih, tretje leto pa mu dodamo sladko vino, ki zori ločeno. stekleničimo ga brez filtracije šele tretje leto.

Lastnosti vina: Je rubinasto rdeče barve, izredno sadne cvetice po gozdnih sadežih, ter na okusu kombinacija svežine in žametne elegance.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k lažji divjačini, kot je file srne ali muflona, ter za spajanje mesa s sadnimi omakami.

CUVÉE  2016, suho

Cuvée je zvrst belega vina sestavljena iz chardonnaya, zelenega sauvignona, rebule in sauvignona. To je sveže vino tekočega letnika, katero je hladno stisnjeno in fermentira s selekcioniranimi kvasovkami v inox cisternah. Namenjeno je širšemu krogu potrošnikov.

Lastnosti vina: Je svetlorumene barve z rahlo rumenozelenimi odtenki. Prevladujejo sveže citrusne vonjave prepletene z zeliščnimi notami. Okus je poln, topel in hkrati svež.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k belemu mesu, svinjini, začinjenim ribjim jedem, ribjemu carpacciu, testeninam in rižotam.

Veseli bomo, če se oglasite v naši kleti, po želji pa vam vina lahko tudi pošljemo ali dostavimo.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke