Vino Petrič – vina s tradicijo

Opis ponudbe

Domačija Petrič se nahaja v zgornji Vipavski dolini v vasici Slap, ki je le 2 km oddaljena od Vipave. Slap ima bogato tradicijo vzgoje vinske trte in negovanja vina, saj je prav tukaj bila ustanovljena prva kmetijska šola na slovenskem, prav tako pa je o Slapu je pisal že Valvazor v svoji knjigi Slava Vojvodine Kranjske (1689), v kateri piše o dobrih slapenskih vinih: “Solze vinograda v Slapu, ki leži blizu Lož, pa so še slastnejše.

V vinarski družini Petrič pa korenine vinarstva in vinogradništva segajo v davno leto 1778 in od takrat se prav vsako leto v njihovi kleti pridela mlado vino. Na začetku so bile to manjše količine, pred 30 leti pa se je gospodar Izidor Petrič začel aktivno ukvarjati z vinogradništvom in vinarstvom. V naših vinogradih imamo trenutno posajenih 28.000 trt, od tega kar sedem belih ter štiri rdeče sorte. Povečevanje števila trt pa nam omogoča tudi konkurenčnost na trgu. 

Tradicija, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod, nam je omogočila, da smo od naših prednikov prevzeli veliko izkušenj glede vzgoje vin. Te izkušnje pa sedaj še nadgrajujemo z uvajanjem sodobnih tehnologij, ki vodijo k vrhunski kakovosti vin. Tako sledimo tudi razvoju integrirane pridelave grozdja, ki pomeni okolju prijaznejše vinogradništvo.

Zavedamo se, da je kakovost vin v veliki meri odvisna od vzgoje in obremenitve vinske trte, zato se zavzemamo za enošparonsko vzgojo, ki daje sicer manjši pridelek, vendar pa je zato kvaliteta grozdja mnogo boljša, saj ima grozdje posledično več sladkorja. Sledimo tudi razvoju novega, okolju bolj prijaznega načina pridelave grozdja, kar pomeni manj škropljenja in uporabo predvsem naravnih gnojil.

VINA

Vsa vina imamo hlajena na ustrezno temperaturo in s tem pridobimo na cvetici in aromi vin. V naših kleteh imamo več različnih vrst vin: Laški rizling, Sauvignon, Rumeni Muškat, Merlot-Barbera, Cabernet sauvignon, Refošk, Rose, Bela Natura ter Rdeča Natura, vino izbranih sort, ki se trži pod imenom Pilan ter 2 avtohtoni vrsti: Zelen in Pinela. Prav posebno, polsladko Breskovo vino pa pridelujemo z združitvijo domačih breskev ter grozdja sorte Zelen.

Vse sorte vina je mogoče dobiti v glavni vinski kleti, v pomožnih vinskih kleteh in v gostinskih lokalih.

Degustacija vin

V prijetnem ambientu vinske kleti Petrič vam nudimo vodeno degustacijo vin ob pristnih domačih primorskih prigrizkih. Velikost vinske kleti nam omogoča degustacijo za skupine do 50 ljudi, za večje skupine pa imamo na voljo degustacijski prostor, ki lahko sprejme do 90 ljudi. Priporočena je predhodna najava. Za vsa morebitna vprašanja in želje smo vam na voljo.

Obisk pri nas pa lahko združite tudi z izletom po prelepi okolici Vipavske doline.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke