VINO JE UMETNOST. VINO JE GLASBA.

V torek 17. avgusta dopoldan smo na posestvu STEYER – v Hiši dišečega traminca, Plitvica 10, Apače, doživeli krstno uprizoritev kulturno enološkega doživetja Vino je glasba.

V svet zgodb in literature nas je popeljala literatka Norma Bale, v svet glasbe Renato Ribič, član okestra SNG Maribor, v svet izbranih vin Steyer vinar Danilo Steyer.

Doživetje Vino je glasba je eno šestih doživetij, vključenih v projekt Vino & umetnost.

Danilo Steyer: » Ideja Vina in umetnosti me je takoj fascinirala, ker sam podoživljem vino kot pesem, glasbo, poezijo. Ob delu v kleti si seveda pojem in igram, včasih trobento, včasih bariton. Zato mi je ta zgodba kot pika na i. Predvsem pa sem hvaležen, ker sta to razsežnost začutila tudi Norma in Renato.«

Norma Bale: »Vino je bilo in ostaja pogost motiv v literarnih besedilih umetnikov, ki izhajajo iz Radgonsko – Kapelskega podokoliša. Že zelo zgodaj pa se pojavi tudi v zgodovinskih zapisih. To priča, da je vino in vinska kultura prežeta z našo mislijo, čutenjem in dediščino.«

Renato Ribič: »Zelo sem navdušen nad vini prijatelja Danila, najbolj nad dišečim tramincem. Hkrati sem privrženec promocije Slovenije in njene izvorne kulture. Delo v projektu je zame čisti užitek.«

Renato Ribič je avtor glasbe himne družine Steyer z naslovom Božji vrt, avtor besedila je Rudi Novak. Tudi ta pesem je vključena v zgodbo doživetja Vino je glasba pri Steyerjevih.

VINO IN UMETNOST

»Vino je poezija v steklenicah,« je zapisal Robert Louis Stevenson, znameniti škotski pisatelj in pesnik.

Svetova, ki se nenehno prepletata. Velika vina so navdih velikim umetnikom in velika umetnost navdih velikim vinarjem.

Vino je kultura – in vrhunska vina zahtevajo vrhunske kontekste svojega užitja.

Skozi vina največjih slovenskih vinarjev izpovedujemo kulturo, umetnost, tradicije, zgodbe, bitje in žitje krajev, v katerih raste vinska trta.

Vinska kultura namreč vstopa v okolje v svoji totaliteti – vtisne se v naravo ljudi, podobo krajine, doživljanje sveta skozi sproščenost, družabnost, ustvarjalnost – in hvaležnost.

Naložba, ki jo od decembra 2020 do septembra 2021 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacij Umetnost in vino, razvija idejo vina in umetnosti v vzhodni kohezijski regiji.

Projekt Vino in umetnost je izšel in kroga ustvarjalcev festivala Dnevi poezije in vina in se povezal s nosilci art & wine festivala Salon Sauvignon.

Vino pojmujemo kot vrhunsko evropsko kulturo, ki jo kaže polno užiti v okolju, iz katerega je izšla; socialnem, kulturnem, izpovednem.

Gradimo ga na dveh ravneh:

 1. kot vrhunsko turistično doživetje z višjo dodano vrednostjo,
 2. kot celoletni festival Vino in umetnost.

Vino in umetnost je tako način, kako doživeti barvitost Štajerske skozi vino in vinsko kulturo.

Nosilec projekta in lastnik blagovne znamke Vino in umetnost je Zavod ITADAKIMASU.

A. TURISTIČNA DOŽIVETJA

Na vinski pokušini, ki je ponujena ljubiteljem vin, ki hočejo nekaj več, se vinarjem v spletu vina, kulture in umetnosti pridružujejo performerji, interpeti, baletni plesalci, pesniki, kantavtorji, dramski igralci, glasbeniki, folkloristi, ljudski godci.

V projekt, se v tem trenutku vključuje šest partnerjev – vsak s svojo lastno, edinstveno zgodbo.

 1. STEYER VINO. Vino je glasba.

Vinar Danilo Steyer je virtuoz sorte traminec, izjemen tudi v sauvignonu in peninah. A malo kdo ve, da je, kot vsi družinski člani, izvrsten in predan ljubiteljski glasbenik.

V Hiši dišečega traminca vas družina Steyer sprejme z glasbo in čudovitimi vini. Nastopajo akademski glasbenik Renato Ribič, član okestra SNG Maribor, akademska glasbenica Marjetka Urbanič Rudolf, ljudski godec in ustvarjalec Dani Rajh, člani družine Steyer.

Za to priložnost je napisana skladba Steyer bouquet, ki jo izvajajo glasbeniki iz družine Steyer.

V umetniško besedo odtisnjene Radgonsko-Kapelske gorice v literarnih pričevanjih avtoric in avtorjev tega območja podaja pisateljica Norma Bale.

 1. ZLATI GRIČ. Vino je poezija.

Zlati grič je ena najlepših slovenskih vinskih arhitektur v jedrih harmonične vinorodne pokrajine. Zgodbo doživetja na Zlatem griču gradimo na poeziji in izpovednosti pesnika Ivana Minattija, ki se je v Slovenskih Konjicah rodil in umrl.

Lepoto poezije Minattija podaja David Voh, interpret, glasbo, ki jo je ljubil, mladi nadarjeni glasbeniki, slušatelji Glasbene šole Slovenske Konjice, skozi izbrana vina kleti vas popelje Sašo Topolšek, glavni enolog Zlatega griča.

 1. VINO KALOH. Vino je balet.

Posestvo družine Kaloh je obdano z vinogradi, ki dajejo velika vina. Anton Kaloh je življenje posvetil predikatom – v njihovi prestižnosti so se srečali svetovi vinskega in umetniškega sveta.

Umetniki Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki goji klasični balet in dramsko igro, so namreč pogosti obiskovalci kleti na Stolnem vrhu nad Mariborom. Zato smo v doživetje vina in življenja povezali zgodbi mariborskih umetnikov in družine Kaloh.

Skozi lepoto baletnega giba vas popelje Olesja Hartman Marin, baletna plesalka baletnega ansambla, skozi zgodbo o družini Kaloh in družini umetnikov Slovenskega narodnega gledališča Maribor Matevž Biber in Nejc Ropret, dramska igralca, Tim Kaloh, mladi prevzemnik kleti, skozi izbrana hišna vina.

 1. FANI&ROZI. Vino je reka.

Butični hotel Fani&Rozi, hiša zgodb in razgledov, edinstven košček Lenta med Sodnim stolpom in Dravo, kjer se prepleta dediščina rečnega pristana ter zgodbe in anekdote boemskega Lenta, je že stoletje domicil družine Bervar.

Tri generacije, zraščene z reko, je zaznamovala burna preteklost Maribora, družinsko izročilo pa odzvanja v vrhunski poeziji pesnika Andreja Brvarja.

Kabarejsko zgodbo Drave, Lenta in družine Bervar sta zasnovala Miha Štampah in Eva Nađ, nastopata Eva Nađ in Jan Franc Podbrežnik.

Vrhunska vina mariborskih rastišč vinske trte z mladostno svežino in v prepletu okusov predstavljajo Lana Kopše (Hiša vin Doppler), Žiga Šerbinek (Vino Kušter) in Adam Valdhuber (Vino in turizem Valdhuber).

 1. JERUZALEMSKE GORICE. Vino je prleški kabaret.

Nosilec literarno glasbene zgodbe Jeruzalemskih goric je izjemni prleški kantavtor Tadej Vesenjak. Lastno poezijo in poezijo pesnika Marka Kočarja poje v žlahtnem prleškem narečju.

Zgodbo vin Verus podaja glavni enolog Danilo Šnajder.

Nosilec doživetja med vinskimi griči priznano turistično podjetje Pep’s wine iz Svetinj.

 1. SVETA TROJICA. Vino je življenje.

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah v sodelovanju z Zavodom za turizem Sveta Trojica umešča vinsko doživetje z vrhunsko vinsko znamko Gaube v prostrano vinsko klet trojiškega samostana.

Zgodbo vina podaja Alojzij Gaube, iskrivo lepoto pesmi odlična mlada glasbenica Ditka.

B. FESTIVAL

V toku nastjanja produktov je spontano vzniknila ideja, da bi vzporedno gradili festival pod blagovno znamko Vino in umetnost, ki bi potekal skozi vse leto.

Posamezni partnerji bodo vsaj enkrat na leto, v časovni in vsebinski koordinaciji Zavoda Itadakimasu, izvedli festivalski dogodek na temo vina in umetnosti, odprt za javnost.

Festival s tem podpira prepoznavnost osnovnega turističnega doživetja Vino in umetnost, hkrati pa ta ponuja nabor obiskovalcev festivala.

Eden prvih festivalskih dogodkov bo predvidoma v septembru, ko Zlati grič praznuje 30 let svojega nastanka.

Vino je umetnost. Užijmo ju skupaj.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke