V drugem ocenjevanju Michelinovih inšpektorjev Slovenija dobila novo zvezdico in ohranila vse dosedanje

Nove zvezdice  in novi uspehi za slovensko gastronomijo. Michelinovi inšpektorji  so pri svojem drugem ocenjevanju slovenskih restavracij  ponovno podelili  dve zvezdici Hiši Franko, po eno so ohranili  tudi vsi lanskoletni dobitniki:  Atelje,  Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Nova zvezdica pa sije v Gostišču Grič. V kategorijo Bib Gourmand so uvrstili sedem   restavracij,  Michelinov krožnik pa kar  39.  Slovenska gastronomija slavi tudi v kategoriji trajnost, kar šest restavracij je bilo namreč  nagrajenih  z zeleno Michelinovo zvezdico. V drugo izdajo gastronomskega vodnika MICHELIN GUIDE SLOVENIA je tako skupno uvrščenih 53 restavracij. Visoke ocene slovitega vodnika za izjemno kakovost, ki jo nudi slovenska gastronomija,  so velika pohvala in podpora vsem  njenim deležnikom v prizadevanjih po ohranjanju odličnosti tudi v  izzivov polnih časih.  Michelinov vodnik za leto 2021  bo tudi  kot  globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma, ki jo v sodelovanju z različnimi deležniki izvaja Slovenska turistična organizacija. Slovenija je tako z znamenitimi zvezdicami, znakom Slovenia Green Cuisine in nazivom Evropska gastronomska regija 2021 še bolj prepoznavna kot zelena, aktivna, varna destinacija  izjemnih raznovrstnih doživetij, ki jih povezuje prav gastronomija, eden pogostih motivov prihoda domačih in tujih gostov.

Kaj prinaša druga izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo  

V MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2021 se je v okviru različnih kategorij uvrstilo 53 restavracij.

Michelinove zvezdice označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Poudarek ocenjevanja za zvezdice ni na notranji opremi lokalov in pogrinjkih, pač pa hrani in doslednosti njene kakovosti. Inšpektorji podajo svoje ocene na podlagi petih kriterijev: kakovosti uporabljenih sestavin, harmonije okusov, veščine obvladovanja okusov in kuharskih tehnik, osebnosti kuharja, izraženi v njegovem kuhanju, doslednosti v različnih časovnih obdobjih in v meniju. 

Dve Michelinovi zvezdici za izjemno kulinariko je od lanskega ocenjevanja ohranila Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš.  

Po eno Michelinovo zvezdico je za visoko kakovost kulinarike ohranilo vseh pet restavracij:

Atelje, chef Jorg Zupan
Dam restavracija, chef  Uroš Fakuč
Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič
Hiša Denk, chef Gregor Vračko
Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Novo zvezdico je pridobilo Gostišče Grič, chef Luka Košir.

Bib Gourmand označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Pogosto gre za dragulje, ki jih inšpektorji vsako leto odkrijejo na svojih potovanjih.

Podelili so ga sedmim restavracijam.

Znak jih je od lani ohranilo šest:

Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj

Novinec v kategoriji je restavracija TaBar, ki se je letos na novo uvrstila v vodnik.

Kategorija Michelinov krožnik (The Plate Michelin /Assiette) označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo.

Michelinovi inšpektorji so v to kategorijo uvrstili 39 slovenskih restavracij:

AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna,  Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh,  Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas’or, Vander

Na novo sta v to kategorijo uvrščeni restavraciji Landerik in Vila Planinka.

Michelin Green Star nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse. Slovenske restavracije so bile v lanskem letu med prvimi dobitnicami priznanja za trajnost, ki upošteva njihovo kulinarično odličnost v povezavi z izstopajočimi okolju prijaznimi praksami. Te vključujejo sodelovanje s proizvajalci in dobavitelji, ki delujejo po principu trajnosti, ter zmanjševanje odpadkov in uporabe plastike in drugih materialov, ki jih ni mogoče reciklirati.

Michelin je podelil šest zelenih zvezdic:

Gostilna za Gradom, chef Davide Crisci
Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc
Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič
Gostišče Grič, chef Luka Košir
Hiša Franko, chef Ana Roš
Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Slovenski chefi dokazali svojo borbenost in neusahljiv talent

Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov»Tako 2020 kot 2021 sta bili za gostinstvo težki leti. Ne glede na to, da so se slovenski chefi morali spoprijemati s pogostim odpiranjem in zapiranjem svojih restavracij, so dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent, kar nas je zelo navdušilo. Zato izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija. Od vsega srca upamo, da bo nov izbor  pripomogel k privabljanju gurmanov, da se bodo vrnili v restavracije in raziskovali ali odkrivali na novo Slovenijo skozi njene najboljše restavracije.«

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo»V Sloveniji že od nekdaj dobro jemo, uživamo v vrhunski kulinariki in vinih. Iz lokalno pridelanih sestavin z visoko stopnjo kreativnosti in drznosti nastajajo vrhunske kulinarične mojstrovine. Vse bolj so s tem seznanjeni tudi v tujini, predvsem zahvaljujoč svetovno znanim gastronomskim vodnikom, kakršen je Michelin. Prav je, da ves svet spozna naše vrednote, okuse in gastronomske mojstrovine, na osnovi katerih je Slovenija postala Evropska gastronomska regija 2021. Da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, chefe, ki se uvrščajo v svetovni vrh,  so se letos ponovno prepričali tudi Michelinovi ocenjevalci in verjamem, da so imeli zahtevno delo. Vsem prejemnikom Michelinovih zvezdic in ostalih visokih priznanj iskreno čestitam in želim veliko ustvarjalne energije in uigrano ekipo sodelavcev tudi v prihodnje.«

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO)»Ponosna sem, da so tudi letos zasijale zvezdice iz Slovenije na globalnem gastronomskem zemljevidu, ki pričajo o predanosti naših kuharskih mojstrov in mojstric visoki kakovosti, trajnosti, edinstvenosti, kreativnosti in inovativnosti. Gostinstvo se sooča z zahtevnim obdobjem, zato so letošnje zvezdice, ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, še toliko bolj pomembne. Ne glede na to, v katero kategorijo se je uvrstila posamezna restavracija, so danes zmagovalke vse. Ponosni smo, da se je obstoječim imetnikom zvezdic letos pridružila še nova. V Michelinov vodnik za leto 2021 je tako skupno uvrščenih 53 restavracij, od tega se kar 6 restavracij ponaša z zvezdico in ena z dvema, 7 restavracij z oznako Bib Gourmand in  39 restavracij z oznako Michelinovega krožnika. Izstopamo tudi s šestimi zelenimi zvezdicami, nagradami za trajnostna prizadevanja v gastronomiji,  kar je priznanje naši zavezanosti k trajnostnemu razvoju gastronomije in spodbuda za naprej. Na STO smo z letošnjim letom vključili gastronomijo v Zeleno shemo slovenskega turizma, nacionalni program za razvoj trajnostnega turizma. Izjemno je, da je v dobrega pol leta pridobilo znak  Slovenia Green Cuisine kar 30 gostinskih ponudnikov. Lanskoletni prihod Michelinovega vodnika v Slovenijo je vzbudil veliko pozornosti tako v domači kot tuji javnosti. Generiral je milijonske dosege v medijih in družbenih omrežjih, Slovenija se je znašla na naslovnicah globalnih medijev in na vrhu lestvic držav, ki jih je potrebno obiskati, povečali sta se število rezervacij v nagrajenih in ostalih restavracijah in medijska pozornost. Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinova vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode  gastronomskih turistov. Na STO jih bomo še naprej nagovarjali z navdihujočimi zgodbami, ki jih ustvarjajo izjemni mojstri in mojstrice slovenske gastronomije. Iskreno čestitam  vsem, ki so se uvrstili v najvplivnejši gastronomski vodnik na svetu, za izjemno delo in jim želim še veliko odličnosti in kreativnosti.«

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke