Marko Žagar: Obiskovalcem nudimo popolnoma drugačno vrsto zabave, kot so jo vajeni

misc1

Za ustanovitelja in prvega moža Kluba Gurmanov Skaručna, Markota Žagarja lahko zagotovo trdimo, da ima posebno karizmo. V njegovi družbi ni nikoli dolgčas, vedno se nekaj dogaja in predvsem dobro je in pije. Tisti ki ga v prostorih Kluba gurmanov v Skaručni srečajo prvič, to hitro spoznajo –   Marko namreč ne ovinkari – v eno roko dobiš kozarec za vino ter kuhalnico v drugo roko in v trenutku si udeležen v proces kuhanja skozi zabavo ter poučne Markotove lekcije. Osrednji prostor kluba nosi s seboj ogromno zgodb o gurmanskih dogodkih in zabavah, ki so se v njem zvrstile, pred kratkim pa je klub dobil eno nadstropje nižje tudi vinsko klet, kjer najdemo odlične primerke vin slovenskih vinarjev. Kako se je pravzaprav sploh začela ideja o klubu gurmanov in kakšne načrte ima še Marko z njim, si lahko preberete v najinem zanimivem pogovoru.

Marko Žagar, Klub gurmanov Skaručna

.
Marko, si lastnik enega izmed najbolj znanih gurmanskih klubov, povej nam, kako se je vse skupaj začelo, od kod ideja?
S prijatelji smo se dobivali in se zabavali na svoj način! Kuhali smo skupaj in eksperimentirali. Počasi so začeli s prijatelji prihajati tudi njihovi prijatelji in znanci, kasneje še od znancev prijatelji in tako se je vse skupaj začelo. Ustanovili smo društvo in veselo kuhamo – delujemo se širimo in še vedno eksperimentiramo.

.
Prostori Kluba gurmanov so znani daleč naokoli po dobri domači hrani, še bolj pa po odličnih dolgih zabavah in tematskih dogodkih, iz katerih nihče ne odide ravnodušen. Kaj je tisto, kar naredi tvoje dogodke in kulinariko in zabave tako posebne?
Obiskovalcem nudimo popolnoma drugačno vrsto zabave, kot so jo vajeni. Ob prihodu obvezno poskusijo šilce ali dva različnega žganja (za tiste, ki ne pijejo alkohola pa je na voljo domač jabolčni sok, bezgov ali metin sok ), oprtajo si predpasnik, natočijo kozarec vina in počasi odbrzimo veselo na delo.

V štartu nas že čaka par vrst predjedi, da se podpremo pred tazaresnim delom! Med tem si ogledujemo kuhinjo, raziskujemo začimbe, orodje, itd. Nakar začnemo s predpripravo jedi ( lupljenje krompirja, čebule, česna, čiščenje školjk, rib, mesa, perutnine in se med tem učimo kako se kar najhitreje in najlažje opravi predpriprava.

Nekdo, ki si želi delati testenine mu dam jajca, moko in sol in začne mesiti testo za testenine, nekdo drug se raja ukvarja z ribami, tretji z mesom, četrti z zelenjavo itd. pomembno pa je, da se med kuhanjem zabavamo, da postane to prav poseben družabni dogodek. Seveda pa je potrebno vso to pripravljeno hrano tudi pojesti. Da pokurimo vso to energijo se na naših družabnih dogodkih tudi veliko pleše, giblje, druži…

.
Rdeča nit tvoje kuhinje in kluba samega je tradicionalna slovenska kuhinja oziroma ohraniti slovensko kulinarično dediščino. Moderna kulinarika ni zate?
Ne, da ni zame, ampak raje raziskujem ali iščem dobre, če ne celo odlične stare jedi, ki jih v naši deželi kar malce preveč zanemarjamo

.
Ko gost vstopi v osrednji prostor kluba, najprej dobi občutek, da je vstopil v muzej. Toliko pripomočkov ter eksponatov še iz časov naših babic…vsak s seboj nosi svojo zgodbo. Kako si uspel zbrati vso to zbirko?
Naj povem, da me je že oče navdušil nad zbiranjem starin. Kot najbrž že veste, da sta oče in mama odprla gostilno Skaručna, katero sedaj vodi moj mlajši brat Slavko in tudi v njej in okoli nje je polno starin kot pri meni! Ko sem bil še majhen fant sem hodil z očetom vsak dan v nabavo in tudi po vino na ono kmetijo pa po klobase na drugo, po meso na zopet na drug konec itd, in spotoma sva zbirala starine. No, ker smo nekaj starin že imeli doma sim jim pač našel pravo mesto. In ker me je oče navdušil za starine jih zbiram tudi sam. Veliko teh starin tudi še vedno uporabljamo.

 

.
Prvotne prostore in kuhinjo kluba Gurmanov si najprej nadgradi s sobami, kjer lahko gostje prenočijo, kar je nekako logično glede na velik sloves zabav in dogodkov pri tebi, da lahko prespijo ali pa seveda – tudi ostanejo, saj je Skaručna krasno izhodišče za raziskovanje bližnje ali daljne okolice. Kaj čaka gosta, ki se odloči pri tebi ostati več dni?
Joj ne sprašuj! Vse je odvisno od želja in pričakovanj gosta, ki se odloči priti do nas. V bližini imamo možnost ribolova na stoječih in tekočih vodah ( bajerji, Zbiljsko jezero, Sava), smučanje na Krvavcu, Jahanje, Golf itd…

Imel sem tudi že obiskovalce, ki sem jih vozil po celi Sloveniji na ogled vinskih kleti in pokušino vin tako, da razmišljam tudi o programu ( dva ali tridnevnem predstavitvi vinskih poti, kmečkih turizmov, turističnih kmetij, itd po Sloveniji)

.
Povezal si se z nekaterimi od najboljših slovenskih kmetij ter vinarjev, kar je verjetno tudi pripeljalo do odločitve, da si kletne prostore kluba preuredil v fascinantno vinsko klet ter vinsko banko, kjer najdemo tako steklenice vin zvenečih imen slovenskih vinarjev kot tudi arhiv vin, starih 20 let ali več. Kakšna je pravzaprav osnovna ideja tvoje vinske kleti ter vinske banke?
Vinska klet je namenjena degustaciji slovenskih vin in prezentaciji slovenskih vinarjev. Torej vsak vinar se želi predstaviti gostincem, trgovcem in vinoljubcem. Nekako želim gostiti vsak teden drugega vinarja in s tem dati možnost degustacije vin našim obiskovalcem različnih vinarjev skozi vse leto. Hkrati sem začel zbirati stare etikete slovenskih vin. Obiskovalci si vino lahko nabavijo po istih cenah kot pri vinogradniku (saj nismo trgovci)

.
Omenila sva že tematske dogodke pri tebi…npr., S harmoniko na koline, potem Pomladno druženje, Obletnica kluba…,katerih posebnost je, da so obiskovalci aktivno udeleženi v pripravo jedi, izdelavo domačih specialitet. Tako iz dogodka poleg polnih trebuhov odnesejo še nekaj več, druženje ter izkušnje. Kako pravzaprav to poteka v praksi?
Tematski dogodki so zelo povezani z slovenskimi tradicionalnimi običaji in delovanjem kluba. To predstavlja rdečo nit dogodka, seveda pa potem nikoli zagotovo ne vemo kam nas bo odneslo. Pri vseh dogodkih poskrbimo, da jedače in pijače ne zmanjka. Udeležence vključujemo v vse aktivnosti, toliko seveda kot želijo. Tako se naučijo nekaj novega, pa še hrana ima boljši okus, če so pri njeni pripravi udeleženi. Vse to, kar se dogaja ni možno izpeljati, če se obiskovalci ne družijo. Na naših dogodkih so se tako spletla že mnoga poznanstva, ki so kasneje prerasla v še kaj več.

.
Kako pa recimo poteka organizacija vinsko-kulinaričnega ali kuharskega dogodka za naročnika? Kaj vse mu lahko omogočiš? ( tu mislim..npr teambuidlinge, tečaje kuhanja, kakšne namenske dogodke )
Z našo novo pridobitvijo Vinska klet Kluba gurmanov Skaručna, želimo obiskovalcem na enem mestu ponuditi slovensko vinsko in kulinarično tradicijo v malem. Degustacija izbranih vin slovenskih vinarjev, ki bodo predstavljali slovenske vinorodne dežele in vinorodne okoliše in posebej pripravljenih prigrizkov povezanih s kraji od kjer vina izhajajo, bodo obiskovalcem vzdramili vse čute. Vinske zgodbe, ki jih bomo predstavljali bodo tkala izbrana vina, kot tudi hrana, ki je kako povezana z okoljem iz katerega oba izhajata in nosita s sabo tako lastnosti okolja, kot tudi zgodovini in delo pridnih rok. Obiskovalcem, ki si bodo zaželeli degustirana vina okušati tudi doma, pa bo vedno na razpolago bogata ponudba Vinske kleti Kluba gurmanov Skaručna.

.
Ker vem da Marko nikoli ne miruje, te bom povprašal še o viziji za prihodnost. Kakšne načrte imaš s klubom v prihodnosti? Še več tematskih dogodkov, morda še kakšna širitev?
Prihodnost je že skorajda tu. Še naprej bomo razvijali Klub gurmanov, ki bo ponujal vse tisto, kar si pravi gurmani zaslužijo. Članom kluba bomo v prihodnosti prišli še bolj nasproti in jim ponudili nekatere ugodnosti in dogodke, ki nas bodo še bolj povezali in zaradi katerih bo ta prostor še bolj njihov gurmanski kotiček. Ob tem pa bomo širili še ponudbo dogodkov tako za poslovne kot zasebne uporabnike. Vse skupaj pa bomo nadgradili še s dodatnimi storitvami. Sobe in prenočišča naši obiskovalci, tudi tisti iz širnega sveta, že poznajo. Kot sem že povedal bomo naredili še več, da se bodo vsi, ki so nas kadarkoli že obiskali z veseljem vračali in s sabo pripeljali še druge. Tako nas bo vedno več vedelo, kje se dobi »Prava hrana za vsakega gurmana.«

Vedno nasmejani Marko

.

.

Fotografije: fotogalerija klubgurmanov.si