Gastrogurmanov izbor za vino meseca: REFOŠK GALLUS

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Marezige se razprostirajo nad Vanganelsko dolino na nadmorski višini 285 m. Kmetijsko razvita vas, ki je od Kopra oddaljena le 10 km, se je danes že industrializirala, in sicer intenzivno obdelovanje vinogradov predvsem poznani po vinski sorti refošk. Zato sam kraj Marezige slovi po imenu Dežela refoška.

Posestvo SARTORI leži v Slovenski Istri, natančneje v kraju Marezige, ki že od samega začetka slovi po pridelavi vrhunskega vina – REFOŠKA. Ime refošk je namreč sestavljen iz dveh besed: RE – kralj in FOSKO – barva, oziroma z drugimi besedami to pomeni kralj med barvami.

Na posestvu so vsisi vinogradi so zaščiteni s protitočno mrežo, kar pripomore k boljši kvaliteti grozdja, posledično pa kasneje tudi vina. Gojitvena oblika vinske trte je enokraki guyot, s katero dvigujemo fizikalno-kemijske parametre (kakovost) grozdja. V času pridelave grozdja dajemo velik pomen zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci. Med letom prav tako skrbno opravljamo zelena dela v vinogradih.

Vsa naša vina so posebna, že zaradi bolj intenzivne temne barve, arome ter harmoničnosti. Posebnost vin daje tudi lastnikova usmerjenost in sicer da pridelujemo izključno samo dve sorti in sicer refošk in shiraz, ter pravzaprav zaradi tega se lahko posvečamo samo določeni stvari in to da rezultat popolnosti in hkrati posebnosti.

Vina Sartori predstavljamo na vinskih sejmih doma in v tujini.

Tomaž Sartori
Enolog
Vina Sartori

Refošk Gallus

Opis vina:

Sorta: 100 % refošk

Letnik: 2016

Sladkorna stopnja: Suho

Stopnja alkohola: 16,3 vol %

Trgatev: Ročna trgatev grozdja, začetek meseca oktobra

Pridelava : Po pecljanju grozdja sledi 5 dnevna maceracija. Med alkoholno fermentacijo izpeljemo naravno mehčanje kislin imenovano biološki razkis, ki naredi vino še bolj žametno in mehko v okusu. Sledi zorenje v inox cisternah in sicer pol leta na grobih drožeh z rednim dvigovanjem droži, nato pa še eno leto na finih drožeh v inox cisternah do stekleničenja.

Poreklo : Vinorodna dežela Primorska, vinorodni okoliš Slovenska Istra

Lega : Marezige, Zupančiči

Vrsta tal : Fliš, lapor ter peščeno – ilovnata tla.

Barva : Vino je intenzivno rubinaste barve z izrazitimi vijoličnimi odtenki, ki se v njegovi mladosti še bolj poudarjeni.

Vonj : V vinu refošk nas vedno znova navdušuje izredno kompleksna in intenzivna cvetica po robidnicah, malinah in borovnicah, grafitu, zrelo sadje, delno že marmeladne note, iz ozadja zaznavne suhe zrele fig ter zaznamo tudi črni poper.

Okus : Refošk s svojo prijetno sadno mehkobo razneži naša usta, v po okusu se pokaže njegov plemeniti značaj, saj s svojim bogatim okusom in plemenitimi tanini lepo spremlja bogate jedi.

Temperatura serviranja : 16 – 18 oC

Priporočila k hrani : Refošk se najbolj poda k suhomesnatim izdelkom, rdečem mesu in mesnim jedem z žara ter k ribjim brodetom.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!