Gastrogurmanov izbor za vino meseca januarja: TRUŠKE RDEČE »KLET RODICA«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Podrobnosti: Cuvée Truške Rdeče 2013

Edinstvenemu vinu pripada edinstveno ime, zato je družina Rodica to vino poimenovala po svoji domači vasi. Truške rdeče je cuveé ali  zvrst, veliki cuveé, drugačen kot ga sprva pričakujemo. Najprej zato ker je vino ki v njem prevladuje Istrski Refošk katerega je 45%, nato sledi 35% Cabernet Savignounin, ter Merlot z 20% deležem. Refošk, tako bogato vino osveži, merlot ga dvigne s sadnostjo, Cabernet Sauvignon pa vse skupaj zaokroži in tako naredi vino polno v ustih, zelo nežno in zaokroženo z bogatim pookusom.

Priporočamo: Lahko ga uživamo z raznoraznimi jedmi, mesnimi krožniki, jedmi z močnimi omakami, jedmi z intenzivnim okusom ali uživamo samo ob njem in obarvani paleti bogatih okusov.

Temperatura serviranja: 16 – 18 °C

Od najboljših letnikov, skrbno izbranih leg se Grozdje močno zrelo pobira v začetku oktobra, sledi spontana fermentacija, ter 3 mesece maceracije v kadeh. Nato vino zori v majhnih lesenih sodčkih 3 leta, brez pretokov. Brez filtracije, ter brez enoloških dodatkov, z minimalno žvepla stekleničeno na prosti pad. V flaši zoreno najmanj pol leta pred, prihodom na trg.

 

Ekološko vinogradništvo Rodica – Vino, narava, tradicija…

Družinska Ekološka vinogradniška kmetija se nahaja v osrčju slovenske Istre, v vasi Truške pri Marezigah, 12 kilometrov nad Koprom. Klet leži na vrhu hriba, s pogledom na morje Tržaškega zaliva in neokrnjeno dolino reke Dragonje. Vinogradi se razprostirajo po južnih pobočjih Istrskih gričev na nadmorski višini od 250 do 350m. Lega in podnebje sta idealni za rast in razvoj vinske trte. Na 15 hektarih obdelujemo 60.000 trt, zasajenih predvsem z avtohtonimi sortami, Refoška, Malvazije in Rumenega Muškata ter drugih, Merlota, Cabernet Sauvignona, Syraha ter Sivega pinota.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!