Gastrogurmanov izbor za vino meseca april: MALVAZIJA »VINA BORDON«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

 
VINA BORDON

Družinsko vinogradniško posestvo Bordon leži v Dekanih v dolini reke Rižane.

Ivan Bordon je kot prvi med zasebnimi vinarji slovenske Istre leta 1985 vpeljal lastno blagovno znamko vin. Danes njegov sin Boris in vnuk Jan, z ostalimi člani družine, nadaljujeta z inovativnostjo in predanim delom. Stremita k popolnosti ter pridelavi vrhunskih ekoloških vin, ki vedno znova prejemajo zavidljiva priznanja in nagrade, tako doma, kot v tujini.

Na 12 hektarjih vinogradov pridelujejo široko paleto raznovrstnih vin. Stavijo predvsem na avtohtone sorte. Malvazija, malvazija Dora, Evina in muškatna penina, E.vin rosé, refošk, Ivanov refošk, Anabela (bela zvrst), Bon d´or (rdeča zvrst), merlot, rumeni muškat, slamna vina iz sušenega grozdja pa še kaj zanimivega bi se našlo v njihovi novi kleti.

 

MALVAZIJA

Letnik: 2017
Alkohol: 13,5% suho

Pridelana je kot sveža, po postopku kriomaceracije, kar pomeni, da grozdje specljamo, pustimo 12 ur ohlajeno na jagodah in potem sledi stiskanje, hlajenje in bistrenje mošta. Fermentacija mošta poteka kontrolirano med 16 in 18°C.

Bogata je na vonjavah in okusu, je limonaste barve z zlatimi odtenki, vonj je saden: breskev, ananas, akacija; meden, z rahlimi cvetnimi notami. V ustih je sveža, polnega telesa, harmonična z umirjeno kislino.  Je idealna spremljevalka ribjih specijalitet.

Postrežemo jo ohlajeno na 8 -10°C.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!