RECEPT ZA VELIKO NOČ – Anita Šumer

PEHTRANOVA POTICA

PEHTRANKA

Tako dolgo sem si želela pripraviti pehtranovo potico, da je le kaj. Najprej sem pripravljala le orehovo, nato sem odkrila makovo, in le vprašanje časa je bilo, kdaj se bom lotila naslednjega nadeva, pehtranovega. Počasna in postopna kot pot z drožmi je moja potičasta pot. A čakanje je bilo slastno poplačano, nastal je odličen recept, po katerem ne boste pripravljali potice samo za veliko noč.

SLADKI DROŽNI NASTAVEK (44 %):

110 g sladkega drožnega nastavka

Priprava traja približno dan in pol (pri temperaturi 21 stopinj). Zmešamo 10 g aktivnih puhastih droži s 25 g bele pšenične moke T 500, 10 g vode in 5 g rjavega sladkorja. Počakamo, da se prostornina nastavka podvoji. Nato ga znova nahranimo s 35 g bele pšenične moke T 500, 15 g vode in 10 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek potroji, ga uporabimo v glavnem testu.

PEHTRANOV NADEV: 

  • 7 g suhega pehtrana ali 15 g svežega (3 % ali 6 %)
  • 50 ml sladke smetane  (20 %)
  • 300 g pretlačene skute  (120 %)
  • 1 jajce  (56 g; 22 %)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta  (5 g; 2 %)
  • 50 g sladkorja  (20 %)
  • ščepec soli (1 %)

GLAVNO TESTO:

(za potičnik premera 22 cm)

  • 250 g bele pšenične moke T 500  (100 %)
  • 100 g mleka (40 %)
  • 20 g ruma (8 %)
  • 1 jajce  (približno 56 g; 22 %)
  • 40 g rjavega sladkorja (16 %)
  • 5 g soli  (2 %)
  • ½ žličke naribane lupinice ekološke limone
  • 30 g masla sobne temperature  (12 %)

TESTO: 

Moko presejemo v skledo mešalnika. Sladki drožni nastavek natrgamo na koščke, zmešamo vse druge sestavine razen masla in nato v to tekočino damo koščke nastavka, da se raztopijo. Mešalnik vključimo na najnižjo stopnjo in tekočo mešanico počasi prilivamo moki v posodo. Gnetemo, dokler se testo ne loči lepo od stene mešalnika, nato postopoma dodajamo koščke masla. Ko dodamo vse maslo, zvečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da dobimo mehko in voljno testo. Testo damo v posodo, jo pokrijemo in počakamo, da naraste za polovico. Nato lahko posodo prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo. Pred nadaljnjim delom počakamo, da se testo ogreje na sobno temperaturo. 

NADEV: 

Suh pehtran namočimo v sladko smetano, pristavimo na kuhalno ploščo, da rahlo zavre, odstavimo in počakamo, da se navlaži in ohladi. V posodi zmešamo skuto, pehtran s smetano, vaniljev ekstrakt, jajce in sol, da dobimo enakomerno zmes. Če je ta premokra, dodamo malce drobtin, pregosti pa prilijemo sladko smetano. Nadev mora biti lepo mazav. Pehtranov nadev je malce bolj moker. Sladkor potresemo po nadevu, kajti če bi ga umešali vanj, bi ga razvodenili.

OBLIKOVANJE: 

Testo razvaljamo v pravokotnik dolžine 30 cm in širine 35 cm ter debeline približno 0,8 cm. Skoraj do roba ga premažemo z nadevom, nato ga tesno zavijemo. Ne prestrašite se, nadev bo zelo mehak, in ko prestavljate potico v potičnik, morate biti kar urni. Potico damo v pomaščen potičnik, jo večkrat prebodemo in pokrijemo s kapo za prhanje. Počakamo, da naraste za vsaj enkrat, pri meni je to trajalo približno 6 do 9 ur. 

Natančnejša navodila s slikami zamesa in zavijanja potice najdete na str. 258 v knjigi Slana in sladka drožomanija, ki jo lahko naročite tukaj: https://shop.sourdoughmania.com/knjige/

PEKA:

Pehtranko pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj, 15 minut, potem temperaturo pečice znižamo na 175 stopinj in pečemo še vsaj 1 uro ali 1 uro in 15 minut, saj je nadev zelo moker in se mora dobro prepeči. Če vrhnja skorjica potice prehitro rjavi, jo prekrijemo s papirjem za peko.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke