Recept meseca julija s CHEFI – Simona Pompe

SIMONA POMPE:

Ognjiščna potica

Sestavine

KVAŠENO TESTO:

  • 70 dag moke (od tega 35 dag gladke in 35 dag ostre moke),
    3 dag kvasa,
  • 3 dl mleka,
  • 1 jajce,
  • 2 jedilni žlici sladkorja,
  • pol dcl olja,
  • 1 čajna žlička in pol soli 

ZDROBOVA PODLOGA:

  • 2 dl mleka,
  • ščep soli,
  • mala žlička maslali margarine,
  • 5 dag pšeničnega zdroba (instant),
  • malo sladke smetane
  • 1 jajce.

JABOLČNI NADEV:

  • 1 kg jabolk,
  • mleti cimet,
  • 3 velike jedilne žlice kristalnega sladkorja,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • sok ene sveže limone (precejen skozi cedilo),
  • pest mletih orehov za posip.

 SKUTIN NADEV:

  • pol kg polnomastne skute,
  • 3 jedilne žlice sladkorja,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 1,5 dcl kisle smetane. 

PRELIV:

  • 2 dcl sladke smetane,
  • 2 dcl kisle smetane,
  • 2 jajci.

Priprava

Simona Pompe

Simona Pompe je strokovna učiteljica pouka gastronomije in turizma, z nazivom svetnica na ŠOLSKEM CENTRU VELENJE/ Šola za storitvene dejavnosti.

Je vodja strokovnega programa in mentorica dijakom v šolskem projektu Erasmus+ KOKCOP (Kitchen Our Kingdom Cooking Our Pasion/ KUHINJA JE NAŠE KRALJESTVO, KUHINJA JE NAŠA STRAST.

Projekt je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi, gastronomske dediščine, kulture omizja in obedovanja, svečanih pogrinjkov, spoznavanju vin in kulture pitja koktajlov in drugih mešanih pijač, kave in kavnih napitkov vseh partnerskih držav (Poljska, Turčija, Romunija, Italija, Francija, Slovenija)

Je tudi vodja študijske skupine učiteljev za strežbo, in več kot 20 let strokovna učiteljica kuharstva in strežbe.

Dne, 19.12.2018 je bila pobudnica in vodja POSVETA v DRŽAVNEM ZBORU RS na temo: TRENDI IN IZZIVI V GASTRONOMIJI PETZVEZDIČNO DOŽIVETJE, kjer smo opozorili, da je potrebno večjo pozornost posvečati tudi gastronomiji, ki je del turizma oz. je s turizmom zelo povezana. 

Predvsem pa je pomembno zavedanje, da drug brez drugega tako turizem, kot gastronomija ne moreta dajati želenih rezultatov, le skupaj lahko dajeta petzvezdično doživetje za gosta, kot ga Slovenija načrtuje. 

Vse šole za gostinstvo in turizem smo se predstavile tudi v strokovnem pomenu besede področij gastronomije:

  • kulinariko,
  • slaščičarstvo / art cake,
  • pekarstvo,
  • strežba, namizna kultura in obedovanje/ svečani pogrinjki in zlaganje serviet,
  • vina in druge pijače,
  • barmarstvo in atraktivno mešanje pijač.