Poziv na pomoč Vinarskemu sektorju zaradi epidemije COVID-19

Pozdravljeni, 

v imenu družinskih vinarjev iz vse Slovenije se obračamo na medije, da razširijo naš poziv na pomoč vinarskemu sektorju zaradi posledic pandemije s koronavirusom COVID 19.

Priložen dopis smo v ponedeljek že poslali na Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, kot naše resorno ministrstvo ter na urad vlade. Prejeli nismo še nobenega odgovora. Ob spremljanju novic preko javnih medijev pa ugotavljamo, da v interventnih zakonih, ki jih vlada pripravlja za gospodarstvo za nas še niso našli mesta. Tudi mi smo del gospodarstva, smo kmetje in zato fizične osebe, ki dejavnost opravljajo po zakonu o kmetijstvu. Nismo pravne osebe, a tudi mi doprinašamo slovenskemu gospodarstvu. Marsikdo med nami bi ravno tako potreboval moratorij na kredite ter odpis ali zamrznitev plačevanja prispevkov. Tudi mi zaposlujemo, najprej nas same, večji kmetje vinarji pa tudi druge osebe.

Pred nami so hudi časi. Z razglašeno epidemijo in ukrepi, ki jih vlada sprejema, da bi širjenje corona virusa COVID-19 čim bolj omejila, se rešuje življenja in vinarji se tega, tako kot vsi ostali dobro zavedamo, zato ukrepe spoštujemo in podpiramo.

Radi pa bi vas opozorili tudi na drugo stran medalje. Vinarski sektor je in bo en tistih, ki so najbolj na udaru zaradi posledic ukrepov ustavitve socialnega življenja v Sloveniji in tujini, zato smo pripravili dopis, kjer našo situacijo razlagamo in vas pozivamo k takojšnjemu ukrepanju s konkretnimi predlogi, ki bi sektorju omogočili preživetje. 

Prosim, vzemite si par minut, preberite priloženi dopis in nam priskočite na pomoč. 

Za vse dodatne informacije in pojasnila smo vam na voljo.

Hvala in lep pozdrav. Pa ostanite zdravi!

Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije / Family Estates Slovenia
www.zdvvs.si

Dopis MKGP