ZNANI SO FINALISTI NATEČAJA LIDLOV MLADI VINAR 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Na martinovo, sta Lidl Slovenija in Radostne prireditve razglasila finaliste natečaja Lidlov mladi vinar 2019. Strokovna ocenjevalna komisija je tokrat v okušanje prejela več kot 50 vin izpod rok 34 prijavljenih mladih perspektivnih vinarjev in vinark. V finalni izbor se je uvrstilo šest vin (dve beli, dve rdeči in dve peneči vini). Ta bodo premierno predstavljena na letošnjem Slovenskem festivalu vin, od 14. novembra 2019 pa bodo na prodaj tudi v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji. Ime absolutnega zmagovalca bo razkrito 18. decembra na prireditvi Vinski univerzum.

Finalista v kategoriji belih vin sta Aljaž Sirk s chardonnayem in Aleksander Zavec s sivim pinotom, v kategoriji rdeči vin pa sta strokovno komisijo najbolj prepričala Martin Erzetič z merlotom in Jakob Bizjak s cabernet sauvignonom, ki sta bila že lani finalista v isti kategoriji. Letošnje leto je postreglo z novostjo, organizatorji so namreč dodali kategorijo vse bolj priljubljenih penečih vin. Tu sta se med najboljša dva vinarja uvrstila Petra Sanabor s penino Pallidia in Klemen Čehovin s penino rose.

Finaliste natečaja Lidlov mladi vinar je izbrala sedemčlanska strokovna komisija, ki je skupaj ocenila 52 vzorcev vina mladih vinarjev in vinark. V kategoriji penečih vin so ocenjevali pet vzorcev, 31 prijavljenih vin je bilo belih in 16 rdečih. Po besedah strokovne komisije je bila značilnost letošnjega ocenjevanja višja senzorična kakovost vin.

Mladi vinarji bodo 14. in 15. novembra svoja vina predstavili na Slovenskem festivalu vin v salonu Lidlov mladi vinar in na Vinskem univerzumu, kjer bo 18. decembra razkrit absolutni zmagovalec natečaja. Ljubitelji vin pa bodo finalna vina od 14. novembra lahko kupili v trgovinah Lidla Slovenija.

Študentske ekipe v zadnji etapi pridelave mladega vina

V novembru se zaključuje tudi drugi, študentski del natečaja, kjer letos sodeluje pet ekip.  Dve prijavljeni ekipi prihajata iz Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, drugi dve ekipi s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, ena ekipa pa iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Študenti so pod strokovnim mentorstvom profesorjev izkusili pridelavo vina od izbire sorte, skrbi za trto in grozdje v vinogradu, do trgatve in nege vina.  Ob tem so se morali domisliti še trženjskih zgodb svojega vina, ki jih bodo ob zaključnem ocenjevanju vin predstavili strokovni komisiji.

Vseh pet ekip bo svoja mlada vina predstavilo na dogodku Vinski univerzum, kjer bo razglašena tudi zmagovalna študentska ekipa.

O FINALISTIH NATEČAJA LIDLOV MLADI VINAR 2019

PETRA SANABOR

Posestvo Sanabor
Vino: Penina Pallidia

Izjava 

»Kot finalistka natečaja Lidlov mladi vinar se veselim novih izzivov, hkrati pa sem ponosna na izdelek, ki je nastal na podlagi dolgoletnih izkušenj in vloženega truda. Predstavitev Lidlovim kupcem in začetek poslovnega sodelovanja s to trgovsko verigo je za nas edinstvena priložnost za širitev trga, večjo prepoznavnost in lažjo dostopnost naše penine. Ljubiteljem vin, predvsem mladim, želim predstaviti, da uživanje penine ni omejeno le na posebne priložnosti, je namreč tudi odličen aperitiv in izvrstna spremljava hrani.«         

O prijaviteljici:

Petra Sanabor že od otroštva pomaga na domači vinogradniško vinarski kmetiji. Zaradi veselja pri delu v vinogradih in kleti se je po zaključeni splošni maturi odločila za študij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za agronomijo. Lansko leto se je s skupino sošolk in sošolcev udeležila študentskega natečaja Lidlov mladi vinar, kjer so skupaj ustvarili zmagovalno vinsko zgodbo. Prav zato se je letos odločila za samostojno sodelovanje na s predstavitvijo vin iz domače vinske kleti.

O vinu:
Penino Pallidia odlikuje nežna slamnato rumeno barva, ki se poudari v dolgotrajnem penjenju. Okusi so sveži in sadni. Doživetje se nadaljuje, ko zaznamo zrelostni priokus, ki je posledica večletnega zorenja.

O vinarstvu:

Družinsko posestvo Sanabor se razprostira na planoti Vrhe med dvema vinorodnima okolišema, Krasom in Vipavsko dolino. Bogata rdeča zemlja terra rossa in lapor omogočata veliko sortno pestrost. Že četrto generacijo Sanaborjev na domačem posestvu obdeluje šest hektarjev vinogradov. V preteklosti so grozdje oddajali v zadrugo Vinakras, po letu 1987 pa so na kmetiji ponovno začeli lastno pot s svojo blagovno znamko. Leta 2003 so se preizkusili še v pridelavi penin po klasični metodi in od takrat je postala pridelava penin glavna dejavnost vinogradniške kmetije. V zadnjih letih pridelajo letno okrog 15000 steklenic sedmih različnih penin. Med njimi je najbolj zastopana penina Pallidia iz malvazije.

 

KLEMEN ČEHOVIN

Posestvo Čehovin
Vino: Penina rose

Izjava:

»Uvrstitev med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar mi je dala potrditev, da sem na pravi poti za razvoj našega posestva. Pomeni mi izjemno priložnost za promocijo naših vin in spodbudo za iskanje novih izzivov. Vsak uspeh, ki ga dosežem s trdim delom, je nov korak v prihodnost. Z velikimi pričakovanji se veselim nastopa na Slovenskem festivalu vin in Vinskem univerzumu, saj se bomo tam s celovito zgodbo našega vina predstavili širšemu krogu poznavalcev ter ljubiteljev te žlahtne kapljice.«

O prijavitelju:

Klemena Čehovina je za vinogradništvo in pridelavo vin navdušil oče. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, študij vinogradništva in vinarstva  pa je uspešno zaključil v Vipavi.  V vinarstvu vidi polno priložnosti, zato kot prihodnji mladi prevzemnik vinogradniške kmetije želi nadaljevati njen razvoj.

O vinu: Penina rose je rdečkasta z nežnimi, drobnimi mehurčki. Zaznamuje jo predvsem cvetica, ki ima mladostno, sadno in izredno aromatično noto. Okus je poln in zaokrožen.

O vinarstvu:

Posestvo Čehovin se pne nad Vipavsko dolino. Na sedmih hektarih obnovljenih vinogradov vso pozornost posvečajo donegovanju kakovostnih in vrhunskih sort vina. Pri tem si prizadevajo ohraniti značilnost vipavskih vin z izbrano vinsko cvetico. Poleg starejših kmečkih poslopij so zgradili sodobno domačijo z novo vinsko kletjo v starem stilu z oboki iz kraškega kamna. Letno pridelamo okrog 50 000 litrov vina.  Njihova bela vina so predvsem sveža, rdeča pa zorijo dve leti v lesenih hrastovih sodih.

 

ALJAŽ SIRK

Vinarstvo Sirk Aljoša
Vino: Chardonnay

Izjava:

»Pri delu in pri odločitvah vedno sodelujemo vse generacije naše družine, zato so naša vina rezultat tako dolgoletnih izkušenj in tradicije, kot tudi novejših trendov in idej. Menim, da so to z izborom med finaliste potrdili tudi člani strokovne komisije. Izredno se veselim sodelovanja z Lidlom, saj bomo tako prvič prisotni tudi v trgovinah, kar je za nas velik korak. In v prav posebno zadovoljstvo nam je dejstvo, da je ta trgovina ravno Lidl, ki je simbol za kvalitetno ponudbo izdelkov.«

O prijavitelju:

Aljaž Sirk je osnovno šolo obiskoval na Dobrovem v Goriških brdih, naziv kmetijskega tehnika pa je pridobil v srednji šoli v Šempetru. Leta 2012 se je zaposlil na domači kmetiji in že čez štiri leta poprijel za vajeti družinske kmetijske dejavnosti. Kot mladi prevzemnik želi tradicijo domače kmetije dodatno razširiti in uveljaviti na slovenskem in tujih trgih. 

O vinu:
Sirkov chardonnay je sveže aromatično vino z nežno rumeno barvo in vabljivimi sadnimi aromami.

O vinarstvu:

Skozi desetletja so Sirkovi spoštljivo in z vso predanostjo gojili in vzgajali trto, a s samostojno pridelavo vina so se začeli ukvarjati šele leta, ko so izstopili iz zadružne kleti in začeli svojo pot. Štiri leta kasneje so ustekleničili svoje prvo vino. Danes vinogradniško kmetijo skupaj z očetom Aljošo in družino vodi mladi prevzemnik Aljaž. Obdelujejo devet hektarjev vinogradov in pridelajo med 50.000 in 70.000 litrov vrhunskega vina na leto. Lega njihovih vinogradov in vpliv mediteranskega podnebja oblikujeta karakter njihovih vin, ta so sveža, prijetnih arom in bogatega okusa.

 

ALEKSANDER ZAVEC

Vinarstvo Zavec
Vino: Sivi pinot

Izjava:

»Izbor med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar me je najprej presenetil, saj je bilo prijavljenih ogromno vinarjev z verjamem, da vrhunskimi vini, kasneje pa sem bil seveda neizmerno vesel te potrditve našega dela in truda v vinogradih in kleti. Menim, da je največjo mero pri odločitvi odtehtalo tudi to, da na družinski kmetiji mladi sveže ideje povezujemo z izkušnjami in tradicijo prejšnjih generacij. Sodelovanje s trgovsko verigo Lidl vidim kot veliko priložnost za promocijo. Verjamem, da bomo naše vino in za njim stoječo zgodbo slovenskim kupcem dobro predstavili.«

O prijavitelju:

Aleksander Zavec že od mladosti skrbi za domače vinograde. Čeprav nima uradne kmetijske izobrazbe, si je svoje obsežno znanje nabiral pri starših, v knjigah, skozi pogovore z vinarji in seveda s samim delom v vinogradi in kleti. Poleg dela na domači kmetiji upravlja še mobilno polnilno linijo za vino v lasti Vinarske zadruge Haloze, vključen pa je tudi v projekt razvoja blagovne znamke Haloze-dežela tisočerih gričev. Tudi zato želi kmetijsko dejavnost dopolnjevati s turizmom in tako poleg vina obiskovalcem ponuditi še lokalno hrano iz Haloz.

O vinu:
Njegov sivi pinot je sveže, aromatično vino. Cvetlične in sadne note poudarijo podaljšan, intenziven okus.

O vinarstvu:

Zgodba Vina Zavec se je začela leta 1995, ko so najeli prve vinograde in našli svojo strast v pridelavi vina.  Skozi leta do danes so postopoma povečevali površine vinogradov in obnavljali vinograde tako, da danes na štirih različnih legah v Halozah obdelujejo 26 hektarov vinogradov, zasajenimi s trtami devetih različnih sort. Z vinarstvom so se resneje začeli ukvarjati leta 2011, ko so na trg vstopili z blagovno znamko Vina Zavec. Pridelujejo buteljčna in peneča vina, slednja kot eni redkih tudi po klasični metodi.

 

Martin Erzetič

ČARGA 1767
Vino: Merlot

Izjava:

»Sem presenečen in ob enem ponosen, da je kakovost vina ponovno prepričala in oČar(g)ala ocenjevalce. Kot lanskoletni zmagovalec natečaja Lidlov mladi vinar sem ponovno uvrščen na Lidlove prodajne police in mislim, da bodo kupci z veseljem ponovno pograbili naš izvrsten merlot, ki se z novim letnikom predstavlja tudi v novi preobleki – z novo etiketo.«

O prijavitelju:

Martin Erzetič je svojo strast do vinogradništva začrtal že ob koncu kmetijske srednje šole s pripravo ‘medene penine’, ki ji je za drugo fermentacijo namenil liker z akacijevim medom. Svoje znanje je uspešno prenašal v prakso in si pridobival veliko znanja preko praktičnega usposabljanja na eni izmed italijanskih ekoloških kmetij. Prva vina z njegovim odtisom so začela nastajati leta 2011, ko je nastala tudi prva zvrst ‘Re:Bullion’, mlad ‘upornik’ z navojnim zamaškom proti klasični pluti. Martin je tudi absolutni zmagovalec lanskega natečaja Lidlov mladi vinar.

O vinu:

Gosto vino merlot ima v sebi izraženo zrelost in živahnost obenem. V ospredju je češnjeva nota, zaokrožena z gozdnimi sadeži in vonjem po lesu.

O vinarstvu:

Kmetija Čarga, nekdanja pristava grofov Thurn-Taxis, je danes v lasti družine Erzetič. Ljubezen do trte se neprekinjeno prenašata iz roda v rod že od daljnega leta 1767. Ekstremne lege, nizka obremenitev trsov in maksimalna zrelost grozdja v času trgatve prinašajo bogatost okusa, strukturo, eleganco in karakter njihovim vinom. Poleg belih in rdečih sortnih vin skrbno negujejo tudi penine, pridelane po klasični šampanjski metodi. Te so bogatega okusa, elegantnega karakterja in uravnovešene svežine.

 

JAKOB BIZJAK

Domačija Bizjak
Vino: Cabernet sauvignon

Izjava:

»Slovenija je država z dolgoletno vinsko tradicijo. Vinogradništvo predstavlja pomemben delež v našem gospodarstvu, prav tako pa je vino pomembno v trženju, predvsem za boljšo prepoznavnost in umeščenost na trgu. Zato mi predstavitev vina Lidlovim kupcem predstavlja enkratno poslovno priložnost in večjo prepoznavnost, ki jo mladi vinarji potrebujemo. Izjemno sem vesel, da se je moje vino ponovno uvrstilo med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar. Naš cabernet sauvignon je res nekaj posebnega, saj očara z intenzivno rubinasto rdečo barvo in s svojevrstnim značajem.«

O prijavitelju

Jakob Bizjak je svoje znanje pridobival na Biotehniški šoli, kjer je v sklopu projektne naloge pripravil njihovo prepoznavno penino iz rebule. Ker ga je že od malih nog veselilo delo v vinarstvu, se je vpisal na Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki jo trenutno uspešno dokončuje. Ob tem pa si želi prihodnost domačije Bizjak graditi predvsem na rebuli, saj je ta sinonim Goriških Brd in tako odsev briške zemlje ter ponos regije.

O vinu:

Cabernet sauvignon je rdeče vino rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Pri njem lahko zaznamo vonje, ki spominjajo na zrele gozdne sadeže in zeleno papriko. Vino je sveže, rahlo tanično in z lepim, dolgim pookusom.

O vinarstvu:

Na domačiji Bizjak verjamejo v rek, da vino pripoveduje njihovo zgodbo, ki se pretaka v slehernem kozarcu. To dokazujejo tudi odličja na vinskih tekmovanj. Na 59. mednarodnem ocenjevanju – Vino Ljubljana, je njihova Rebula prejela zlato medaljo, na tekmovanju Sommelier Selection 2018 pa se je penina Grganja brut uvrstila med najboljša tri peneča vina. Nanjo so še posebej ponosni, saj je prijela tudi najvišjo nagrado na mednarodnem vinskem ocenjevanju American International Wine Competition.

Vse podrobnosti o natečaju najdete na spletni strani www.mladivinar.si.