Med svetovnimi šampioni na 60. Vino Ljubljana tudi dve slovenski vini

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

43 degustatorjev iz 22 držav je ocenjevalo 425 vzorcev iz 15 držav. Medtem ko je bilo letos v primerjavi z lanskim ocenjevanjem vzorcev nekaj manj, pa se je število držav povečalo – ponovno so se nanj prijavila vina iz Francije, Bolgarije, Rusije, Izraela in Južnoafriške republike. Vino Ljubljana ostaja za tuje vinarje zanimiva, saj je vsako leto 70 do 75 odstotkov vzorcev prihaja iz tujine.

Med svetovne šampione so ocenjevalci v kategorijo mirna naravna sladka uvrstili rumeni muškat iz Vinske kleti Prus, v kategorijo peneča vina pa zlato radgonsko penino rose iz Radgonskih goric.

Najboljše belo suho mirno vino po oceni degustatorjev prihaja iz Češke, to je cabernet blanc iz vinarstva Josefa Valihracha

Iz Makedonije pa letos prihaja najboljše vino v kategoriji rdeče suho. To je vino Grand Cuvee, ki ga pridelujejo v vinarstvu Domaine Lepovo.

Na letošnjem 60. ocenjevanju vin so med drugim razglasili tudi zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti. To je postalo vino Izbrani teran  Elite Vinakras. Trofejo Tsukamoto pa so podelili vinu  – rdeča zvrst iz družinske kleti – Colja PTP QV CV Vino, ki se je uvrstilo tudi med prvake slovenskih vinorodnih okolišev. V kategoriji slovenski prvaki sorte so za sauvignon nagradili Vinsko klet Prus, za chardonnay Andreja Berkoviča, za refošk pa podjetje Vinakoper.

Ocenjevanje vin na Vino Ljubljana že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza (OIV) mednarodna zveza enologov iz Pariza (UIE) in svetovna federacija vinskih ocenjevanj (Vinofed).

Ekipo Vino Ljubljana je vodil Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je bil Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa sta predstavljala Carol Cliche za Vinofed in delegat OIV Fedor Malik.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

 

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo na spodnji povezavi:

FOTOGALERIJA
VSA NAGRAJENA VINA 60. OCENJEVANJA 2018