VENI VIDI VINO MLADO 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

MLADO ŽIVO ISKRIVO

Kakšnih 360 vinoljubov se je udeležilo 5. festivala mladih vin Slovenskih goric in Haloz, ki je preteklo soboto 19. januarja prvič potekal v čudovitem okolju Romanskega palacija Ptujskega gradu.

5. vinski festival VENI VIDI VINO MLADO, ki je tokrat potekal pod sloganom MLADO ŽIVO ISKRIVO, je v Romanski palacij Ptujskega gradu preteklo soboto 19. januarja 2019 privabil kakšnih 360 ljubiteljev vina. Pokusili so lahko preko šestdeset vzorcev mladih vin dvajsetih vinarjev Slovenskih goric in Haloz.

Svoja vina so dali v pokušino: Vina Zavec, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Kramer Ivan, Vinogradništvo Kramberger, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Potrč, Druzovič Mojca in Marjan, Vinogradništvo Vršič, Vinogradništvo Toplak, Vinogradništvo Herga, Vina Rebernišek, Ptujska klet, Kobal vina, Vinogradništvo Gorjup, ŠC Ptuj – Biotehniška šola Ptuj, Vinogradništvo Kovačec Ivan, Vina Frešer, Vinogradništvo Druzovič Simon, Vinogradništvo Žnuderl in Vinogradništvo Cvitanič.

Simon TOPLAK, predsednik vinsko turistične ceste VTC 13. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Simon TOPLAK, predsednik Vinsko turistične ceste VTC 13, je nad lokacijo festivala, ki je prvič potekal med zidovi Ptujskega gradu, navdušen: »Predvsem pa me veseli, da je na festival prišlo veliko mladih, ki gojijo kulturo pitja vina. Prav tako sem vesel, da so se v projekt ponovno dejavno vključili mladi Društva Podeželske mladine Spodnjega Podravja, ki dajejo festivalu mladosten, živ značaj. Prihaja novi rodi vinogradnikov in vinarjev, ki z veliko znanja in predanosti nadaljuje tradicijo naše vinorodne Štajerske. Zato se za prihodnost našega vinarstva ne bojimo!«

Andrej REBERNIŠEK, direktor KGZ PTUJ. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Andrej REBERNIŠEK, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, je prepričan, da gre vinarstvo Haloz in Slovenskih goric v pravo smer: »To je pokazal tudi sobotni festival. Pokusili smo lahko ponovno dober letnik – količinsko obilnejši, z izraženo sortnostjo, lahkoten, svež in z nekoliko nižjimi alkoholi. Festival želimo še naprej razvijati kot prvi prerez letnika vin ptujskega vinorodnega območja, ki bo vinoljubom, pa tudi strokovni javnosti dal prvi vpogled, kaj nam prinaša novi letnik.«

Eva GAŠPERŠIČ, Ptujska vinska kraljica. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Festivala so se na povabilo Eve GAŠPERŠIČ, Ptujske vinske kraljice, udeležile Daniella KOSI, MARTINA X., Vinska kraljica Male Nedelje, Tjaša SIMONIČ, 6. Cerkvenjaška vinska kraljica, in Maruša ZELENJAK, 2. Vinska kraljica Občine Starše. Prisotni so bili člani Društva Cesarsko – kraljevi Ptuj.

Vinske kraljice z leve: Eva GAŠPERŠIČ, Ptujska vinska kraljica, Daniella KOSI, MARTINA X., Vinska kraljica Male Nedelje, Maruša ZELENJAK, 2. Vinska kraljica Občine Staršein Tjaša SIMONIČ, 6. Cerkvenjaška vinska kraljica. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Dame iz Društva Cesarsko – kraljevi Ptuj. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Zgodovina vinarstva na Ptujskem v Grajski vinski kleti na Ptujskem gradu. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Mladi iz Društva podeželske mladine Spodnjega Podravlja so predano sodelovali pri organizaciji in izvedbi festivala. Upravičeno so se ob koncu veselili uspešnega 5. Veni Vidi Vino Mlado. (foto: Ars POETOVIENSIS)

Organizatorja festivala sta bila Vinsko turistična cesta 13 in Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, sponzorji Kmetijska zadruga Ptuj, Perutninarska zadruga Ptuj in Agro zavarovalnica, partnerji Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Štajerska hiša kulinarike, Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje, Radio Tednik Ptuj in Salon Sauvignon Ptuj. Za kulinariko je poskrbela Štajerska hiša kulinarike in jo ponudila v Grajski kavarni. Obiskovalcem festivala je svoja vrata odprla Grajska vinska klet.

Ponovno se vidimo januarja 2020 – na 6. festivalu VENI VIDI VINO MLADO!

 

Napovedujemo:

13. april: SALON SAUVIGNON PTUJ 2018 – VINO V MESTU TISOČLETIJ

17 – 19. maj: DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2019

22. junij: GRAJSKI VINSKI PRAZNIK 2019

Spremljajte nas na:

https://www.facebook.com/Veni-Vidi-Vino-Mlado-1558420574379399/  

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!