NAJBOLJ OKUSEN FESTIVAL V NAŠI DEŽELI ODPIRA VRATA

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Nestrpno pričakujemo ta konec tedna. V nedeljo, 13. maja bo na dvorcu Zemono pri Vipavi odprl vrata najbolj okusen festival, ki ga na Vipavskem pripravljajo že 12. leto zapored. Razvojna agencija Rod v Ajdovščini vsako leto znova tako uspešno poveže vipavske vinske zgodbe s kulinariko in dobrotami iz sončne dežele.

Dvodnevno dogajanje, v nedeljo, 13. in v ponedeljek, 14. maja je pravzaprav vrhunec pomladnih vinsko kulinaričnih doživetij, ki se sicer v mesecu kulinarike zvrstijo vzdolž cele Vipavske doline.

Mesec kulinarike poteka vse do 20. maja, ko v gostilnah in restavracijah sladokuscem ponudijo posebne festivalske menije. Letošnji mesec kulinarike pa je še drugače prav poseben. V festivalski ponudbi so svoje mesto dobili posebni sladoledi, ki jih pripravljajo v Slaščičarni Ajdovščina in Pri Marjanci v Vipavi. Nadeli so jim tudi prav posebna imena. V Ajdovščini tako lahko okušate črno čokolado z vipavsko češnjo ali Škratove češnje, albuminsko skuto Vipavske doline s polivom zelene fige ali Štrigo figo in črno vanilja z vipavsko breskvijo ali Angelske breskve. Pri Marjaci v Vipavi pa pripravljajo sladolede z okusi vinjak Pilon l. 2005 s črno čokolado ali A la Pilon Šluk in čokolada, vinjak Pilon l. 2005 s slivo ali A la Pilon Šluk in sliva ter sladoled z okusom vipavske kremne rezine z imenom Paštakrema original.

Vso ponudbo najboljših šefov v dolini najdete na okusi-vipavske.si.

Dva festivalska dneva sredi maja sta vedno vrhunec doživetij in tudi letos bo tako. Vse več je tistih vinarjev, ki najdejo svojo pravo priložnost prav na tem festivalu. Obiskovalci od blizu in daleč imajo tako priložnost spoznati najboljše, kar nastaja v Vipavski dolini.

Tokrat se bo na festivalu Okusi Vipavske predstavilo kar 45 vinarjev s sto različnimi vini. Medse pa so povabili tudi posebne goste, vinarje z južnega dela Štajerske v Avstriji. Nedeljsko festivalsko dogajanje se bo začelo ob 14. uri in bo trajalo vse do 21.30. V tem času bodo na voljo tudi dobrote na Vipavski tržnici, predstavili bodo najboljše domače izdelke, kot so siri, mesnine, med, olja, pecivo in še in še.

V nedeljo popoldne pa organizatorji vabijo tudi na dve izjemno zanimivi predstavitvi. Prva, ki jo bodo pripravile članice Društva gospodinj Planina pri Ajdovščini, bo na vrsti ob 17. uri, njen naslov pa je Da ne bi pozabili … na bleke z orehi. Druga predstavitev bo ob 18.30. Na njej pa bo Primož Lavrenčič s Posestva Burja predstavil betonske sode kot novost v kleti. 

Za pravo razpoloženje bo v nedeljo poskrbela glasbena skupina Kontrabant.

V ponedeljek pa se bo festivalski dan začel ob 15. in bo trajal do 21. ure. Tudi ta dan bodo z gosti vipavski vinarji in vinarji iz Avstrije ter pridelovalci dobrot na Vipavski tržnici. Posebnost tega festivalskega dne pa je tisti del, ki mu pravimo Bogastvo okusov  in bo potekal med 17. in 19. uro. Vinarjem se takrat pridružijo izbrani vrhunski kulinarični mojstri in pokažejo, kako je mogoče najbolje spojiti hrano in vino. Tokrat se jih bo ob vinarjih predstavilo kar 18  z različnih koncev Slovenije. Sodelujejo, torej, Gostilna Podfarovž, Turistična kmetija Arkade, Gostilna Repovž, Kmetija Tomažič, Kendov Dvorec – Spodnja Idrija, Hotel & Restaurant Kukuriku, Restavracija Tiffany – Hotel in casino Park HIT d.d. Nova Gorica, Pigal Gold Club, Ošterija Žogica Solkan, Vila Podvin, Restavracija Grad Kromberk, Penzion Sinji vrh, Domačija Lisjak 1956, Smrekarjeva domačija, Turistična kmetija Saksida, Špacapanova hiša, Kmečki turizem Malovščevo in Gostilna Tratnik.

Tudi v ponedeljek bomo ob 19. uri lahko prisluhnili Primožu Lavrenčiču na predstavitvi betonskih sodov kot novosti v kleti.

Oba festivalska dneva pa bo festivalske jedi pripravljal tudi naš izjemen mojster Tomaž Kavčič.

Privoščili si boste lahko joto (s planinsko repo tropinko) in z vipavsko klobaso, pršut, pečen v testu, hrenov premaz, domač kruh, hišne njoke s panceto in s šparglji (za vegetarijance: hišni njoki s šparglji), »riž ne riž« – dimljena vipavska postrv in gomoljna zelena z zelenjavo v prahu ali brioš z odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz vipavskega oljčnega olja. Zadnji dve jedi, »riž ne riž« in brioš z odojkom, bo Tomaž predstavljal in pripravljal neposredno pred gosti, zatorej bo tudi ta kulinarični del prava paša za oči.

In ne skrbite. Svoj avto lahko pustite na parkirišču pri vojašnici v Vipavi, od koder bo do dvorca Zemono in nazaj organiziran brezplačen prevoz.

Festival Okusi Vipavske je pred vrati, doživite tudi sami izjemne in okusne trenutke v družbi najboljšega, kar Vipavci s ponosom predstavljajo.

Vse, kar vas še zanima, boste našli na spletni strani festivala Okusi Vipavske: okusi-vipavske.si.

Dobrodošli!