Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu izdelano, prodano in okušeno v popolni temi

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi lahko vpliva na njegovo aromo

Nova blagovna znamka penine Untouched by light, ki so jo Radgonske gorice predstavile ta teden, zagotavlja, da se najboljše stvari dogajajo v temi. Po mnenju profesorice emeritus Ann C. Noble¹ izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privede do tega, kar bi lahko označili kot »zaradi svetlobe spremenjeno aromo«. Zmanjša se intenzivnost arome citrusov in poveča se intenzivnost arom kuhanega zelja ali mokrega psa. Zato so se pri Radgonskih goricah pogumno odločili potopiti se v temo in v njej pripraviti novo peneče vino.

Untouched by light je narejen iz grozdja chardonnay, pobranega ponoči, in staran v kleteh v popolni temi. Prodajal se bo v steklenicah, ki so odporne na (sončno) svetlobo, in užival v temi, če bo to možno. Čeprav se je fermentacija začela šele pred nekaj meseci in zato prve steklenice ne bodo na voljo pred naslednjim letom, so Radgonske gorice že začele sprejemati prednaročila.

Radgonske gorice iz Slovenije imajo 166-letno tradicijo pridelave penečih vin. Začelo se je v času nadvojvode Janeza Habsburško-Lotarinškega, ki je razširil proizvodnjo vina v Radgonski regiji, in se nadaljevalo še v času, ko so vinske kleti pripadale švicarsko-francoski družini Bouvier. Direktor Borut Cvetkovič pravi:

»Untouched by Light je narejen iz ravno prav zrelega grozdja chardonnay z uporabo znane francoske metode vrenja v steklenici. To vino je edinstveno zaradi njegovega procesa staranja, saj se Untouched by Light stara dve do tri leta v radgonskih kleteh, nedotaknjen od zunanjega sveta – v popolni odsotnosti svetlobe. V našem žargonu tej metodi pravimo »Crafted by Darkness« (ustvarjena s pomočjo teme). Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem uporabljamo očala za nočno gledanje. Ko vino zapusti klet, je zaščiteno v črni, za svetlobo neprepustni steklenici, pakirani v vakuumsko zaprti vrečki, ki prepreči dostop kakršnekoli dodatne svetlobe ali stik z zrakom. Priporočam vam, da poskusite to vino v popolni temi v dobri družbi.«

Če želite biti med prvimi, ki bodo doživeli to peneče vino, lahko svoje prednaročilo oddate na spletni strani untouchedbylight.com.

Videoposnetek: tukaj  

¹ Noble, Ann C., Sensory study of the effect of fluorescent light on a sparkling wine and its base wine, American Journal of Enology and Viticulture, Vol.40, No.4, 1989

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!