Svetovno sommeliersko združenje ASI praznuje 50 let delovanja

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Pred 50. leti so v francoskem mestu Reims ustanovili svetovno sommeliersko združenje ASI. Na ustanovitvenem sestanku, ki je v Šampanji potekal 3. in 4. junija 1969, so kot prve članice združenja ASI postale Francija, Italija, Portugalska in Belgija.

Ob praznovanju tega dogodka so se v začetku oktobra prav tam srečali predstavniki več kot 60 držav članic ASI-ja. Na slavnostni skupščini in spremljajočih prireditvah, ki so potekale med 5. do 8. oktobrom, so sodelovali tudi predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje, ki je polnopravni član združenja ASI že 25 let.

Skupščina je potekala v prestižni dvorani šampanjske hiše Taittinger, kjer je predsednik ASI Andres Rosberg predstavil vizijo in strategijo nadaljnjega delovanja združenja. Potrdili smo, da bo  leta 2020 evropsko prvenstvo sommelierjev na Cipru in generalna skupščina ASI na Kitajskem. Evidentirani so bili kandidati za naslednja prvenstva in skupščine. Prisotne je nagovoril tudi predsednik Taittingerja Pierre – Emmanuel Taittinger. Na svečani večerji so gostje poleg ostalih vin nazdravili obletnici s šampanjcem Piper Heidsieck letnika 1982 in zaključili s portovcem iz ustanovnega leta ASI 1969.

V programu srečanja se je zvrstilo 15 masterclass delavnic, na  degustacijah pa je bilo ob številnih pridelovalcih šampanjca (od najbolj uveljavljenih in prepoznavnih do manjših družinskih kleti) predstavljenih tudi 170 vinarjev iz različnih držav sveta. Obiskali smo klet Nicolas Freuillatte, največjega prodajalca šampanjcev na francoskem trgu, ki ima kapaciteto 100 milijonov steklenic. V njihovih prostorih je bila organizirana predstavitev 50 mladih perspektivnih pridelovalcev šampanjca. Ob obisku kleti in grobnice Dom Perignona nas je sprejel tudi župan Epernaya.

Slovensko delegacijo so na dogodku sestavljali: Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje, Valentin Bufolin, podpredsednik in Boris Gašparin, sekretar.