Študenti BIC Ljubljana ustvarjajo koktajle s podpisom

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

PRVA MESTA ZA ŠTUDENTE BIC LJUBLJANA NA BLEDU IN NA BRAČU

Študenti BIC Ljubljana so z uvrstitvijo na prvo, drugo in tretjo mesto slavili na 14. Evropskem mladinskem barmanskem tekmovanju, ki je med 2. in 4. aprilom potekalo na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Štirje študenti BIC Ljubljana, Luka Strajn, Marko Bizjak, Ema Pušar in Gal Mavretič, so pod mentorstvom predavatelja Boštjana Humskega na tematiko svetovno znanih slikarjev pripravili koktajle, lastne kreacije in zgodbe, ki so prepričale komisijo. Le nekaj dni kasneje, med 8. in 12. 4. 2019 pa so študenti Anže Bilban, Sara Štirn, Stela Špoljar in Gašper Rjavec pod mentorstvom inštruktorice kuharstva Neli Selan prvič tekmovali še na mednarodnem kulinaričnem tekmovanju Biser Mora 2019, ki je potekalo na otoku Braču na Hrvaškem in v skupinskem tekmovanju osvojili prvo in drugo mesto.

Ekipa študentov z mentorjem Boštjanom Humskim na tekmovanju na Bledu

Na Bledu se je 25 študentov iz 10 držav pomerilo v tekmovanju za najboljšega barmana. Naloga ni bila lahka, mladi barmani so morali namreč namešati koktajl, ki se ujema z umetnino svetovno znanega slikarja. Intenzivne priprave na tekmovanje so vključevale strokovno pripravo koktajlov po standardih IBA, pripravo lastne kreacije, ki je morala biti povezana s sliko ter pripravo zgodbe, ki je morala biti povezana s sliko in lastno kreacijo ter predstavljena v angleškem jeziku. Tudi tokrat so študenti BIC Ljubljana pokazali, da sledijo najboljšim v gostinski stroki. Luka Strajn je s svojim koktajlom ARGUS na temo The Raft of Medusa (Théodore Géricault) osvojil 1. mesto in s tem zlato medaljo. Prav tako je dosegel maksimalno število točk pri tehniki dela. Marko Bizjak je s svojo kreacijo NEW BEGINNINGS na temo The Son of a Man (René Magritte) osvojil 2. mesto in srebrno medaljo ter priznanje za najboljšo zgodbo, ki je vključevala njegovo življenjsko izkušnjo, ko je postal očka. Tretje mesto in bronasto medaljo pa si je prislužil Gal Mavretič s koktajlom THE SCHORCING SUN na temo Guernica (Pablo Picasso). Gal je prejel tudi priznanje za največje število točk pri pisnem testu. Odlično pa se je odrezala tudi Ema Pušar, ki je s svojim nastopom in kreacijo ALLEGORY OF SPRING na temo Primavere (Sandro Boticelli) osvojila 6. mesto.

Ekipa študentov in mentor predavatelj Boštjan Humski na tekmovanju na Bledu

Tudi na Mednarodno kulinarično tekmovanje Biser Mora 2019, ki je potekalo na otoku Braču na Hrvaškem so študenti odšli polni zagona in energije, predvsem pa z zanimanjem, saj so se tekmovanja udeležili prvič. Tekmovali so v različnih panogah. V timskem tekmovanju so morali pripraviti 3 hodni meni na temo nacionalne kuhinje. Tekmovali so tudi v posamičnih kategorijah, in sicer v pripravi rižot in ribjih jedi.

Mednarodno kulinarično tekmovanje na Braču- iz leve Anže Bilban, Sara Štirn, Neli Selan, Gašper Rjavec, Stela Špoljar

Tudi na Braču so se odrezali odlično. Na skupinskem tekmovanju sta Anže Bilban in Sara Štirn osvojila 1. mesto in zlato medaljo, Stela Špoljar in Gašper Rjavec pa srebrno medaljo. Gašper Rjavec je v posamični kategoriji za pripravo rižote osvojil srebrno medaljo, Anže Bilban pa v kategoriji priprave ribje jedi zlato medaljo, Sara Štirn v isti kategoriji srebrno medaljo in Stela Špoljar bronasto medaljo. Priložnost so imeli spoznati tudi priznane hrvaške kuharske šefe, ki so z njimi podelili tudi kakšen modri nasvet.

Študenti BIC Ljubljana so v tekmovanjih s področja stroke gostinstva in turizma vseskozi na samem vrhu, kar dokazujejo številna prejeta odličja na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Na področju barmanstva ustvarjajo koktajle s podpisom. Študent Luka Strajn je tako že osvojil zlato medaljo tudi na GTZ v Portorožu in srebrno medaljo na AEHT na Nizozemskem, prvič pa se je z barmanstvom srečal pred dvema letoma prav na BIC Ljubljana. Tokrat se je tudi prvič preizkusil v vlogi so-mentorja svojim kolegom in vloga mu je bila več kot pisana na kožo.