SALON TRAMINEC LETOS ŽE DEVETIČ

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Tudi letos, na zadnji ponedeljek v avgustu vrata odpira Salon Traminec, vinarsko-poslovno-družabni dogodek, katerega namen je negovanje vinske tradicije in kulture pitja vina. V prelepem okolju, ki ga zamejuje skrivnostna Mura, horizont nad polji pa izrisujejo vedute goric, zori odlično vino. Radgonsko-Kapelske gorice spadajo med zavarovana območja kulturne krajine Natura 2000, na ravnici se nahajajo mnogi izviri slatine in slatinske mofete, iz zemlje pa bruha voda, ki okrepi srce in ožilje.

Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, zadnja leta pa uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah bodisi so njegove častilke predvsem ženske, izkazuje tudi  Salon Traminec. Uporabnik danes želi o vinu vedeti vse; kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se pričenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti tudi peš. Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic, leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih štirinajst turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko.

Vse vinarje, vinogradnike, vinske kraljice, vinoljubci in podporniki, letos vabijo na pokušnjo  101 vrste slovenskih in mednarodnih tramincev, ki vam jih bodo ob spremljavi ubrane kulinarike postregli v hladu Zdraviliškega parka.  Na pročelju nekdanje pitne dvorane boste lahko občudovali dela, ki so nastala na 1. Likovni koloniji Mačjega mesta – turističnega in družinskega festivala. Tradicionalno pa bodo noč razsvetlili bruhalci ognja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa bo z gostom Brunom Gabrškom, izvajal Malo šolo vinskih okusov. Festival bo vibriral ob čarnih zvokih kitare starega Vlada Kreslina.

Dragi ljubitelji dobrega, srčno vabljeni na 9. Salon Traminec, v ponedeljek, 27. avgusta 2018, od 17. ure naprej!

Več na www.salontraminec.si 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!