SALON SAUVIGNON PTUJ 2018 – TUDI V ČETRTO V ČUDOVITEM VZDUŠJU

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Art & Wine

 SALON SAUVIGNON PTUJ 2018
TUDI V ČETRTO V ČUDOVITEM VZDUŠJU

Na sobotnem osrednjem dogodku festivala Salon Sauvignon Ptuj 2018 – Vino v mestu tisočletij
je bilo prisotnih 46 vinarjev iz vse Slovenije in soseščine.
Okoli štiristo obiskovalcev je lahko pokusilo preko 100  sauvignonov.
Salon Sauvignon Ptuj 2019 bo vrata Dominikanca ponovno odprl
pomladi 2019!

Karizmatični ptujski Dominikanski samostan je bil na pomladno sončno soboto 21. aprila 2018, med 13. in 19. uro, prizorišče že četrtega festivala Salon Sauvignon Ptuj 2018 – Vino v mestu tisočletij.

Slikovite križne hodnike, ki jih preseva sončna svetloba, lijoča skozi vitka, elegantno šilasta ločna okna, so zasedli vinarji iz vse Slovenije, tudi iz soseščine, in v pokušino ponudili preko sto
sauvignonov – tudi nekaj najboljših slovenskih cabernet sauvignonov, potomcev sauvignona in cabernet franca. Okušalo jih je okoli štiristo ljubiteljev vina.

Med razstavljalci so bili izdelovalci vrhunskih izdelkov iz lesa: Sodarstvo Krajnc, Sodarstvo Kuzma, Štok Wenzel, Moi Style, Essen Woodcraft. Ob njih pa še Oljarna Kocbek in vinski spletni portal Vino. 

 

Kulinarika

Kulinarični Salon smo ponovno vrnili na slikovito Notranje dvoriše Dominikanca. Barve štajerske kulinarike na temo sauvignona so tudi tokrat zastopale najboljše ptujske gostilne; Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus. Na nikogar nismo pozabili; vsaka kulinarična hiša je k vrhunskim sauvignonom ponudila mesni ali ribji meni, ob tem pa še meni za vegetarijance in vegane.

Otroci Biotehniške šole Ptuj so z mentorji pripravili pomladno slaščico na temo sauvignona. Izjemno – njihova Jagodna fantazija je v četrtek 12. aprila prejela zlato priznanje na državnem tekmovanju biotehniških šol Slovenije v Mariboru in dosegla vseh sto možnih točk.

Slovensko vino v slovenskem sodu

Slovensko vino se je v preteklosti negovalo v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim. Ni torej razloga, da bi skoraj izumrlo obrt ponovno ne obudili. O tem je spregovorila VERONIKA VALENTAR iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Na razpravi o sodarstvu sta sodelovala slovenska sodarja ANDREJ KRAJNC in ANTON KUZMA, moderiral jo je ROMAN ŠTABUC iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

 

Master Class

Tudi letošnjemu festivalu Salon Sauvignon Ptuj 2018 smo dali veliko strokovno težo. Na salon smo povabili JĀNISA VOLKINŠTEINSA, zelo zanimivega vinskega strokovnjaka in poslovneža milenijske generacije, pomembnega vinskega uvoznika in distributerja ter kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika.

Posvetil se je vinom devetih slovenskih kleti. To so Ptujska klet, Marof, Zlati grič, M – enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines, Verus, Steyer, Dveri Pax in Brda. Nad videnim je bil navdušen in kot uvoznik vin za Baltik razmišlja, kako slovenske sauvignone pripeljati tudi na to zahtevno tržišče.

Sicer je Jānis pokusil vse festivalske sauvignone in kot najboljše vino Salona po svojem okusu izbral Sauvignon 2016 kleti STEYER VINO.

Družinam prijazen

Partnersko smo se povezali z domiselnim festivalom Ptujske zgodbe (o)b kavi, ki ga HELENA AJDNIK organizira v Dominikancu, ponovno septembra letos. V sodelovanju s festivalom smo v kavarniškem vzdušju uredili Južno dvorišče, kamor je ALEKSANDRA FARAZIN v času Salona preselila svojo razstavo. Klubski značaj mu je dajal nastop nadarjenih mladih glasbenic LIZE KLAJNŠEK in TAJE ISLAMOVIČ.

Tokrat smo na Salon povabili še klovna iz Cirkusa Arbadakarba. Medtem, ko so starši okušali izbrane sauvignone in cabernet sauvignone v križnih hodnikih in v refektoriju, so njihovi otroci v družbi klovna ustvarjali na Notranjem v dvorišču. Tudi v prihodnje bo Salon Sauvignon vabil družine, poskrbel za ustvarjalno varstvo otrok in staršem mladoletnih otrok omogočil posebej ugodno vstopnino.

Salon pred Salonom

Sobotni dogodek je bil vrhunec dogajanja, ki se je začelo s slavnostnim zaključkom Primusovih vinskih zgodb teden pred tem; te so bile posvečene prav sorti sauvignon.

Tudi v četrti ediciji festival ostaja zvest konceptu Art & Wine – združevanja vina in umetnosti pod predpostavko, da so vrhunska vina, kreacija narave in vinarja, umetniški izdelki in jih kaže okušati v najbolj vrhunskih okoljih ter ob umetniških stvaritvah.

V festival smo, drugo leto zapored, vključili nekaj del iz izjemne likovne zbirke družbe Talum, generalnega sponzorja festivala. Po dveh letih je v okviru festivala  Salon Sauvignon ponovno razstavljal STOJAN KERBLER, veliki mojster fotografije, sicer pa vitez slovenskega reda vitezov vina. Tokrat smo med srednjeveškimi zidovi Dominikanskega samostana razstavili njegovo Tovarniško fotografijo. Avtor postavitve je DARKO FERLINC. Kerblerju se je pridružila ALEKSANDRA FARAZIN, likovna umetnica mlajše generacije. Otvoritev likovne razstave je bila v sredo 18. aprila.

Razstavo in s tem Salon Sauvignon Ptuj 2018 smo posvetili Kerblerjevi 80 letnici.

Na predvečer salona, 20. aprila v kavarni MuziKafe, je ROBERT GORJAK, slovenski vinski poznavalec z mednarodnim ugledom, predstavil svoje referenčno knjižno delo Slovenija, vinska dežela.

   

   

   


Vino v kulturnih kontekstih

Vino je kultura – in vrhunska vina terjajo, da jih izpijemo v vrhunskih kulturnih kontekstih. Festival Salon Sauvignon – Vino v mestu tisočletij zato umeščamo v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana.

Kompleks Dominikanca, obdan s cvetjem in zelenjem Sončnega parka, na katerega se ozira čudovito baročno pročelje, z južnim dvoriščem, ki je bratom Dominikancem služil kot letna jedilnica in zeliščni vrt, s spokojnim notranjim dvoriščem, gotskim križnim hodnikom, ki ga preseva svetloba vitkih, elegantnih šilasto ločnih oken, refektorijem z razkošno baročno poslikavo in ornamentalno bogato štukaturo ter amfiteatrom Male dvorane za en dan spremenimo v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim  dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Projekt sodelovanja

Salon Sauvignon je projekt, ki ga ni mogoče izpeljati brez predanega sodelovanja številnih partnerjev. Na prvem mestu so vinarji in gostinci, njim ob boku otroci Biotehniške šole Ptuj in njihovi mentorji, ki so že v tretje vrhunsko izpeljali strežbo na Salonu.

Pomemben partner je Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, ob njem pa še Agencija DAMN, festival Ptujske zgodbe (o)b kavi, Javni zavod za turizem Ptuj in Mestna občina Ptuj.

Ob generalnem sponzorju družbi Talum iz Kidričevega so festival sponzorsko podprli družba Messer iz Ruš, Avtohiša Petovia avto iz Ptuja, družba Slovenski državni gozdovi iz Kočevja in Tiskarna Ekart iz Spodnjih Jablan pri Cirkovcih, ob njih pa so k izvedbi pripomogli še številni donatorji in prijatelji festivala Salon Sauvignon Ptuj 2018.

Naj izpostavimo še nadarjene mlade glasbenike obeh osrednjih ptujskih glasbenih šol Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, ki so s svojimi glasbenimi nastopi obogatili festivalsko dogajanje, ter člane Društva Cesarsko – kraljevi Ptuj, ki so dogajanje slikovito popestrili z oblačilno kulturo ptujskega srednjega veka.


 

Spremljajte nas na:

www.salonsauvignon.eu  

https://www.instagram.com/explore/tags/salonsauvignon/

https://www.facebook.com/salonsauvignon/

 

Pišite nam na:

ars.poetoviensis@salonsauvignon.eu

 

Avtor fotografij je STANISLAV ZEBEC – STANČ.