Razvoj latte arta in ena izmed najboljših mladih baristk pri nas

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Razvoj ustvarjanja na mlečni kremi

Latte art je umetnost ustvarjanja na mlečni kremi. Pravi razcvet naj bi doživel v poznih 80. letih 20. stoletja v Seattlu, kjer je David Schomer, lastnik ene izmed kavarn, začel eksperimentirati z različnimi oblikami espressa, do leta 1989 pa je izpopolnil vzorec rozete v obliki srca. Po izpopolnjevanju svojih tehnik je Schomer odprl tečaj, imenovan “Caffe latte art”. Umetnost risanja po mlečni kremi se je hitro razširila po Seattlu, nato po ZDA in po svetu.

Vse bolj obetavna stroka v Sloveniji

Ta mlada, a izjemno obetavna stroka se tudi v Sloveniji vse bolj razvija. Ena izmed največjih poznavalk kave in zmagovalka tekmovanja Barcaffè Barista Cup v Sloveniji nam je zaupala, da je pri latte artu najbolj pomembna vztrajnost. Tudi sama je mislila, da se risanja po mlečni kremi ne bo nikoli naučila. »Najpomembnejša je vaja in strast do tega, kar počneš. Če mi enkrat ni uspelo, sem poskusila drugič, tretjič, …«, je povedala Tjaša Rogelj.

Priprave na tekmovanje

Rogljeva se bo septembra udeležila regionalnega tekmovanja Barcaffè Barista Cup, kjer se bo pomerila z najboljšimi baristi iz Srbije in Hrvaške. Pravi, da se bo na tekmovanje začela pripravljati še v tem mesecu, saj želi doseči čim boljšo uvrstitev, ki ji bo omogočila dodatna izobraževanja in odprla marsikatera vrata v svetu latte arta.

Rozeta, ki jo je ustvarila Tjaša

Zmagovalka med tekmovanjem Barcaffe Barista Cup

Latte art ustvarjanje Tjaše Rogelj

Ena izmed kreacij mlade baristke