PRIHAJA 11. SLADKA ISTRA

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Česa ne gre zamuditi na letošnji Sladki Istri?

To soboto in nedeljo bo med 9. in 19. uro na glavnih trgih Kopra 11. Sladka Istra. Poleg raznolike sladke ponudbe na približno 150 stojnicah, bo prireditev popestril bogat spremljevalni program.

Po lanskoletnem velikem uspehu, ko je jubilejno Sladko Istro v treh dneh obiskalo okoli 60 tisoč ljudi, se najslajša slovenska prireditev v Koper vrača to soboto in nedeljo. Približno 150 stojnic bodo po tematskih sklopih, kot so Sladka Istra, Sladka Slovenija, Sladki svet, Dežela čokolade ter Dežela vin in napitkov, razporedili po glavnih trgih mestnega jedra Kopra. Vse skupaj pa bo oba dni obogatil še spremljevalni program, ki se bo sočasno odvijal na več prizoriščih.

Med letošnjimi programskimi novostmi najdemo kuharski šov z zmagovalci prve sezone televizijske oddaje Mali šef Slovenije, sobotni kuharski šov sladko življenje z Anino kuhinjo oziroma voditeljico in blogerko Ano Žontar Kristanc, nedeljski kuharski šov s Klemnom Lampičem iz oddaje MasterChef Slovenija, kuharska šova z oddajo Naj vam tekne, voditeljicama Karin in Erter ter Filipom Matjažem, sicer zmagovalcem sladkega natečaja za Najizvirnejšo sladico Istre 2019 in Matjažem Šinigojem iz restavracije Mediterraneo novogoriškega Hotela Perla, pa vodene degustacije medu, izdelavo gurmanskih parfumov in še veliko drugega.

Tudi letos programu Sladke Istre ostajajo zvesta nekatera prepoznavna imena iz sveta kulinarike, med njimi predstavnik društva Masteršefi Slovenije, mednarodno priznani slaščičar Blaž Habjan, ki se prireditve Sladka Istra udeležuje že od samega začetka in vsakič znova poskrbi za zanimive skulpture iz čokolade, pa slaščičarska mojstra, kot sta Gorazd Potočnik in Naser Gashi ter chef Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi in David Bais iz restavracije Tegola.

Ob vsem tem bo Sladka Istra tudi letos priložnost, da po bliže spoznate peko in pripravo istrskih sladic, na svoj račun pa bodo prišli tudi vegani.

Pohvalno je, da bo prireditev tudi letos imela dobrodelno noto. Tako boste sladice, katerih izkupiček bo šel Dnevnemu centru za otroke in mladostnike Koper – P e t K A, lahko nakupili na dobrodelni stojnici Mestne občine Koper. Surovine za pripravo sladic je letos prispevala Agraria Koper, pekli pa jih bodo zaposleni v občinski upravi Mestne občine Koper.

Poleg tega bo na Titovem trgu tudi stojnica Moto kluba Kondor Slovenije, na kateri bodo zbirali sredstva za 19-mesečnega Krisa Zudicha, ki se je rodil z živčno-mišično boleznijo in nujno potrebuje sredstva za zdravljenje.

In česa še ne gre zamuditi na 11. Sladki Istri?

Sobotni nastop Pihalnega orkestra Marezige, akustični koncert Lee Sirk, slikarski Ekstempore v soboto dopoldne na Semedelski cesti, nastop Šavrink in Šavrinov, otroške delavnice in varstvo otrok s Helen Doron, razstavo starih predmetov za pripravo in peko sladic, trgovanje kot nekoč oziroma Homo na plac, vodene degustacije vin in piv ter koktajl šov.

Občinstvo bo na letošnji Sladki Istri lahko premierno poskusilo tudi torto Sladka Istra, ki so jo pripravili v Kavarni Triglav.    

Več o prireditvi in programu na www.sladka-istra.si