Obisk prvaka 7. Festivala modre frankinje

misc1

Vsako leto v zimskem času predstavniki KŠTM Sevnica skupaj s Sevniškimi graščaki na čelu z baronom Mosconom, nekdanjimi prvaki in ostalimi partnerji pri projektu »Modra frankinja« obiščejo prvaka zadnjega festivala modre frankinje. Tokrat je v ponedeljek, 12. februarja 2018, ta čast pripadla Kleti Krško, ki je postala prvak 7. Festivala modre frankinje lanskega junija.
.

.

Namen obiska je promocija tradicionalnega festivala modre frankinje in prvaka festivala – Kleti Krško s ciljem, da se med letom, ko vino še zori v sodih, pregleda, od kod prihaja najboljša modra frankinja in da se pobliže spozna s pridelovalci najboljše frankinje. Obiskovalce je pozdravil tudi direktor Kleti Krško g. Janez Živič, zmagovalno modro frankinjo pa je predstavil enolog Rudi Kos.

.

Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek se je gostiteljem zahvalila za prijazen sprejem in pogostitev. V kulturnem programu srečanja so Sevniški graščaki odplesali pravi grajski ples. Na obisk so bili povabljeni tudi predstavniki medijev, predstavljeno je bilo doslej opravljeno delo ter prihodnje aktivnosti s poudarkom na 8. Festivalu modre frankinje, ki bo potekal 7. junija 2018 na Gradu Sevnica ter načrtovane aktivnosti projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«. Organizatorji z optimizmom zrejo v prihodnost, namreč, zanimanje za modro frankinjo povečuje, tako pri vinogradnikih, vinarjih, gostinskih ponudnikih, posameznikih in v strokovni javnosti, saj je modra frankinja od leta 2016 dokazano avtohtona slovenska vinska sorta, prav tako se je po uradnih podatkih število zasajenih trsov modre frankinje v Sloveniji v zadnjih 5 letih povečalo za kar 23%.

.

.

Več o modri frankinji na portalu: modra-frankinja.com

 

.

Besedilo: sporočilo za medije KŠTM Sevnica
Fotografije: arhiv KŠTM Sevnica in KZ Krško