Novice VINAKOPER – September 2018

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

PRVI MOŠT V ŠE SLAJŠI PODOBI

Za nas vinogradnike je trgatev največji praznik. Vzporedno z opravili v vinogradih pa v kleti tiho vrejo vinski mošti… Po zaključeni fermentaciji iz mošta nastane mlado vino. September je čas za prvi grozdni sok.  Čas, ko lahko v pitju mošta uživamo je kratek, zato ga le izkoristimo!       

Letošnja novost naše kleti je mošt v ustekleničeni obliki, kar omogoča, da se s praktičnim načinom odpiranja steklenice s to razigrano pijačo razvajamo dlje. Prepoznali ga bomo po sveži, sodobni etiketi. Mošt je iz sorte rumeni muškat, ki vas bo prevzel predvsem z očarljivo aromatiko. Zaradi vsebnosti antioksidantov in vitaminov, velja mošt za zdravo pijačo, ki v jesenskih mesecih svoje mesto najde predvsem ob pečenem kostanju, odlično pa se poda tudi h kroštolam in drugim sladicam.

SIJOČI KRALJ V GORNJI RADGONI

AGRA se je kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi letos. Izpostavil je mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje.

Na 56. sejmu smo obiskovalce razvajali v tradicionalnem Vinskem hramu. Dogajanje je bilo pestro s pokušinami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

Naša vina so na ocenjevanju prejela kar nekaj srebrnih medalj, sijoče zlato pa si je prislužil Refošk Rex Fuscus, kralj rdečih vin!

VINSKI IZZIV LETA

Capris Cabernet Franc 2013, ki je namenjen tujim tržiščem, je na tekmovanju v New Yorku dosegel zavidljivih 92 točk. Tako imenovani »Ultimate Wine Challenge« je vinski izziv, katerega poslanstvo je vzpostaviti višji standard vrednotenja vina. Metodologija tekmovanja postavlja nove standarde za ocenjevanje. Vsako vino je degustirano v idealnih pogojih in časovnem obdobju, ki mu omogoča izraziti svoje najboljše značilnosti. 

WINEACADEMY

14. 9. 2018 ob 18.00 – Po poteh vinogradov
9. 11. 2018 ob 18.00 – Od mladega vina do arhive
14. 12. 2018 ob 18.00 – Peneči december

VINA MESECA »PENINA CAPRIS MUŠKAT & REX FUSCUS & CAPRIS MALVAZIJA«

Penina Capris Muškat je zlato – rumene barve s tipično aromatiko jasmina, marelice in ličija. Aroma nas zapelje v sladek in osvežujoč pookus s sočno kislino in razigranimi mehurčki.

Rex Fuscus, refošk z intenzivno barvo s svežimi odtenki zrelih višenj, nas spominja na zrelo robidnico, malino in borovnico. Sadni okus se z nežnimi tanini čudovito vkomponira v harmonično in polno vinsko posebnost Slovenske Istre.

Capris Malvazija se ponaša s svetlečo zlato barvo, na vonju nas popelje skozi sadne in cvetne note. Okus je sočen, poln in zaključen z elegantno svežino.

Degustacije vin meseca potekajo v maloprodajah v Kopru, Ljubljani in Celju vsak četrtek, petek in soboto v septembru 2018.

OBIŠČITE NAS TUDI NA:

8. 9. 2018:   Otvoritev vinske fontane, Marezige
8. 9. – 9. 9. 2018:   Festival fig in Roséja, Marezige
11. 9. – 16. 9. 2018:   51. MOS – Celjski sejem, Celje
14. 9. 2018:   Po Primorsko, Ljubljana
28. 9. – 30. 9. 2018:   Sladka Istra, Koper

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!