Nacionalna ekipa na svetovnem prvenstvu

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Luksemburgu se že odvija svetovno kulinarično prvenstvo, na katerem bo nastopila tudi slovenska nacionalna kuharska reprezentanca. Več kot 40-letno tradicijo že ima svetovno kulinarično prvenstvo v Luksemburgu, eno izmed največjih tovrstnih tekmovanj na svetu sploh, kjer organizatorji letos pričakujejo več kot 3000 tekmovalcev in več kot 50 tisoč obiskovalcev. Tudi tokrat bodo med nastopajočimi slovenski predstavniki – poleg ekipe Slovenske vojske, ki tekmuje v kategoriji kateringa, bo v elitnem razredu državnih ekip nastopila slovenska kuharska reprezentanca. Zelo ponosni smo lahko, da je temu tako, saj je na svetovnem prvenstvu prostora le za 30 moštev, ki so izbrana po ključu preteklih uspehov na podobnih tekmovanjih, v konkurenci pa so praktično vse svetovne kulinarične velesile.

Nacionalne ekipe se sicer pomerijo v dveh kategorijah – hladni razstavi in kuhanju menija. Obe se ocenjujeta ločeno, nato pa na podlagi kombinacije obeh rezultatov razglasijo najboljše. V hladni razstavi mora ekipa pripraviti štiri različne finger foode za šest oseb, svečano ploščo za osem oseb, tri različne predjedi, trihodni vegetarijanski meni, pethodni svečani meni, štiri sladice, sladko ploščo ter slaščičarsko skulpturo. Ta del tekmovanja našo ekipo čaka v soboto, v ponedeljek pa bodo fantje pripravljali trihodni meni za 110 oseb, ki se nato postreže gostom v sejemski restavraciji – dodajmo, da so organizatorji vseh 3300 menijev prodali v rekordnih nekaj urah.

Slovensko ekipo je na podlagi rezultatov na domačih in svetovnih kuharskih tekmovanj sicer sestavil izkušeni Janez Dolšak (Grand Hotel Union Ljubljana), ki v reprezentanci že dolgo deluje kot njen vodja. Ekipo poleg njega sestavljajo še Grega Rozman (JGZ Brdo), Martin Blejec (InterContinental Ljubljana), Tadej Jug (IZC Perla Nova Gorica), Stanislav Ramšak (Hotel Evropa Celje) in slaščičar Erik Črnigoj (IZC Perla Nova Gorica), čokoladno skulpturo pa je pripravil Davor Družinec (OŠ Železniki). Kot pomočniki so z ekipo odpotovali Alen Arbi Miloševič (IZC Perla Nova Gorica), Tilen Župevec (Hotel Belvedere, Restavracija Kamin), Janko Kržišnik (SŠGT Radovljica) in Jan Dolšak (VSŠGT Bled), v spremstvu pa sta še predsednik društva Tomaž Vozelj in njen sekretar Staš Zorzo.

Udeležba na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu sicer predstavlja vrh dvoletnega obdobja priprav, ki se je pričelo takoj po zaključku zadnje kuharske olimpijade v Erfurtu leta 2016. Letos so fantje v začetku leta tako nastopili na tekmovanju v kuhanju menija v Riminiju, kjer so prvič preizkusili svoje načrtovane kreacije v topli kuhinji, ki so jih nato nadgrajevali na treningih in kulinaričnih večerih. Hladno razstavo so letos predstavili oktobra na Gostinsko turističnem zboru v Portorožu, pred dvema tednoma pa še na mednarodnem tekmovanju v Sarajevu

Od leve proti desni: Matic Bergant, Martin Blejec, Erik Črnigoj, Davor Družinec, Janez Dolšak, Tadej Jug, Stanislav Ramšak in Grega Rozman.

Slovenska reprezentanca sicer deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki bazira na volonterskem delu, zato si udeležbe na podobnih dogodkih ne moremo predstavljati brez podpore delodajalcev, ki prepoznajo in podpirajo naše mojstre v belem pri njihovem zastopanjem slovenskih barv v mednarodnem okolju. Prav tako nastop ne bi bil možen brez zvestih pokroviteljev ekipe – največji sponzorji so podjetja UnileverEngrotuš in Kotányi Slovenija, izdatno pa so nam pomagali tudi Nektar NaturaDuke TradeKemtex in Intersocks. Posebna zahvala tudi podjetju Slorational, dolgoletnemu partnerju pri društvenih aktivnostih, Turistično gostinski zbornici Slovenije, ki društvu zagotavlja strokovno podporo, ter tudi vsem ostalim, ki ste nam pomagali na takšen ali drugačen način.