Na VSGT Maribor smo izbrali nacionalnega predstavnika za tekmovanje EUROPEAN YOUNG CHEF AWARD (EYCA) 2018

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Slovenija se letos poteguje za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Ponosne lastnice tega naziva so bile že regije iz Španije, Grčije in Irske, Slovenija pa s svojo kandidaturo v ospredje prvič postavlja kulinarično vrednost osrednje Evrope.

Strokovna komisija z zmagovalcem (od leve): dr. Janez Bogataj, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, Filip Matjaž, študent Rok Žurman, Srečko Koklič, koordinatorica tekmovanja Mojca Polak

Eden izmed partnerjev projekta je tudi VSGT MARIBOR, ki je odgovorna za izobraževanje in evalvacijo dogodkov znotraj projekta. V sklopu projekta je tako letos prvič potekalo tudi državno predtekmovanje za nagrado European Young Chef Award (EYCA) 2018.

Tekmovalci (od leve): Žiga Grofelnik, Rok Žurman, Timotej Matjaž

Nagrado European Young Chef Award (EYCA) podeljuje International Institute of astronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s sedežem v Barceloni. Namen tekmovanja je evropski izbor mladega kreativnega kuharja, ki navdih za svoje kreativno delo črpa iz lokalne in regionalne gastronomske kulture. Evropskega tekmovanja se lahko udeleži le en predstavnik iz posamezne države, zato države organizirajo predtekmovanja, kjer izberejo najboljšega posameznika. Tekmovanja se je Slovenija uspešno udeležila že v letih 2016 in 2017, ko sta se oba naša predstavnika uvrstila v sam vrh najboljših. Državno predtekmovanje je potekalo 5. junija 2018 na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer so se v kuharskih spretnostih in veščinah pomerili trije tekmovalci, in sicer iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Janeza Bogataja je ocenjevala inovativen pristop pri pripravi jedi iz lokalnega okolja, turistično-promocijsko vrednost, estetsko vrednost jedi in izvirnost.

Najbolj jih je prepričal študent Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled Rok Žurman z bohinjsko postrvjo ter inovativno uporabljenimi lokalnimi izdelki. S tem si je Rok zagotovil vozovnico za evropsko tekmovanje, ki bo potekalo 25. in 26. novembra 2018 na Irskem.

Dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar ter izpostavila pomembnost sodelovanja Slovenije v mreži Evropskih regij gastronomije.

Zmagovalen krožnik: Bohinjska zlatovčica