Martinovi dnevi kleti Vinakoper

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Slovenija je tradicionalno vinorodna dežela. Skozi leta je vzgojila prav poseben odnos do vina. Za vinogradnike in vinarje je Martinovanje najpomembnejši praznik. Na ta dan se namreč mošt spremeni v vino.

Martinovo je praznik, ki sega daleč nazaj v čas. Sveti Martin je bil človek širokega srca, zgodovinski viri pravijo, da je nekoč med jahanjem proti mestu zagledal napol oblečenega berača, ki je trepetal od mraza. Ker se mu je brezdomec zasmilil, s seboj pa ni imel denarja, je z mečem razpolovil svoj plašč in ga polovico podaril beraču. Pri ljudeh je bil namreč zelo priljubljen zaradi skromnosti. V svoji skromnosti je zavrnil škofovsko mesto in se vernikom skril, njegovo skrivališče pa naj bi izdale goske z gaganjem. Zaradi tega naj bi gos postala obredna jed. Na praznični mizi tako nikakor ne smeta, poleg gosi, manjkati pečena raca z mlinci ter zelje s klobaso in praženim krompirjem.

V kleti Vinakoper bodo letos Martinovo obeležili kar s tremi dogodki. Prvi bo Martinova degustacija, s katero si želijo povezati predvsem lokalne vinarje. V sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre organizirajo  Martinovo degustacijo, ki bo potekala v četrtek, 8.11 od 17.00 do 21.00 v prostorih Hiše refoška Vinakoper. Ob glasbeni spremljavi se vam bodo predstavili lokalni vinarji in vam v pokušino ponudili mlada in zorjena vina. Manjkalo se ne bo niti istrskih kulinaričnih dobrot. Dogodek bosta obiskali tudi vinska kraljica Slovenije in vinska kraljica slovenske Istre. Vstopnina na dogodek znaša 10 eur.

Nekaj krat letno klet Vinakoper organizira vodene delavnice pod taktirko glavnega enologa  na katerih obdelajo različne vinske tematike. Razpon doživetij in znanj je zelo širok, od osnov degustiranja vina pa vse do arhivskih vin. In ravno v petek 9.11 se bo odvil WinAcademy z naslovom »Od mladega vina do arhive«. Degustacija bo nazorno razkrila razvoj vina, zorenje in njegov potencial skozi leta.

V soboto 10. 11. od 10.00 dalje pa bodo odprli vrata kleti in vas popeljali na brezplačen ogled, ki mu bo sledila degustacija mladih in nagrajenih vin.

Dobrodošli v Hišo Refoška!