KULINARIČNI OSKAR ZA SLOVENSKO KNJIGO DROŽOMANIJA

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Prva slovenska knjiga o peki kruha in peciva z drožmi DROŽOMANIJA avtorice Anite Šumer iz Slovenj Gradca je na svetovnem knjižnem kulinaričnem izboru Gourmand World Cookbooks Awards zmagala v dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev (Evropa). Izbor in podelitev nagrad sta potekala v Macau na Kitajskem 3. in 4. julija 2019.

»Na priporočilo prijateljev sem knjigo Drožomanija julija lani prijavila na največji knjižno-kulinarični dogodek na svetu. Spomladi letos so mi organizatorji sporočili, da je bila Drožomanija izbrana med 9 najboljših v obeh prijavljenih kategorijah, en mesec pred podelitvijo kulinaričnih oskarjev pa so razglasili 3 najboljše v posameznih kategorijah, med njimi je bila tudi Drožomanija,« je povedala Anita Šumer, ki se je skupaj z možem Sašem udeležila dvodnevnega dogodka v Macau.

NAJBOLJŠA KNJIGA O KRUHU ZA LETO 2019

V ožjem izboru za najboljšo knjigo o kruhu za leto 2019 je bilo devet knjig iz devetih držav: Brazilije, Kitajske, Mehike, Južne Koreje, Francije, Italije, Španije, Švedske in Slovenije. »Zmaga mi daje nove moči za navduševanje ljudi po vsem svetu za peko »boljšega« kruha, kruha z drožmi. Ponosna sem na nagrado za najboljšo knjigo v kategoriji Zbiranje dobrodelnih sredstev, saj že od prve izdaje knjige Drožomanija del sredstev od prodaje namenim deklici Lizi za pomoč pri njenih terapijah,« je po zmagi povedala Šumerjeva.

V sklopu dvodnevnega dogodka je potekal tudi knjižni sejem, na katerem se je Anita Šumer predstavila s knjigo Drožomanija, za obiskovalce pa je pripravila tudi pokušino slovenskega kruha in pogače z drožmi. Obiskovalci so si lahko ogledali njeno demonstracijsko delavnico priprave pogače in palačink z drožmi ter jih tudi poskusili. Na osrednjem odru sejmišča v Macau, kjer je potekal dogodek, je Anita Šumer pripravila strokovno predavanje o peki z drožmi ter sodelovala na okrogli mizi, na kateri se je predstavila založnikom iz Kitajske in portugalsko govorečih dežel, Macao je bil namreč portugalska kolonija.

O Aniti Šumer in Drožomaniji:

Drožomanija avtorice Anite Šumer je bila prvič izdana decembra 2017, od takrat pa je bila že dvakrat ponatisnjena. Je prva in najobsežnejša slovenska knjigo o peki kruha in peciva z drožmi z več kot 300 stranmi in 45 recepti za sladko in slano pecivo. Vsi postopki priprave testa in peke z drožmi so prikazani tudi na fotografijah. Prevod knjige Drožomanija bo jeseni letos izšel na Hrvaškem in v Nemčiji.

Anita Šumer je ustanoviteljica Facebook skupine Drožomanija, v kateri je že več kot 10.000 članov, ljubiteljev peke in izdelkov z drožmi, na Instagramu sourdough mania pa ji sledi že več kot 71.000 ljudi.

O Gourmand World Cookbooks Awards:

To je največji tovrstni dogodek na svetu, na katerem podeljujejo nagrade kulinaričnim knjigam v različnih kategorijah. Edouard Cointreau, predsednik Gourmand International s sedežem v Madridu, ki prireja dogodek, pravi, da je glavni namen podeljevanja nagrad spodbuda in počastitev tistim, ki »kuhajo z besedami« ter raznovrstni kulinarični kulturi po vsem svetu. Namen prireditve je promocija najboljših avtorjev in založnikov iz vsega sveta. Na letošnjem izboru je sodelovalo  216 držav.