KOKCOP mednarodno usposabljanje dijakov in učiteljev na Poljskem

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Wodzislawu Slaskem, v Šleziji, Poljska, je med 2. in 7. decembrom 2019 potekala že druga mednarodna delavnica v okviru projekta KOKCOP – Kitchen Our Kingdom Cooking Our Pashion (Kuhinja je naše kraljestvo, kuhanje naša strast), ki je sofinanciran v okviru programa Erasmus+, šolska partnerstva. Projekt je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih kuhinj ter nasploh gastronomske dediščine sodelujočih držav. V projektu ssicer odelujejo Ekonomska šola Wodzislaw Slaski, Poljska (kot nosilna šola), Tehnična šola Serife Baci Izmir, Turčija, Poklicna šola za hotelirstvo La Closerie, Saint-Quay-Portneux, Gostinska šola Elena Doamna, Galati, Romunija, Poklicna šola za gastronomijo in hotelirstvo Nino Borgese, Genova, Italija in Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti.

Organizator mednarodne delavnice je bila Ekonomska šola Wodzislaw Slaski, udeležilo pa se jo je skupno 36 dijakov in učiteljev partnerskih šol, tudi 2 dijaka in 2 učitelja ŠCV Šole za storitvene dejavnosti.

V načrtovanem programu šole gostiteljice na Poljskem smo imeli dopoldanske in popoldanske aktivnosti, tako dijaki kot učitelji.

V dopoldanskem času so potekala delovna gastronomska srečanja, delovne vaje, kjer smo spoznavali gastronomsko dediščino skozi kulinariko, se naučili veliko njihovih tipično tradicionalnih jedi, spoznavali način dela in serviranja, kot tudi dekoriranja-okraševanja, izmenjevali izkušnje in pridobivali nova znanja s področja gastronomije.

V popoldanskem času  smo spoznavali njihovo lokalno skupnost, kjer se šola nahaja in znamenitosti ter bogato gastronomsko dediščino teh krajev.

 Gradili smo prijateljstva 6 različnih držav z močno vezjo gastronomije. Pozitivna energija med vsemi nami je odpirala poti novih priložnosti in spoznavanj drug drugega na področju. Skozi tovrstna delovna srečanja je naš vpogled v gastronomijo še večji, saj tako spoznavamo in bomo v bodoče spoznali značilnosti in dediščino vsake države partnerice.

Poljska Šola Ekonomik- Wodzislaw je dokazala, da je izjemen partner, saj se je izjemno potrudila pri organizaciji prve tovrstne organizacije, ki je za začetek potekala na Poljskem. Izjemna pohvala vodstvu šole direktorici  Mariji Lach, MA in glavnemu organizatorju Krzysztofu Zielonku.  

V tem šolskem letu obiščemo še Turčijo in Romunijo.

Naslednje šolsko leto pa Italijo, nato smo  na vrsti mi, Slovenija, da organiziramo to izjemno druženje in učenje na področju gastronomije, da predstavimo gastronomsko dediščino Slovenije preostalim petim članicam našega projekta.

Ponosni smo, da smo lahko del tako izjemnega projekta, da smo prav mi, Šolski center Velenje Šola za storitvene dejavnosti tisti, ki bomo lahko širše predstavili Slovenijo na področju gastronomije PETZVEZDIČNEGA DOŽIVETJA.

Slovenija se bo predstavila skozi celotno gastronomijo s tipičnimi Slovenskimi jedmi, pogrinjki, vinom in kulturo pitja vin, kot tudi s koktajli in kavo. 

Naša  prijateljstva partneric šestih držav se bodo skozi  delovna srečanja utrjevala, tako za dijake, kot učitelje in vodstvo šole. Tako bomo posledično ambasadorji  gastronomije zunaj Slovenije in zelo smo ponosni naziva SLOVENIJA EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA v letu 2021.

 Vsaka takšna nova prijateljstva in izmenjava znanja ter  izkušnje pa dvigujejo raven kvalitete dela v šoli, kot tudi na trgu dela, zato je ta projekt za nas še toliko bolj edinstven.

KRATKE IZJAVE:

Lea Sušec, dijakinja, 2. GA
ŠCV Šole za storitvene dejavnosti

Projekt KOKCOP je super. Spoznala sem veliko novih prijateljev iz različnih držav. Kuhali in ustvarjali smo vsak dan v šolski kuhinji, ter spoznavali jedi, ki so značilne za Poljsko. V popoldanskem času smo se družili, drsali, kegljali, skakali na trampolinu in utrjevali naša prijateljstva. 

Zadnji dan projekta smo izvedli hladno-topli bife vseh jedi, ki smo jih pripravljali. 

Veselim se, da bom vse te jedi predstavila svojemu razredu, učiteljem in tudi zunanjim gostom, saj se načrtuje v sklopu projekta, da se v obliki hladno-toplega bifeja predstavimo. 

Izidor Destovnik, 2. GA
ŠCV Šole za storitvene dejavnosti

Na Poljskem sem se imel zelo lepo, naučil veliko novega in pridobil veliko novih izkušenj.

Spoznal sem nove  prijatelje, bivanje pri družinah na Poljskem pa so mi dale novo dimenzijo  na življenje tamkajšnjih  ljudi. Občutki so čudoviti, utrjeval sem znanje angleščine, kar se mi zdi zelo pomembno.