Jeruzalem Slovenija Pletejo zgodbe za vse dni v letu

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Ljubljani se je z ljudsko glasbo in petjem, okusno domačo kulinariko in odličnim vinom predstavila destinacija Jeruzalem Slovenija, ki to jesen pripravlja številne kulturne in kulinarične prireditve: Vikend odprtih vrat, Grossmannov festival fantastike in stripa, slavnostno odkritje kipa Stanka Čurina in odmevno večdnevno martinovanje v Ormožu.

V osrčju slovenskih in ljutomersko-ormoških goric ter ob skrivnostni reki Dravi se svojih novih priložnosti v razvoju turizma vse bolj zavedajo. Destinacijo Jeruzalem Slovenija so pogumno začrtale tri prleške občine – Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi. Oblikovali so privlačno podobo, povezali ponudnike in začeli poudarjati to, kar jih od nekdaj odlikuje: čudovite vinorodne kraje s krasnimi vedutami, bogato dediščino, zasanjane rokave stare struge reke Drave, kot ustvarjene za čolnarjenje in konjeništvo, urejene poti za kolesarje in popotnike, pristno prleško kulinariko, odlična vina in s humorjem obarvani prleški temperament.

Oktobra in novembra se bodo na destinaciji Jeruzalem Slovenija zvrstile številne prireditve, prva, Grossmannov festival fantastike in stripa (18.–20. oktober), bo ljubitelje fantastike že ta konec tedna zbrala na gradu v Ormožu, teden kasneje pa bo svoja vrata odprlo več kot 50 ponudnikov vina, hrane, izdelkov in pridelkov – prireditev Odprta vrata destinacije Jeruzalem Slovenija (25.–27. 10. 2019) bo tako ponudila pravi vpogled v prleško življenje. Slavnostnemu odkritju kipa domačina Stanka Čurina (8. november), ki je oral ledino slovenskega vinogradništva in vinarstva, bo sledilo večdnevno martinovanje v Ormožu (8.–11. november) z bogatim zabavnim, kulturnim, kulinaričnim in enološkim programom.

Destinacija, ki očara

»Na destinaciji Jeruzalem Slovenija želimo navdušiti vse generacije in pletemo zgodbe, ki so privlačne v vseh letnih časih,« je povedal župan občine Ormož mag. Danijel Vrbnjak. »Smo mladi, polni zagona in ponosen sem, da smo ustvarili odličen projekt, ki ga bomo vsekakor nadgrajevali z novimi doživetji. V imenu vseh občin in vseh ponudnikov vas vabim, da pridete v naše kraje in ste radovedni. Spoznali boste, da pri nas čas teče drugače, da smo delovni, dobrosrčni, veseli, zgovorni, naklonjeni ljudem in radi pomagamo. Jeruzalem Slovenija je znamka, ki ponuja lokalno kakovost s prleško zgodbo, z domačnostjo in gostoljubnostjo, na način kot ga doživljamo in živimo lokalni prebivalci,« je še dodal.

»Danes se vse več popotnikov izogiba množičnosti mest in išče skrite kotičke sredi narave. Na destinaciji Jeruzalem Slovenija ustvarjamo dobre zgodbe, ki jih lahko peljemo v vrh butičnega turizma,« je prepričana direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Andreja Brglez. »Imamo čudovito naravo,  številne zanimive ponudnike, odlično kulinariko in vrhunska vina, med katerimi kraljuje naš ponos, šipon, zato verjamemo, da nas tudi Evropska gastronomska regija Slovenija 2021 ne bo obšla. Letošnja jesen pa bo v naših krajih še posebej barvita in pestra: oktobra se končujejo trgatve, v prvih dneh novembra pa naši kraji dobesedno oživijo. Za nas je Martinovanje največji lokalni praznik, povezan s tradicijo, vinogradništvom in vinarstvom ter hvaležnostjo. V prikazu običajev, kjer ne manjka šaljivosti, boste spoznali naš temperament, to kar smo prejeli od prednikov in kar nas tudi oblikuje.«

Mladi godci navdušili, odlične domače dobrote prav tako

Že na samem začetku ljubljanske predstavitve v ljubljanskem M hotelu je predstavnike medijev dodobra ogrela in navdušila otroška folklorna skupina Gudalo  (OŠ Ormož), ki je ob mentorstvu Metke Lešničar na tradicionalnih ljudskih glasbilih zaigrala venček domačih, ob tem pa so otroci tudi čudovito peli in dokazali, da je v njihovih domačih krajih tradicija še kako živa, saj bogato kulturno dediščino skrbno negujejo številna folklorna društva in skupine. Dogodek se je zaključil z degustacijo domačih dobrot: gostilna Črni ribič iz Frankovcev pri Ormožu je pripravila dušeno kislo zelje, domačo klobaso, ajdovo kašo z gobami, sladko ajdovo pogačo in kvasenico (kvašeno pecivo) s skuto in grozdjem, gostilna Prosnik se je predstavila s tradicionalno prleško gibanico, domač kruh iz krušne peči je prišel s kmetije Kralj, za domače okuse sta poskrbela tudi med čebelarstva Marin in stoodstotni jabolčni sok kmetije Hržič, vsi slednji so nosilci KBZ Jeruzalem Slovenija.

Zbrani so degustirali dve bučni olji oljarne Središče ob Dravi (nosilci KBZ) – štajersko prekmursko bučno olje (z zaščiteno geografsko označbo) ter posebno bučno olje iz belic (stara sorta buč), ob zobanju praženih bučnih semen pa so okusili tudi pester nabor vina šipon odličnih lokalnih vinarjev Milka Lesničarja, Stanka Pesrla, Blaža Puklavca, vinogradništva Čurin-Prapotnik (Pra-vino) in kleti Verus. Dokazali so, da je destinacija Jeruzalem Slovenija resnično dežela šipona.

PESTRA JESEN DESTINACIJE JERUZALEM SLOVENIJA

Grossmannov festival fantastike in stripa (18.–20. 10. 2019)

Po uspešnem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina predstavljamo povsem nov festival, pod okriljem katerega bodo stripovske, fantazijske in znanstvenofantastične vsebine zaživele znotraj zidov ormoškega gradu. Pestro festivalsko dogajanje bodo soustvarjali slovenski in mednarodni stripovski velikani, ilustratorji in karikaturisti, pisci in prevajalci, kritiki in novinarji. Na festivalu se bodo zvrstila predavanja, pogovori, razstave, filmi, delavnice, tržnica stripov, branje stripov v živo in koncert. (Vsi festivalski dogodki razen koncerta bodo brez vstopnine.)

Podrobneje o festivalu v priponki »Grossmannov festival« in na spletni strani www.grossmann.si/grossmannov-festival-fantastike-in-stripa.

Odprta vrata destinacije Jeruzalem Slovenija (25.–27. 10. 2019)

Več kot 50 ponudnikov, od najmanjših do največjih, bo zadnji oktobrski konec tedna predstavilo svojo ponudbo in z obiskovalci delilo tradicijo, zgodovino, del svojega življenja ter košček srca in prleške duše. Svojo odličnost nekateri naši pridelovalci še posebno potrjujejo s pridelki in izdelki, ki so pridobili pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

Podroben program dogodkov je na voljo na spletni strani.

Slavnostno odkritje kipa Stanka Čurina (8. 11. 2019)

Ob 90. obletnici rojstva Stanka Čurina, našega domačina iz Koga, prvega »velikega zasebnega vinarja« v Sloveniji, ki je oral ledino slovenskega vinogradništva in vinarstva, bomo slavnostno odkrili kip in ga postavili v alejo velikanov pred Ormoškim gradom, ob bok velikim domačinom destinacije Jeruzalem Slovenija.

Martinovanje v Ormožu (8.–11. 11. 2019)

Martinovanje je čas, ko naši kraji praznujejo! Za nas je Martinovanje največji lokalni praznik, povezan s tradicijo, vinogradništvom in vinarstvom, prepleten s hvaležnostjo in veseljem nad vsem, kar smo skozi leto pridelali in doživeli. Čudovito je, ko to veselje lahko delimo z vami, obiskovalci od blizu in daleč. V prikazu običajev, kjer ne manjka šaljivosti, boste spoznali naš temperament in vse, kar smo prejeli od prednikov in kar nas tudi oblikuje.

Vabljeni na naš največji praznik, ki ga veselo praznujemo kar ves Martinov vikend. Pripravili smo pester Martinov program: festival vin, krst mošta, oglede vinskih kleti, degustacije martinovih dobrot, martinovo tržnico, tekmovanje v kuhanju prleškega piskra, Martinov pohod med Ormoškimi goricami, ansamble in nastope kulturnih društev, tekmovanje godb, vožnjo s turističnim vlakcem, sejem živali, predstavitve domačih turističnih društev, vodene oglede gradu in grajske pristave Ormož ter gradu v Veliki Nedelji, likovno razstavo, delavnice za otroke … in zabavo za vse generacije s koncertom skupin Zabranjeno pušenje in Poskočnimi muzikanti!

Podroben program je na voljo na spletni strani www.martinovanje.si.

OB VSAKEM OBISKU

Vinska cesta

Ena najbolj obiskanih turističnih poti je naša vinska cesta, kjer se kot čarobna veduta postavlja prav Jeruzalem. Na njej lahko obiščete številne vinarje in okusite različna vina, med njimi ima poseben ugled tradicionalna in udomačena sorta šipon.

Ko se k temu pridružijo še oba gradova, Velika Nedelja in Ormož, naravni rezervat Ormoške lagune, ki je gnezdišče tisočerih ptic, ter rokavi stare struge reke Drave, kot ustvarjeni za čolnarjenje in konjeništvo, je jasno, da gre za doživetja, ki obiskovalca ne pustijo hladnega.

O »prleškem guči« (prleškem narečju)

Prlekija je področje med Ormožem, Ljutomerom in Gornjo Radgono. To je pokrajina mehkih gričev, ki jo objemata reki Drava in Mura. Njene meje geografsko niso jasno določene, navezujejo se predvsem na govorico – Prleki namreč gučijo. Prlekija naj bi dobila ime zaradi rabe značilne besede »prle«, kar pomeni prej. To besedo še danes uporabljajo starejši ljudje v okolici Ljutomera, na našem, ormoškem območju pa je zamrla že pred desetletji. Prleško narečje kot ostala slovenska narečja slovi po svoji pestrosti in izjemnem besednem bogastvu. Sočnost izrazov in način govora, ki se uporablja v vsakdanji govorici Prlekov, pa mu dajeta tudi hudomušno noto.

Slovenska pripovedka o kralju Matjažu (Matiju Korvinu, ki je bil nekdaj tudi lastnik ormoškega gradu) bi po prleško zvenela tako:

»Krol Matjoš leži no spi z voiskoi f tistoj gori, ge so se bregi fküp zgrnoli. Če jemi človik säblo vün vleče z nožnce, je nemre potegnoti; gdo de pa što prišo, ke de to zmogo, te de Matjoš fstano pa de kunec sveta.« (R. Kolarič)

 

»MORTI VAM BODE NA HASEK« / MORDA VAM BO V POMOČ:

spomijati se – pogovarjati se

poglednoti – pogledati

pitati – vprašati

mantrati se – mučiti se

preklüvati se – prebuditi se

zgučano – dogovorjeno

obečati – obljubiti

resen – zares

šteti – brati

brati – trgati

bratva – trgatev

polovjok – sod

govenska žüpa – goveja juha

murk – kumara

jüžna – malica

zobl – zaseka

fčosik – včasih

kcoj – poleg, zraven

podoč – mimogrede

zutra – jutri

zaran – zjutraj

gnes – danes

keko je vüra – koliko je ura

priftošja – denarnica

pecikl – kolo

vrota – vrata

Izkusite čar tega ohranjenega koščka narave z najčudovitejšimi sončnimi vzhodi in zahodi, ob terasah vinogradov, z dobro kapljico v kozarcu ter s pogačami, tünko in bučnim oljem na krožniku… Doživite naravo z žvrgolenjem ptic, razigranimi glasovi narave ob reki Dravi in pesmijo klopotcev v vinogradih, spoznajte edinstven košček Slovenije, kjer se prepletajo tradicija, kultura, zgodovina, odlična kulinarika, vina za vse okuse sveta, pridelki, izdelki in nepozabna doživetja.