Gastronomska zvezda je rojena – European Food Summit 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Zaključil se je štiridnevni dogodek European Food Summit (Evropski simpozij hrane), ki se je predvsem zaradi privlačne vsebine, ki so jo v sklopu številnih dogodkov na kreativen način podala svetovno znana kuharska imena, vrhunski slovenski chefi in profesionalna organizacija, zapisal v srce mnogih sodelujočih in udeležencev. S svojim pristopom, kombinacijo drznosti in kreativnosti se je dogodek nedvomno uvrstil na lestvico najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. Slovenska turistična organizacija (STO) kot partnerica projekta, je bila nosilka vrhunca dogajanja, to je strokovnega simpozija, ki je potekal v ponedeljek na Ljubljanskem gradu in je gostil ugledna mednarodna imena kulinarike, umetnosti in medijskega sveta.

 
Dejstvo je, da je dogodek European Food Summit, ki je potekal v organizaciji Jezeršek gostinstva v sodelovanju s partnerjema STO in Turizmom Ljubljana, te dni Ljubljano spremenil v evropsko kulinarično prestolnico, Slovenijo pa uvrstil na vrh seznama želenih destinacij, požel veliko zanimanja tako domače in tuje strokovne javnosti, med njimi chefov, novinarjev, influencerjev, kot tudi splošne javnosti, predvsem pa ljubiteljev kulinarike, t.i. foodijev. Po mnenju Ane Roš, ambasadorke slovenske gastronomije, ki je Slovenijo predlani kot najboljša kuharska mojstrica postavila na svetovni gastronomski zemljevid, je dogodek European Food Summit ugled in prepoznavnost naše dežele na evropskem in globalnem kulinaričnem zemljevidu še dodatno utrdil.

Minister Zdravo Počivalšek, MGRT, in mag. Maja Pak pri uvodnih nagovorih.

Mag. Maja Pak, direktorica STO je ob tem povedala: »European Food Summit, ki je pretekle dni gostil vplivne in globalno prepoznavne strokovnjake s področja kulinarike, je pomembno prispeval k večji prepoznavnosti in razvoju Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije. Gastronomija je eden od ključnih turističnih produktov slovenskega turizma, ki mu na Slovenski turistični organizaciji v razvojnih in promocijskih aktivnostih posvečamo veliko pozornost. Ponosni smo, da smo v partnerskem sodelovanju pri dogodku, še posebej pri prvem strokovnem simpoziju, študijskem obisku 12 uglednih novinarjev in vplivnežev z naših ključnih trgov, ki so si ogledali raznoliko gastronomsko ponudbo predvsem vzhodne Slovenije ter z edinstvenim doživetjem I FEEL SLOVENIA Večerja na Zajli in ostalimi dogodki prispevali, da Slovenija postane še privlačnejša in še bolj prepoznana destinacija za vrhunska 5* gastronomska doživetja. Z novimi pogledi in znanji smo dobili nov zagon za prihodnje korake, ko bomo predstavljali Slovenijo kot Evropsko gastronomsko regijo 2021.«

Foto (od leve proti desni): Andreas Caminada, Ivan Brincat, Anka Lipušček, Christopher Pelé, Lior Kochavy in Riccardo Camanini.

Slovenska turistična organizacija kot partnerica dogodka, je bila nosilka vrhunca štiridnevnega dogajanja t.i. strokovnega simpozija, ki je potekal v ponedeljek, 18. marca, na Ljubljanskem gradu. Nastal je v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem, ki velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in enega najvplivnejših oseb v gastronomiji. Dogodek je v Slovenijo pripeljal svetovne kuharske zvezde, chefe, ki so udeležencem simpozija postregli s svojim pogledom na trajnostnee vrednote in o tem, kakšna bo hrana prihodnosti. Razprava je tekla o številnih perečih temah v sodobni gastronomiji, s poudarkom na povezovanju ter razmišljanju izven okvirov in meja, z obzirom na trajnosti in posluhu do narave.

Foto (od leve proti desni): Roberto Flore, dr. Afton Halloran in Valter Kramar med predstavitvami.

Strokovni simpozij je za slovenski turizem izjemnega pomena. Prenos znanja ter pogledov in izkušenj globalno priznanih imen iz sveta gastronomije, umetnosti in medijev pomeni velik korak na poti zagotavljanja strokovnega znanja za oblikovanje gastronomskih 5-zvezdičnih doživetij, ki nagovarjajo vse ljubitelje kulinarike. Glavni poudarek simpozija je bil na povezovanju in trajnostni zavezi, ki je nujna za prihodnost slovenske in svetovne gastronomije. Slovenija je bila prepoznana kot primer dobre prakse, kar se odraža tudi v uspešni kandidaturi za pridobitev naziva Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Prav tako pomembnost gastronomije priznava tudi aktualna strategija slovenskega turizma, ki jo uvršča med ključne turistične produkte. Poseben pomen pa ji daje tudi njen velik multiplikativni učinek in vpliv na ostala gospodarska in druga področja. Tudi zato je Slovenska turistična organizacija k Evropskemu simpoziju hrane pristopila kot partner, še posebej pa strokovnega simpozija, ki je pomemben korak pri prenosu znanja in oblikovanju novih zamisli na poti k cilju Slovenije kot destinacije za butična gastronomska doživetja.

Pogovor Ane Roš z Leonor Espinosa in Leonardom Fronceso.

Več o strokovnem simpoziju z uglednimi predavatelji in govorniki, I Feel Slovenia – MY WAY večerji na zalji, butičnih kulinaričnih doživetjih, ki so navdušila novinarje izbranih kulinaričnih medijev na študijskem potovanju s poudarkom na vzhodni Sloveniji ter ostalih privlačnih gastronomskih dogodkih, ki so potekali v okviru European Food Summita si lahko preberete v našem medijskem središču.

Foto (od leve proti desni): zanimivi govorci Georges Desrues, Joe Warwick in Mateja Gravner.

Foto (od leve proti desni): Jordan Kahn z umetniško predstavitvijo, udeleženci in inspirativni govor Andoniza Luis Aduriza.

I Feel Slovenia – MY WAY večerja na zalji.

Zbranost med pripravo za doživljajsko večerjo.

Navdušeni udeleženci študijskega potovanja.

Fotografija: (od leve proti desni) Andrea Petrini, dr. Afton Halloran, Riccardo Camanini, Joe Warwick, Ana Roš z ekipo, Andreas Caminada, Mateja Gravner in Christopher Pele. Foto: Matic Kremžar