DRŽAVNA SEKRETARKA STRNIŠA NA SVEČANI PODELITVI NAZIVA SLOVENIJI ZA EVROPSKO REGIJO GASTRONOMIJE 2021

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je v Bruslju udeležila svečanega dogodka, na katerem je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) Sloveniji podelil naziv Evropske regije gastronomije 2021, s katerim se bo Slovenija pridružila desetim že nagrajenim evropskim regijam. Namen naziva in platforme Evropska regija gastronomije je promocija značilne prehranske kulture, izobraževanja na področju zdravih prehranskih navad in trajnosti ter stimuliranja inovacij na področju gastronomije.

Državna sekretarka je na današnji slovesnosti poudarila, da smo se pobudi pridružili zato, ker trdno verjamemo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države. Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano in kako jo cenimo, je del naše kulturne identitete, tradicije in načina življenja. Z nazivom Evropske gastronomske regije 2021 bomo vse to lahko delili z obiskovalci, turisti in sosedi, na lokalni in mednarodni ravni.

Slovenska gastronomija se je razvila skozi zgodovino. Slovenske jedi vključujejo lokalne sestavine: od pridelkov s polj in vrtov do nabranih sestavin s travnikov in gozdov, od soli z najsevernejših jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele, od vina, ki so ga tod pili že v antiki, do  zdravih mineralnih voda, okoli katerih so že stoletja nazaj nastajala slovita zdravilišča. Mnogi od teh proizvodov imajo geografsko označbo, ki je zaščitena na ravni EU (vino Teran, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Prekmurska gibanica, sir Tolminc,…). S projektom Evropska gastronomska regija bomo spodbujati trajnostni razvoj, lokalno samooskrbo ter pomagali pri povezovanju podeželskih in urbanih območij. Leta 2021 pa bo Slovenija tudi predsedovala Svetu EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenske kulinaričnih dobrot in vina.