Družina Istenič z ljubitelji praznovala pol stoletja vrhunskih penin

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Družina Istenič je ob svoji domačiji v Stari vasi na Bizeljskem skupaj z ljubitelji njihovih penin v soboto zaključila slovesnosti, s katerimi so obeležili pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penečih vin. Prijetno druženje  ob Vili Istenič je med bizeljske griče pritegnilo obiskovalce iz vse Slovenije, pa tudi iz bližnje Hrvaške, ki so lahko uživali ob štirih vrstah penin Istenič in dobrotah Mini Odprte kuhne.

“Prav presenečen sem, poleg starih znancev je danes tu veliko novih obrazov,” se je ob opazovanju obiskovalcev razveselil Miha Istenič, direktor podjetja, ki spada med dvajset najpomembnejših pridelovalcev penine na svetu. “To mi je všeč, saj smo dogodek pripravili prav v upanju, da tudi osebno spoznamo in malo pocrkljamo ljubitelje naših penin,” je dejal. Odličnega razpoloženja ni pokvarilo niti nekaj kapelj dežja in nasmejani obrazi so uživali v iskrivih mehurčkih penin Barbara, Gourmet Rose, Prestige Brut in No.1 ter vrhunskih jedeh, ki so jih pred očmi obiskovalcev čarali trije vrhunski kuharski mojstri. Jorg Zupan iz Ateljeja je navdušil s sašimijem jadranskega tuna, domačo krompirjevo tortiljo s surovimi suho zorjenimi trakci govedine ter ganachom iz temne čokolade, črnega ribeza in sladkega korena. Jure Tomič iz Debeluha je poskrbel za tople občutke in postregel “jesen na žlici”, Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr’ Mrtinet pa je komaj dohajal povpraševanje po dimljenih govejih rebrih in prsih s prilogami ter burgerjih s trgano dimljeno svinjino.

Veliko zanimanja je bilo tudi za vodene oglede kleti. “Fascinantno,” se je navduševala ena od obiskovalk, ki se je na dogodek s fantom pripeljala iz Ljubljane. “Nisem si predstavljala, kako velika in urejena klet je to. Zelo rada imam penino, a priznam, da se mi je vedno zdela draga, zato si jo prihranim za posebne priložnosti. Po ogledu kleti pa ugotavljam, da je še poceni, glede na to, koliko dela in vložka terja pridelava .”

Prvo grozdje za penino Barbara je Janez Istenič obral 28. septembra 1968, danes pa družina  obdeluje deset hektarov svojih vinogradov. Vsako leto napolnijo okoli 140.000 steklenic vrhunskih penin, od katerih jih približno tretjina roma v tujino. Kako dobre so penine Istenič dokazujejo tudi besede enega največjih poznavalcev vina na svetu Stevena Spurrierja, ki je ob visokem jubileju osebno obiskal Isteniče in napovedal, da bo njihova penina del božične večerje. 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!