Chef Marko Magajne iz Galerije okusov zmagal na prestižnem tekmovanju Global Chefs Challenge

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Slovenija dobila prvič predstavnika v velikem finalu Global Chefs Challenge, ki bo naslednje leto v St. Petersburgu. Chef Marko Magajne (Galerija okusov) je pretekli vikend na  kvalifikacijah v Riminiju priboril zmago za regijo južne Evrope. S tem se je avtomatsko uvrstil v finale najboljših kuharjev sveta.

Svetovna kuharska zveza WACS, v katero je včlanjena tudi Slovenija, vsake 2 leti prireja izbor za najboljšega kuharja sveta – Global Chefs Challenge. V velikem finalu se pomerijo zmagovalci kulinaričnega svetovnega prvenstva (Culinary World Cup) in zmagovalci sedmih regijskih kvalifikacij (Worldchefs Regional Semi-Finals). Slovenija spada v regijo južne Evrope. Tekmuje se v treh kategorijah: mladi kuharji, senior kuharji in slaščičarji. Zmagovalci pa se direktno uvrstijo v veliki finale tekmovanje GCC, ki bo naslednje leto v St. Petersburg, Rusija.

Vrhunski nastop Slovenije je bil dovolj za zmago v senior kategoriji in bo Marka ter njegovega pomočnika Žiga Grofelnika popeljal v veliki finale, kjer bosta zastopal slovenske barve. Tekmovanje je trajalo 3 dni in v nedeljo popoldan je tekmovala senior skupina. Marko je po tekmovanju povedal: »Z Žigom sva res morala hiteti, saj je najin meni obsegal veliko sestavin in predpriprave. Vendar sva prej že vadila in s timskim delom sva jedi pravočasno izdala. Konkurenca je res bila huda, poleg naju še Španci, Matležani, Makedonci in Italijani. Vsaka država pa je sigurno poslala svojega najboljšega kuharja. Zmaga je bila res nepričakovana. Pred finalom pa nas čaka še veliko dela.«

Tekmovalna pravila so zahtevala, da kuharji v 3 urah in 20 minutah pripravijo trihodni meni za 6 oseb. Marko in njegov pomočnik Žiga sta s svojim menijem in pripravo jedi najbolj prepričala komisijo. Meni je izgledal takole:

  • hladna predjed: karpačo brancina s tatarjem jakobinke, sončnična majoneza z brancinovimi jetri, čips kože brancina, drobtine rjavega masla, pire in čips pastinaka, olje krebuljice, mariniran koromač;
  • glavna jed: telečji križ, hrustljav kanelon s telečjimi ledvicami in pinjolami, ocvrta bela polenta s cvetačo, pire cvetače in gomolja zelene, ocvrta cvetača, okisana cvetača, demi glace, lešnikova pasta;
  • sladica: čokoladna zloženka, mandljev drobljenec z rdečim poprom, kakavov kreker, sorbet čaja pomaranče in ingverja, gel pomaranče, rdeča pomaranča marinirana s grand marnierjem, pena čaja in pomaranče.

»To je že moje drugo GCC tekmovanje in moram priznati, da je letos bilo res napeto in se je čutilo rivalstvo. Tekmovanje je bilo super, tudi samo vzdušje. Bilo je veliko obiskovalcev in tudi kuharskih mojstrov. Videli smo lahko veliko tehnik in novih znanj. Končni rezultat bomo videli sicer v Rusiji. Vendar pa moram izpostaviti seveda ponos, da bo Slovenija prvič predstavljala južno Evropo na svetovnem prvenstvu«, je povedala Alma Rekić, ki je sodelovala v sodniški ekipi po okriljem WACS (World Association of Chefs Societies).

Marka je izbralo in finančno podprlo Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.