3. FESTIVAL VELIKONOČNE POTICE

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

PRIJAVA IZDELKOV: Do torka, 16. 4. 2019 ob 9. uri
ZAKLJUČNA PRIREDITEV: Četrtek, 18. 4. 2019 ob 14. uri

Prazniki so popoln čas za druženje, ljubezen in seveda hrano. In kaj opisuje velikonočne praznike bolj, kot sama kraljica slovenskih sladic, potica?

Tudi pred letošnjo veliko nočjo, že po tradiciji na predvelikonočni četrtek, 18. aprila 2019, bo na  Gradu Otočec ob 14. uri veliki Festival velikonočne potice. Tokrat že tretjič!

Tudi letos bodo potice pokušali strokovnjaki prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Janja Strašek, strokovnjakinja za zdravo prehrano iz Term Krka.

Na kmetijskem ministrstvu so leta 2017 uradno prejeli vlogo za zaščito slovenske potice kot tradicionalne slovenske posebnosti. Kljub temu se vse prijavljene, poleg tradicionalnih, spodbuja tudi k prilagojenim receptom.

Letos so k sodelovanju, v ločeni kategoriji, povabljeni tudi DIJAKI IN ŠTUDENTI iz strokovnih gostinskih, kuharskih in slaščičarskih šol. Prepričani smo, da bodo pripravili pravo pašo za oči in ustne brbončice, kljub temu, da bomo od njih zahtevali, naj pri ustvarjanju upoštevajo vse zakonitosti, kot jih zapoveduje evropska listina, ki je uradno priznala slovensko potico za zajamčeno tradicionalno posebnost.

Ob zaključni prireditvi (18. 4.) so organizatorji pripravili sejem s prodajnimi stojnicami, na njih pa bo mogoče kupiti DOMAČE, LOKALNE IZDELKE, ki pri peki ne smejo manjkati. Izkupiček od prodaje potic bodo namenjene v DOBRODELNE NAMENE, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike! Pomembno je, da pomagamo vsak na svoj način, da v duhu velike noči darujemo tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo.

Častno pokroviteljstvo nad Festivalom velikonočne potice je letos z navdušenjem sprejela nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se bo osebno udeležila zaključne četrtkove prireditve.

Ocenjevanje potic bo potekalo že v torek, 16. aprila. Organizatorji prosijo udeležence, da potice prinesejo na grad Otočec (Grajska cesta 2, 8222 Otočec ob Krki) najkasneje v torek do 9. ure.

Na zaključni prireditvi morate preizkusiti tudi “otoško potico”, specialiteto gradu Otočec.

V četrtek boste imeli možnost preizkusiti tudi »otoško potico« izpod rok nadarjene slaščičarke gradu Otočec (https://www.grad-otocec.com/), Tatjane Cerjak. Kulinarika otoškega gradu je vedno začinjena s posebnostmi lokalnega okoliša – le kaj bodo pripravili sedaj?

Organizatorji obljubljajo, da bo nekaj posebnega, a v to se prepričajte sami, na zaključni prireditvi v četrtek, 18. 4. 2019.

Vabljeni vsi, stari in mladi, peki in pekarice, ki jo znate pripraviti na slovenski tradicionalni način, obenem pa presenetiti z izvirnostjo. Naredimo to skupaj – za dober namen, za čast naše kulinarične dediščine, prednikov in tradicije ter za prijeten začetek velikonočnih praznikov!

PRIJAVNICA ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE:
https://www.terme-krka.com/assets/Uploads/Prijavnica-za-dijake-in-studente.pdf

NAVADNA PRIJAVNICA:
https://www.terme-krka.com/assets/Uploads/Prijavnica.pdf

Prijavnico izpolnite in pošljite na mail: uprava@terme-krka.si

PRAVILA NATEČAJA:
https://www.terme-krka.com/assets/Uploads/Pravila-natecaja-za-3.-Festival-velikonocne-potice-na-Gradu-Otocec.pdf

Več informacij:
https://www.terme-krka.com/si/sl/paketi-in-akcije/2-festival-velikonocne-potice-na-gradu-otocec-18-4-2019/