21. Pokal Argonavtskih dnevov

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Že 21 let zapored barmani tekmujejo na Argonavtskih dnevih na Vrhniki. Tudi letos so se na vrtu hotela Mantova zbrali profesionalni barmani iz Hrvaške, Avstrije, Čila in Slovenije pod vodstvom tekmovanja – domačina Aleša Ogrina, predsednika DBS. Tekmovanje je odprl in barmanom zaželel »Dober mix«, direktor Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, Boštjan Koprivec.

Tekmovalci so se najprej pomerili v hitrostni pripravi koktajlov – Monologue Speed Round, pri kateri so morali strokovno pripraviti 6 različnih koktajlov v čim krajšem času, s čim manj napakami. Najhitreje je koktajle zmešal Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar, Topol (Katarina nad Ljubljano), ki je iz rok novoizvoljenega župana občine Vrhnika, Daniela Cukjatija, prejel tudi pokal za skupnega zmagovalca 21. Pokala Argonavtskih dnevov na Vrhniki. 2. mesto v Monologue Speed Round je osvojila Leticia Bustos iz Čila, 3. mesto pa  Draga Kepeš, Kaval Group Ljubljana.

V drugem delu so pripravljali dolge pijače (long drink), ki je veljalo tudi za 28. državno prvenstvo. Nastajale so zanimive kreacije z obvezno uporabo Gin-a Monologue ( ki ga je za podjetje Fructal d.o.o iz Ajdovščine, kreiral Kuharski Chef Tomaž Kavčič). Gin Monologue povezuje v enotno zgodo zanimivosti pokrajine, ki se razprostira med Alpami in Jadranskim morjem.) in Fructalovih sokov. Tekmovalci so morali pri kreacijah uporabljati priznane in kakovostne polne ledene kocke Hoshizaki, ki postavijo piko na i vsakemu koktajlu. Led Hoshizaki je led, ki si ga v svojem baru želi vsak barman. Več o blagovni znamki Hoshizaki se nahaja na povezavi www.ledomati.si  

Državni prvak v dolgi pijači je postal Jožef Fartek, Koktajl d.o.o., iz Mengša, 2. mesto je osvojil Rok Dobnikar, gostilna Dobnikar, 3. mesto pa domačinka Draga Kepeš, Kaval Group, Ljubljana.

Z nastopom svetovnega podprvaka v atraktivni pripravi koktajlov za leto 2019 ( WCC Flairtending, Estonija 2018), je program popestril in pokazal svoje veščine barman Dušan Janjatović iz HUB-Hrvaška.

Nagrado za strokovno delo je prejel avstrijski barman Dominik Wolf. Nagrado za naj dekoracijo (Fructal Art Deco Trophy 2019), je prejel Aleksandar Stoykov, Vila prešeren Bled, nagrado za najizvirnejše ime koktajla in celotnosti izgled pa Anže Šmid, Galerija okusov d.o.o.

Za izvedbi in pomoč pri tekmovanju, se zahvaljujem članom DBS, ter pokroviteljem dogodka za podporo in razumevanje. Zahvaljujemo se pokroviteljem barmanskega dogodka:

ZIC Vrhnika, Občina Vrhnika, Fructal d.d. iz Ajdovščine, Radenska d.d., Hotel  Mantova, Vrhnika, Gostilna pri Kranjcu, Vrhnika in Cvetličarna Jana, Vrhnika.

 

SKUPNI ZMAGOVALEC

Rok Dobnikar, Gostilna Dobnikar, Topol

ZELIŠČNI MONOLOGUE-Long drink

  • priprava v ročnem mešalniku

4,0 cl Gin Monologue – Fructal

2,0 cl Triple Sec Monin

1,0 cl Sirup Lubenice

1,0 cl Sirup Falernum Monin

3,0 cl Limetin Sok

Dolijemo(12cl) Fentimans Rose Lemonade-Mabat

Okrasitev: posušena limeta, koktajl češnja, zeliščni šopek(rožmarin, sivka, melisa, meta, timijan, žajbelj)

 

DRŽAVNI PRVAK 2019-Kategorija Long drink

Jožef Fartek, Koktajl d.o.o., Mengeš

MALI  ASTRONAVČEK

  • priprava v ročnem mešalniku/

4,0 cl GIN MONOLOGUE – Fructal

2,0 cl Grand Marnier – Merit

1,0 cl Karamela sirup – Fabbri

1,0 cl pire pasijonke – Monin

3,0 cl marelični nektar – Fructal

Dolijemo(12cl) Fentimans Rose Lemonade-Mabat

Okrasitev: lupinica grenivke in limone, koktajl češnja, dekorativna trava, strok vanilje

Več na KLIK

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!