13. tradicionalno martinovanje Kmečke zadruge Krško in družbe Kostak

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Minuli petek, 8. novembra 2019, sta Kmečka zadruga Krško in družba Kostak pod grajskimi oboki Kleti Krško gostili že 13. martinovanje, ki ga tradicionalno prirejata za poslovne partnerje, predstavnike občin in drugih organizacij ter sodelavce. Prijetno neformalno srečanje so tudi letos pospremili z glasbo, dobrodelnostjo in blagoslovom mladega vina.  

Povabljene sta ob začetku uradnega dela pozdravila predsednik uprave družbe Kostak, Miljenko Muha in predsednik Kmečke zadruge Krško, Jože Božič, vse zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Krško, magister Miran Stanko.

Druženje ob Martinovem ima že tradicionalno tudi dobrodelno noto. Družba Kostak in Kmečka zadruga Krško sta v okviru letošnjega dogodka z donacijo v višini 500 € razveselila Društvo Sožitje Krško. V imenu društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju je donacijo prevzel predsednik Bojan Cizel. Poleg donacije pa je Miljenko Muha v imenu družbe Kostak Društvu Sožitje predal tudi podpisane vratarske rokavice Jana Oblaka. »Gre za rokavice (zame) najboljšega vratarja na svetu, ki smo jih dražili na dobrodelnem poslovnem turnirju Nogomet za boljši svet na Brdu pri Kranju. Skupaj z ostalimi sodelujočimi gospodarstveniki smo s sredstvi pomagali Pediatrični kliniki UKC Ljubljana,  danes pa želimo, da rekvizit nadaljuje svojo pot v Društvu Sožitje in pripomore k novi dobrodelni zgodbi,« je ob predaji povedal Muha.

Skoraj vsak sedmi Slovenec je vinogradnik, zato je Martinovo na slovenskem eno od najbolj priljubljenih praznovanj. Koledarsko ga umeščamo na dan, ko goduje sv. Martin, vendar se martinovanja v različnih obsegih odvijajo ves teden okoli 11. novembra. Skoraj vsako – tudi najmanjše praznovanje pa tradicionalno spremlja blagoslov mladega vina, za kar je tudi na letošnjem dogodku v Kleti Krško poskrbel župnik Župnije Videm Mitja Markovič. Za uverturo v blagoslov mladega cvička je Markovič izbral verze ene izmed napitnic Dragotina Ferdinanda Ripšla – pred 199 leti rojenega pesnika, kronista, sadjarja in duhovnika, ki je svoja zadnja leta deloval v videmski župniji, daleč pa je bil znan po svoji šaljivosti in družabnosti. Po blagoslovu pa je o mlademu vinu spregovoril tudi njegov kreator, enolog Kleti Krško Jure Grubar.

Dogodek je z vezno besedo dopolnila voditeljica Mojca Kranjec in se ob koncu uradnega programa v imenu gostiteljev zahvalila Dragutinu in Elizabeti Križanić, ki sta s srčnim prepevanjem izbranih melodij osupnila navzoče v degustacijski dvorani. Protokolarnemu delu je sledilo sproščeno druženje ob martinovih dobrotah, ki so jih pripravili v Gostilni Kunst.

 

 

 

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!