12. IZVEDBE FESTIVALA VITOVSKA IN MORJE DEVINSKI GRAD (Trst) 15. in 16. JUNIJ

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Dospeli smo do 12. izvedbe Morja in vitovske, vsakoletne prireditve za vse ljubitelje vina, ki je ne gre zamuditi. Dogodek je namenjen najslavnejši avtohtoni kraški vinski sorti in ga prireja Združenje kraških vinogradnikov, ki vam ponuja degustacije, tudi vodene, posvete, lokalno kulinariko in še veliko več.

Vìtovska (naglas na i) je simbol našega okolja, saj je lokalna sorta, ki je najbrž nastala z naravnim križanjem malvazije in glere, ki sta, in to ni naključje, edini ostali dve avtohtoni beli sorti.
Tudi letos bomo veliko pozornosti namenili začetnemu posvetu, ki se bo odvijal 15. junija, ob 15. uri, v konferenčni dvorani Devinskega gradu. Naslov posveta bo naslednji:

Kras in vitovska
Zgodovina in tradicija za razumevanje sedanjosti in napovedovanje prihodnosti

V okviru posveta bomo razpravljali o prihodnosti vinogradništva na območju Tržaške pokrajine in njene okolice in o vsakdanjih težavah. Pri obeh temah bomo poglobljeno preučili preteklost, da ohranimo živ spomin na naše območje in da ovrednotimo njegovo zgodovinsko, kulturno in zlasti vinogradniško dediščino, da ugotovimo današnje spremembe, ki se časovno in vsebinsko vedno hitreje razvijajo.
V svetu, v katerem živimo, smo priča obsežnim spremembam na področju obveščanja in sporočanja, zato moramo jasno in plodno obravnavati vse spremenljivke, da lahko tako teoretsko in praktično posežemo z glavnim namenom, da ustvarimo učinkovit model za delovanje na lokalnem območju in za njegovo promocijo.

Spregovorili bodo:

Matej Skerlj, predsednik Društva Vinogradnikov Krasa
Daniele Cernilli, vinsko-kulinarični novinar
Rampello Davide, profesor na Milanski politehniki
Fulvio Colombo, raziskovalec in zgodovinar
Sabina Passamonti, Univerza v Trstu, projekt Agrotur II

Posvet bo povezoval novinar in raziskovalec Stefano Cosma

Udeležbo na posvetu je treba predhodno rezervirati s sporočilom na elektronski naslov: info@carsovinokras.it. Število mest je omejeno, zato bomo vpisovanje zaključili, ko bomo zapolnili vsa mesta. Potem bo dostop na dogodek možen z nakupom vstopnice na kraju samem ali v predprodaji!

Popolni spored prireditve

Ponedeljek, 11. junij
Ob 20.00 – Predvečer Morja in vitovske, z zanimivo primerjalno degustacijo starih in novih letin. Večer prireja AIS Trst v NH Hotel (Corso Cavour, 7 – Trst)

Četrtek, 14. junij
Ob 19.30 – Večerja-dogodek za predstavitev prireditve pri Lokandi Devetak (GO)

Petek, 15. junij
Ob 15.00 – Posvet Kras in vitovska. Zgodovina in tradicija za razumevanje sedanjosti in napovedovanje prihodnosti
Ob 18.00 – Uradno odprtje prireditve

Ob 18.30 – Posvet Kdaj vino dobrodelno vpliva na zdravje?
Dogodek prireja Univerza v Trstu, Oddelek za življenjske vede. Predavala bo prof. Sabina Passamonti. Vstop je prost

Vino ni samo odlična pijača, ampak tudi živilo, ki prispeva k našemu zdravju, zlasti v starejših letih. Poznamo pa optimalen odmerek, ki so ga opredelile znanstvene študije, ki ga ne smemo preseči, zato da ne izničimo teh dobrodelnih učinkov. Vino pozitivno vpliva na naše zdravje zaradi snovi, ki jih proizvaja grozdje: polifenoli. Nekateri delujejo kot zdravila v naših celicah in nas ščitijo pred oksidacijskimi pritiski, ki so značilni za staranje.

Ob 19.00 – Prva vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)
Ob 20.30 – Druga vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)

Sobota, 16. junij
Ob 18.00 – Odprtje prireditve
Ob 19.00 – Tretja vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)
Ob 20.30 – Četrta vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)

Cene
Vstopnina: 35,00 EUR na osebo
Vstopnina s popustom: 30,00 EUR z izkaznicami AIS, ONAV in SLOW FOOD
Predprodaja: cena vstopnice v predprodaji je 30,00 EUR. Ob nakupu se boste morali odločiti, ali se želite udeležiti prireditve v petek, 15. junija, ali pa v soboto, 16. junija.
Izročili vam bomo vstopnice različnih barv glede na izbrani datum.

Vstopnice bodo v predprodaji od ponedeljka, 4. junija, pri naslednjih prodajalnah in kavarnah:


BAR X – V. del Coroneo, 11 – Trst
Caffè Vatta – V. Nazionale, 42 – Opčine
Caffè Carducci Monfalcone – V. Duca D’Aosta, 83 – Tržič
Bunker Wine – Nabrežina, 149
Salumificio Sfreddo – Via Cesare Battisti 1 – Trst

Zaradi velikega zanimanja, se je Društvo vinogradnikov Krasa odločilo, da poskrbi za prevoz iz Trsta na kraj dogajanja. Avtobus bo odpeljal s Trga Oberdan tako v petek kot na soboto. Slednje je brezplačno, zaradi velikega povpraševanja pa je potrebno prevoz obvezno rezervirati: carsobuskras@gmail.com!