MLADI KULINARIČNI UP 2020 – znana sta nagrajenca

Imamo najboljša dijaka v gostinskem sektorju!

Na podelitvi nagrade Mladi kulinarični up 2020 je nagrada šla v roke Nives Kovačič in Sergeju Omerzu, ki sta po mnenju združenja JRE, 16 vrhunskih slovenskih chefov in lastnikov restavracij, s svojim odnosom do dela, motivacijo in profesionalnostjo, še posebej izstopala. Člani JRE so lani namreč organizirali slavnostno dobrodelno večerjo Black&White, kjer so mladim, ki se šolajo v strežnem sektorju, ponudili enkratno priložnost za pridobitev novih kompetenc, predvsem pa učenje sodobnih veščin, še pred vstopom na trg dela.

V torek, 11. februarja, je potekala podelitev laskavega naziva Mladi kulinarični up 2020, ki sta ga prejela 2 dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje – Nives Kovačič in Sergej Omerzu. Dijaka sta se s svojim odličnim delom in znanjem izkazala pri sodelovanju na Black&White dobrodelni večerji, ki jo je združenje JRE Slovenije organiziralo marca lani. Poleg podelitve laskavega naziva, bodo člani JRE Slovenije zbrana dobrodelna sredstva v vrednosti 2.000 eur namenili dijakom Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje za razvoj mladih kulinaričnih upov.

Iztok Leskovar, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, je ob tej priložnosti povedal:
»Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje se zaveda, da je povezava med šolo in gospodarstvom nujna za kvalitetno izobraževanje dijakov. Ne le, da s tem zagotavljamo ustrezna znanja za dijake, skrbimo tudi za razvoj gastronomije in turizma in dvig kvalitete v prihodnje. Le s sodelovanjem obeh strani je možen napredek. Takšen način sodelovanja je najboljši način prenašanja znanja za mlade.«

Gašper Puhan, predsednik JRE Slovenija in lastnik restavracije Galerija okusov, je v svojem govoru podaril problematiko pomanjkanja dobrih kadrov v strežbi. »Če želimo Sloveniji kot kulinarični destinaciji povečati prepoznavnost in se osredotočati na zahtevnega obiskovalca, se morajo stvari sestaviti – poleg izvrstne hrane, primerne vinske spremljave, navdihujočega ambienta, uporabe prvovrstnih lokalnih in svežih sestavin, potrebujemo v restavracijah tudi kakovostno postrežbo. Težko je najti motivirane mlade natakarje, saj je ugled tega poklica še vedno premajhen. Zato želimo mlade s takimi projekti (kot je Black&White večerja) spodbuditi, da ciljajo višje,« je povedal Puhan, ki še dodaja, da bodo člani JRE Slovenije dobrodelno večerjo Black&White ponovno organizirali tudi letos, in sicer 7. aprila.

Hans van Manen, izvršni direktor JRE-Jeunes Restaurateurs iz Nizozemske je ob tej priložnosti nagovoril mlade in jim povedal, za kaj se zavzema združenje: »JRE-Jeunes Restaurateurs pomeni neskončno strast – do tega, v kar verjamemo, za kar se zavzemamo in kar želimo deliti z drugimi. Pomeni spoštovanje do trajnostnega razvoja, biodiverzitete, produktov, zdravja in hrane. Je naša odgovornost do dela in sveta v katerem živimo,« nato pa je s spodbudnimi besedami še dodatno motiviral mlade: »Delo v gostinskem sektorju ni enostavno, ampak nam prinaša veliko zadovoljstva. Povezava z mladimi ima za nas izjemen pomen, da vam lahko pokažemo užitek oziroma strast, ki jo občutimo ob našem delu, v upanju, da boste nekega dne vi postali top chefi, top sommelierji ali top podjetniki v gastronomskem svetu«.

JRE-Jeunes Restaurateurs je mednarodno združenje mlajših chefov, ustanoviteljev restavracij, sommelierjev in strokovnjakov gastronomije, ki jih druži talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Nastalo je leta 1974 v Franciji in je prve slovenske restavracije sprejelo v svoje vrste leta 2007. V svetu si prizadeva za pozitivno promocijo visoke kulinarike, saj združuje že 350 članov iz 16 držav v Evropi, ki jih na letni ravni obišče več kot 5.000.000 gostov. Velja omeniti še, da so si restavracije s svojimi odličnimi izkušnjami prislužile že 180 Michelinovih zvezd in 4.000 Gault&Millau točk.

Avtor fotografij je Rok Deželak