Koktajl – Aleš Ogrin

MOJITO - Original

Sestavine

 • ½ limete narezana na krhlje (4-5 krhljev)
 • 2 žlički kristalnega sipkega sladkorja
 • lističi poprove mete 10-12
 • drobljeni led
 • 50 ml Rum Bacardi Carta Blanca
 • sodavica

Priprava

 1. v večji kozarec (Highball 320 ml) damo na krhlje narezane ½ limete, dodamo sladkor in s tolkačem (lesenim ali plastičnem – batu ali kiju podobno orodje, s katerim se kaj s tolčenjem mečka, drobi) nežno stiskamo krhlje limete, da iztisnemo sok, obenem pa raztepimo sladkor.
 2. V dlan vzamemo 10-12 listov sveže mete in jih nežno stisnemo (plosknemo), da se sprostijo eterična olja, jih damo v kozarec in nežno s tolkáčem vtremo v zmes limete in raztopljenega sladkorja.
 3. Kozarec do vrha napolnimo z drobljenim ledom, dodamo merico Bacardi ruma in z barsko žlico premešamo.
 4. Po potrebi kozarec do vrha napolnimo z drobljenim ledom, dodamo 2 brizga sodavice ( cca 50 ml ) in še enkrat z barsko žlico nežno premešamo.
 5. Odtrgamo vršiček sveže mete, ga nežno »ofrcamo« in z njim okrasimo pijačo, dodamo slamico in postrežemo.
Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi Mojita:
 • Limeto oplaknemo s hladno vodo in jo pred uporabo stisnemo med dlanmi, da jo omehčamo. S tolkačem bomo lažje izstisnili sok.
 • Sladkor (beli kristalni) naj bo čim bolj sipek-čim manjša granulacija, se bo hitreje razstopil s sokom limete;
 • pri pripravi Mojita uporabimo samo lističe sveže mete, brez peclja, namreč pecelj daje grenak priokus, kar pa ne želimo, saj mora biti pijača svežega okusa in ne grenka. Tudi ko liste mete vtiramo v samo pijačo, bodimo previdni da jih ne zdrobimo ali pretrgamo, saj s tem uničujemo klorofil, (zeleno barvilo v rastlinah, algah in modrozelenih cepljivkah, ki je zelo pomembno v procesu fotosinteze), ki je tudi antioksidant.
 • Za pripravo Mojita uporabimo poprovo meto. Sam poznam približno 10-12 vrst mete. V Sloveniji so najbolj razširjene poprova meta, maroška meta, vietnamska meta, njivska meta, dolgolistna meta, mačja meta in polaj. Nekatere vrste so za potrebe kulinarike predvsem modne muhe (ananasova meta, pomarančna meta, jagodna meta, meta z okusom čokolade……) Žal pa takšne mete prav nič ne spominjajo na svoje ime po okusu in niso primeren za pripravo Mojita, vendar pa so zelo cenjene v slaščičarstvu in pri pripravi hladnih jedi.
 • Pri pripravi Mojita uporabljajte vedno svež drobleni led, ( če imate ledomat, ki vam pripravlja kocke, jih zavijte v čisto krpo in jih z lesenim kladivom nežno razbijte), saj bo le tako priprvajena pijača obrdžala kvaliteto in svežino.
 • ko dodajate sodavico, jo dodajte res v majhnih količinah, največ nekaj brizgov, le tako boste dobili pravo razmerje in okus pijače, ki ne bo vodena in se bo rum nežno občutil.
 • Vse kar počnete, počnite z ljubeznijo, pri delu bodite natančni, vzemite si čas za pripravo, le tako bo koktajl kvaliteten, gost zadovoljen, kateri se bo rad vračal k vam na Mojito.

Zgodovina

Začetki Mojita segajo v konec 16. stoletja k angleškemu podjetniku Richardu Draku. Aguardiente (žganje iz sladkornega trsa) je zmešal z meto, sladkorjem in sokom limete ker tako skrbel za dobro zdravje svoje posadke na ladji, ki jih je varovala predvsem pred vročino.
Ta pijača, znana kot Draque, je bila na Kuba znana kot zdravilni napitek. Ko je Havano zajela epidemija kolere, je nek pripovedovalec Ramon de Paula zapisal: » Vsak dan ob 11. uri zaužijem malo Drakea iz aguardienta in počutim se zelo dobro.«
Pod imenom Mojito je postal znan v 19. stoletju, ko so namesto težkega lokalnega ruma začeli uporabljati BACARDI Superiour Rum. (Pojavi se tudi uporaba ledu v pijačah). Ime izhaja iz zahodnoafriške besedo »Mojo«, ker pomeni urok in čarobni napoj. Uravnoteženost sveže mete in limete ter sladkorja se v popolnosti ujema s hrustljavostjo in slastnostjo ruma Bacardi.
Citat iz knjige Basila Woona »Čas koktajlov na Kubi«: »Najponižnejši na Kubi je pesnik, ki želi priti v dušo vsakega Kubanca in vsaditi vanj bistvo življenja: enkrat
se rodiš, enkrat živiš in enkrat umreš – zato poskušaj v tem času živeti dobro in ga dobro izkoristiti!«
Te vrstice zajemajo bistvo kubanskega življenja in tudi bistvo Mojita. Osnove življenja so: meta – svežina in čistost rojstva, sladkor in rum – sladkosti bogatega življenja in limeta – ostrem okus žela smrti, ki ostane, ko je kozarec izpraznjen. Mojito je arhetipska pijača Bacardija: uravnovešenje latinske čutnosti in radosti življenja.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke