DESTINACIJA JERUZALEM SLOVENIJA IMA ČURKE IN MATJAŠEKA I. ORMOŠKEGA – KI JE GUJDEKA KLA

Dobrodošli na Antonovanju! –  ko nas obiščete, boste začutili, da čas pri nas teče drugače…

Ko govorimo o bogatem izročilu naših krajev, seveda tudi v povezavi z gastronomijo in vinom, ne smemo mimo kraja Kog in posebne prireditve Antonovanje na Kogu, ki je močno prerasla meje kraja in občine Ormož.

Kog, vas le z nekaj sto dušami, ki leži na samem severovzhodnem robu Slovenije, je v stoletjih doživela marsikaj. Da se je ohranilo slovenstvo, je gotovo povezano z dejstvom, da so tukaj doma posebej ponosni ljudje, ki so se morali skozi življenje prebijati z lastno glavo in pridnimi rokami. Tu je dom staroste slovenskega vinarstva Stanka Čurina, tu so odlične vinogradniške lege.

V našem sloganu, s katerim predstavljamo destinacijo Jeruzalem Slovenija se skriva veliko tega, kar je toliko let nazaj motiviralo in navdihovalo organizatorje iz Društva Antonovanje na Kogu. Gre za tradicijo, gre za to, da se ohrani in preda prihodnjim rodovom to, kar nas najbolj zaznamuje in tudi odlikuje. Antonovanje na Kogu in Čurkarijada  je zgodbo, ki obiskovalcem, pa tudi domačinom, daje občutek, da čas tukaj resnično teče drugače – da se ljudje še znamo veseliti, da poznamo izročilo, da ga s ponosom, ljubeznijo in odgovornostjo negujemo ter da si vzamemo čas zase in za druge ljudi. To vse se skriva v tej bogati prireditvi in v slavni čurki, ki ni le gastronomska poslastica, saj ima celo svojo pesem!

Preden jo lahko damo na krožnik, pa naj bo črna siva ali bela, mora kmet veliko časa vložiti v prirejo svinj, nenazadnje tudi kaša in proso ne padeta iz vrečke v trgovini –  koline pa so od nekdaj pravi  družabni dogodek,  družinski praznik in srečanje!  Koline kot take pa tudi kažejo na to, kako preudarno so se nekdaj lotili vsakega dela, saj naj bi se ne zavrglo ničesar. Danes to opredeljujemo kot trajnostnost, ki jo v zadnjih letih tako zelo poudarjamo.

 Okus po dobrem, okus po pristnem, ko z veseljem rečeš »še« – to je poleg bogate vinarske tradicije gotovo prvo sporočilo Antonovanja na Kogu  in Čurkarijade. Letos jo je posebej zaznamovala umestitev Matjašeka I.Ormoškega, ki bo promotor dogodka in kašnih klobas z lokalno noto, kot jih znajo narediti le najboljši domači mojstri mesnih dobrot.

Želimo si, da bi tudi tisti, ki oblikujejo vsebine, ki nas bodo umestile kot Gastronomsko regijo Evrope 2021, prepoznale dogodke kot je Antonovanje na Kogu in jih umestile v nabor pravih zgodb, ki temeljijo na tradiciji slovenstva in pravega okusa. S takšnimi dogodki bomo dobro ime Slovenije in slovenske kulinarike in gastronomije kot take, ponesli v svet s pravo lahkoto, brez posredovanja velikih kuharskih gurujev – to kar je pristno, to kar je odlično, drugi takoj prepoznajo, morda imamo sami s tem več težav.

Hvala Društvu Antonovanje na Kogu, hvala vsem, ki v malem kraju pletejo velike zgodbe za dušo in telo. Resnično se lahko veselimo razvoja prireditve, ki se že danes ponaša z certifikatom Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

Andreja Brglez