7. SALON PENEČIH VIN LJUBLJANA

Sedmi salon penečih vin odpira novo ljubljansko vinsko sezono in vabi v čarobni svet iskrivih mehurčkov

7. Salon penečih vin Ljubljana, ki je del mednarodne mreže Salon of Sparkling Wines, bo v petek, 14. februarja 2020, med 15. in 21. uro. Lociran bo na atraktivni lokaciji v srcu prestolnice – v Hotelu Slon, ki nudi odlične pogoje za predstavljanje penečih vin na najvišjem nivoju in je obenem atraktiven in zanimiv za (domače in tuje) obiskovalce. Na salonu, ki odpira sezono dogajanj na ljubljanski vinski sceni v tem letu, se bo predstavilo 40 vinarjev, z več kot 120 penečimi vini.

Del salona bo tudi tokrat namenjen ponudbi izbrane kulinarike, ki se odlično družij s penečimi vini in za katero bodo poskrbeli v hotelu Slon. Sestavni del salona bodo tradicionalno tudi tri vodene degustacije in veliko mednarodno ocenjevanje penečih vin.

Predsjednik komisije Dušan Brejc

RAZSTAVLJAVCI: https://www.salonofsparklingwines.eu/ljubljana

KOORDINATE:
Datum: petek, 14. februar  2020
Delovni čas: med 15. in 21. uro
Lokacija: Hotel Slon, Ljubljana
Cena vstopnice: 25 eur, 20 eur  za študente (omejena količina), 45 eur za pare
Prodaja vstopnic: Eventim (predprodaja), recepcija salona (na dan prireditve)

SALONSKE DELAVNICE

16:30 Kruh in (peneče) vino
Vodi: dr. Nina Levičnik, sommelierka

Skozi njuno tisočletno zgodovino sta kruh in vino stkala vez, ki pooseblja prvinskost na eni strani in mističnost na drugi. Na delavnici bomo skozi degustacijo štirih parov kruhov in penečih se vin poizkušali razvozljati njuno povezavo. Med pari bomo izbrali tistega, kjer se kruh najlepše poroči z vinom, če se izrazimo po sommeliersko. Mogoče bomo našli tudi par, kateremu bomo priporočil ločitev, morda pa se bomo zaljubili le v polovico para. Vse štiri variacije na temo kruha bodo pripravljene z drožmi, ekološko moko, brez umetnih dodatkov in z idejo, da se kar najlepše povežejo z izbranimi penečimi vini salonskih vinarjev.

18:30 Slovenija & Hrvaška – prijateljstvo v kozarcu mehurčkov
Vodita: Dušan Brejc, enolog in predsednik ocenjevalne komisije
prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb

Četrto leto zapored organiziramo dva salona, v dveh prestolnicah, dva peneča se svetova, ki se združita na ocenjevanju v želji, da pokažeta najboljše, kar imata, in dokažeta, da se kvaliteta penečih vin vztrajno dviguje. Na vodeni degustaciji bosta predsednik ocenjevalne komisije in direktorica zagrebškega salona predstavila tri najboljša slovenska in tri najboljša hrvaška peneča se vina – skupno šest, od tega štiri bela in dva rosé.

Udeležba na delavnici je možna s kupljeno vstopnico za salon. Obvezna je rezervacija mest na nina@geniuslocidesign.eu

MEDNARODNO OCENJEVANJE

Število penečih vin in število vinarjev, ki imajo v svojem portfelju peneča se vina, se v zadnjih letih vztrajno povečuje, zato smo se lani odločili, da dosedanji model ocenjevanja nadgradimo tako, da omogočimo udeležbo na ocenjevanju vsem vinarjem, tudi tistim, ki se ne bodo predstavili na nobenem od salonov. V letošnjem letu pa smo prisluhnili vinarjem, ki so si želeli rezultatov ocenjevanja prej – v decembru, da bi jih (v primeru dobrih uvrstitev) lahko uporabili v marketinške namene. Zato smo ocenjevanje organizirali že v začetku decembra, tokrat prvič v Zagrebu.

O ocenjevanju:
Datum: ponedeljek, 9. december 2019
Kraj: Hotel Dubrovnk, Zagreb, Hrvaška
Število vzorcev: 83
Predsednika ocenjevalne komisije enologa: Ivana Nemet (hr) in Dušan Brejc (slo)
Vina sta ocenjevali dve sedemčlanski, mednarodni komisiji sestavljeni iz: vinarjev, enologov, sommelierjev, degustatorjev, vinskih novinarjev, …

Rezultati ocenjevanja so dvo-nivojski, kar pomeni, bomo podelili dve vrsti priznanj: salonska priznanja – za uvrstitev v sklopu posameznega salona; velika priznanja mreže – za skupno, generalno uvrstitev.

REZULTATI MREŽE: https://www.salonofsparklingwines.eu/competition

Najvišje ocenjena vina 7. Salona penečih vin Ljubljana

Bela, peneča vina:

  1. Istenič, Prestige extra brut, 2013, Bizeljsko, Slovenija
  2. Zlati grič, Penina vintage, 2011, Štajerska Slovenija, Slovenija
  3. Vina Kauran, Muscat, brut, 2010, Štajerska Slovenija, Slovenija

Rosé peneča vina:

  1. Vino Kozinc, Penina Joker Zara, brut, 2016, Dolenjska, Slovenija
  2. Vipava 1894, Penina rosé, brut, 2017, Vipavska dolina, Slovenija
  3. Čarga | Since 1767, Donna Regina Brut Rosé, brut, 2016, Brda, Slovenija

URADNI VODI SALONA

S. Pellegrino je naravna gazirana mineralna voda, ki prihaja iz kraja San Pellegrino Terme v bližini Bergama, po katerem je dobila ime. Izvir se nahaja na višini 350m. Prvič je bila odkrita v italijanskih Alpah v 13. stoletju in ustekleničena že davnega leta 1899. S. Pellegrino se lepo ujema ob pitju rdečih in rose vin z višjo vsebnostjo alkohola ter ob belih vinih s polnim telesom. Je voda polnega, uravnoteženega okusa z drobnimi ter prefinjenimi mehurčki. Blagovna znamka S. Pellegrino je simbol italijanske elegance, rdeča zvezda na etiketi steklenice pa odraža simbol kakovosti.

Acqua Panna je naravna mineralna voda z nizko vsebnostjo mineralov in mehkim žametnim okusom. Prvič je bila odkrita v 15. stoletju. Prihaja iz kraja Panna v bližini Firenc. Izvir vode se nahaja na višini 900m v Apeninih. Naravni rezervat vode Acqua Panne je zaščiten od leta 1564, ko so se Medičejci odločili za gradnjo vile in ohranitev 1.300 hektarjev. Tako izvor, kot proizvodni obrat se nahajata v območju tega naravnega rezervata. Acqua Panna se lepo ujema ob pitju belih, svežih, sadnih in lahkih rose vin. Priporočamo jo ob spremljavi z lažjimi in prefinjenimi jedmi, kjer prevladujejo slani in kisli okusi. Na steklenici izstopa lilija, ki je simbol Firenc in družine Medici.

Vodi S.Pellegrino in Acqua Panna dopolnjujeta okus jedi in vina ter obogatita kosilo ali večerjo. Priporočena temperatura serviranje za S.Pellegrino je 8-10˚C, za Acqua Panno pa od 10-12˚C.

Italijansko podjetje S.Pellegrino je tudi organizator natečaja S. Pellegrino Young Chef Competition (tekmovanje mladih kuharjev) ter izbora 50 najboljših restavracij na svetu.

 

Merit HP d. o. o. je zasebno podjetje, ki je nastalo z oddelitvijo programov Hrane in Pijač (HP) od podjetja Merit International d.o.o. Glavna dejavnost Merit HP je zastopanje in distribucija prehrambnih izdelkov in pijač. Merit HP zastopa in prodaja mednarodno uveljavljene blagovne znamke, kot so Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug, Hennessy, Glenmorangie, Belvedere, Bacardi, Martini, Underberg, Bombay Sapphire, Badel, White&Mackay, Guinness, Kilkenny, S. Pellegrino, Chipita, Ölz, Jaffa, Lay’s, Baci, Aptamil, Tabasco) in druge.

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Nastavitve zasebnosti si lahko nastavite tukaj.

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke