Začimbe – majhne dobrote, veliko okusa!

misc1

gastrogurman - zacimbe ozka za ekosara libereko

Dobri kuharji znajo začimbe ceniti kot samo zlato! Čeprav v majhnih količinah, dajo jedem tisto
piko na i, ki zaokroži aromo in okus vsakega grižljaja.

Že stoletja nazaj so te majhne dobrote veljale za preproste, a zelo iskane dobrote, ki jedi spremenijo v
prave gurmanske užitke. Ja, so pravi mali kuharski pomočniki!

Zakaj raje posamezne začimbe, in ne industrijske mešanice začimb?

Industrijske mešanice (na primer za čufte, perutnino, čevapčiče, ribe, žar,…) pogosto vsebujejo tudi veliko
soli, ki jo tisti, ki pripravljamo jedi, že tako ali tako dodamo. Hitro se torej lahko zgodi, da je jed preveč slana
in zato manj okusna, poleg tega pa zdravju škodljiva. Nekatere vsebujejo tudi nepotrebne ojačevalce okusa –
kaj ni bolje izbrati več posameznih začimb, ki jih resnično lahko prilagodimo vsaki jedi?

To seveda ne velja za začimbe, ki so mešanice začimb že same po sebi – takšni sta na primer curry in
garam masala.

Ni naroda, ki ne bi imel svoje značilne kuhinje. Sem seveda spadajo tudi okusi, ki jih dajo značilne začimbe.
Slovenci veliko uporabljamo sladko rdečo papriko, šetraj, majaron, lovorjev list, muškatni orešek, timijan,
baziliko, cimet in pehtran. Med bolj eksotične, ki se tudi pri nas vedno bolj uveljavljajo, pa so na primer curry,
garam masala, kurkuma, kardamom, zvezdasti janež in ingver – tako je, Slovenci postajamo vedno bolj odprti
za nove okuse in nove jedi. Dokaz za to so mnoge uspešne restavracije, ki jih je pri nas kar nekaj: od tajskih,
mehiških, kitajskih, japonskih, indijskih, pa do srbskih, arabskih in celo nepalskih. Najbolje pri vsem tem pa
je to, da so jedi vseeno lahko jedi, na katere smo Slovenci navajeni, le popestrimo jih s ščepcem drugačnega okusa!

gastrogurman - zacimbe vmesna za ekosara libereko

Začimbe in zdravje
Začimbe imajo veliko učinkovin, ki na naš organizem delujejo blagodejno. Poleg tega ojačajo okus jedi na
naraven način, s tem pa zmanjšajo potrebo po dodatku soli, ki je v razvitem delu svata postala tako
problematična. Začimbe torej ne le dodajo koristno jedem, temveč tudi zmanjšajo škodljivo – dve muhi na
en mah, krasno, kajne?

Najboljše začimbe so seveda tiste, pridelane z veliko mero pozornosti in izkušenj, ter na ekološki način!
Zakaj ekološki? Razlog ne tiči le v tem, da so zdravju bolj prijazne od konvencionalno pridelanih. Bistvo
začimb so eterična olja – olja, ki rastlinam nudijo zaščito pred škodljivci. Ekološko pridelane začimbe niso
škropljene s škodljivimi kemičnimi pripravki, zato morajo za zaščito dobro poskrbeti same – tako proizvajajo
več eteričnih olj, kar je v njihovo in – na srečo – tudi v našo korist!

Mjuša Krevs, mag. inž. preh.
Ekošara, www.ekosara.si
Ekošara trgovina napis