Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Penina Bagueri Rose – Klet Brda

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vino meseca po izboru uredništva Gastrogurman je Penina Bagueri Rose – Klet BRDA. Sveža in sadna penina z drobnimi mehurčki, ki se neprekinjeno verižijo, pridelana po klasični metodi iz modrega pinota, ki jo okarakterizira ter chardonnaya, ki ji poda strukturo in telo. Dobitnica srebrne medalje na International Rose Championship 2017 na Poljskem.

.

.

O vinu

Videz, aroma in okus
Videz: antično roza barvo dodatno obogatijo topli zlati podtoni. Nežni in počasni mehurčki so skorajda neutrudni.
Aroma: subtilna aroma, ki vodi k nežni cvetici rdečih sadežev in citrusov.
Okus: satenasta tekstura, jasne zaznave malin v zatonu. Obstojna svežina.

Sommelier priporoča
Spajanje s hrano: odličen aperitiv, čudovita spremljava sušiju in jedem iz lososa. Prekrasno se prilega sladicam z gozdnimi sadeži.

Temperatura serviranja: 6–8 °C.

Potencial staranja: v temnem prostoru do 2 leti.

Način pridelave
Poreklo : vinorodni okoliš Brda / lege: Kozana, Vedrijan, Cerovo, Vipolže
Površina vinogradov: 3 ha
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4.000 – 5.000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 – 25 let
Tip zemlje: fliš, lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Fermentacija: 100% v inox tankih
Sekundarna fermentacija: v steklenicah
Zorenje: vsaj 36 mesecev na kvasovkah
Zastopanost sort: 60% modri pinot, 40 % chardonnay

Letnik vina: 2011
Alkohol: 12 % vol
Skupne kisline: 7,65 g/l
Ostanek sladkorja: 10,5 g/l

.


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!