Mlada slaščičarska umetnica Syu Poropat

misc1

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat ozka

Umetnost priprave slaščic je veščina, ki zahteva popolno predanost, ogromno znanja, izkušenj, predvsem pa perfekcionizma. Ure in ure priprave in potrpežljivega sestavljanja, dokler ni vse točno na svojem mestu, tako da slaščica že na prvi pogled pogled vzame dih…da si želiš biti med prvimi, ki jo bo smel poizkusiti…tako je, to je umetnost. Ko pa tvoja sladka kreacija prepriča žirijo, da ji prisodi odličje na tako velikem tekmovanju, kot je mednarodno kulinarično tekmovanje v Kranjski Gori, pa pomeni, da si med najboljšimi, v sami eliti. Vse to je uspelo Syu Poropat še preden bo dopolnila 22 let.  Prepričan sem, da bomo za njeno ime še velikokrat slišali, in prav zato jo z veseljem predstavimo tudi na portalu Gastrogurman.

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat naslovna

Ko smo Syu prosili, da nam zaupa nekaj o sebi, so bile njene prve besede takšne 🙂
“Nobena gostova želja, nobena sladica, nobena slaščičarska garnitura ni tako zahtevna, kot prošnja, da napišeš nekaj o samem sebi. Še posebej, če si oseba, ki stremi k perfekcionizmu in živčno prebiraš napisano, da le nisi česa pozabil ali narobe napisal.”

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat

Moje ime je Syu Poropat, stara bom 22 let in sem študentka VSŠGT Bled ter ena izmed slaščičark v hotelu Kempinski Palace Portorož. Prihajam iz Portoroža, zato ni naključje, da se je moja karierna pot pričela ravno v hotelu Kempinski. Imela sem to srečo in čast, da so mi kot komaj 18 letni dijakinji srednje gostinske šole zaupali mesto pomočnika šefa slaščičarne.

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat sladica

V tem času sem pridobila številne izkušnje, obiskovala tečaje in zastopala podjetje na GTZ-ju v Portorožu leta 2014. Za vse dane priložnosti sem neizmerno hvaležna našemu šefu Igorju, ki je zame najboljši in najbolj razumevajoči šef. Moja poklicna pot v hotelski slaščičarni  se je nadaljevala do moje odločitve da nadaljujem s študijem na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled. Tam sem si že v prvih nekaj mesecih še bolj razširila svoja kulinarična obzorja in se navdušila tudi za ustvarjanje slanih garnitur tople in hladne kuhinje.

Skupaj z ostalimi kolegi sem zastopala našo šolo že na 4 tekmovanjih. Zadnje tekmovanje je potekalo v Kranjski Gori, kjer sem tekmovala v kategoriji torte in dosegla zlato odličje. Ob tej priložnosti bi se rada še posebej zahvalila svojemu mentorju ter predavatelju strokovnega predmeta, Jožetu Zalarju, ki mi omogoča nastope na vseh tekmovanjih ter mi obenem svetuje, korektno argumentira in komentira vse naše izdelke.

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat slascica 3

Torta, s katero sem tekmovala, je bila sestavljena pretežno iz čokolade. Uporabila sem Valrhona temno, mlečno in belo čokolado, pistacijev marcipan, pralinejevo pasto z eclat d`orjem, malinino kremo in orešček tonka. Za dekoracijo sem uporabila marcipan in čokoladno modelirno maso.

Rada delim svoje recepte, vendar bi za zapis slednjega porabila vsaj 2 tiskani strani, saj je bila torta resnično sestavljena iz veliko elementov.
Če vas pot zanese v Portorož, vabljeni na sladke pregrehe v naš hotel.

Gastrogurman - predstavitev Syu Poropat slascica 2
.
Za besedilo  in fotografije se zahvaljujemo Syu Poropat ter Lani Mahnič Jekoš iz Kempinski Palace Portorož