Recept meseca s TOP CHEFI – SARA RUTAR

misc1

SARA RUTAR: POLETNI ROASTBEEF

Roastbeef, dimljena majoneza, pire buče in hrustljave redkvice

Sestavine za 2 osebi:

1. meso

– 2 medaljona roastbeefa 
– dimljeno oljčno olje (Jenko)
– rožmarin 
– strok česna

2. bučni pire

– 1 manjša hokaido buča
– maslo
– sol 
– poper
– česen 
– timijan
– oljčno olje

3. omaka

– 200 g šampinjonov
– 100 g tartufate
– strok česna
– oljčno olje

4. redkvice

– redkvice 
– pest malin 
– 1dcl belega balzamičnega kisa 
– 1 dcl vode
– 50 g sladkor

5. dimljena majoneza

– 2 rumenjaka
– sol
– polovica limone (sok)
– 1 zlička gorčice
– 50 ml dimljenega olja (Jenko)
– 150 ml oljčnega olja

6. Jam iz malin in refoška

– 500 ml refoška
– 300 g malin 
– sol

Postopek:

1. Meso

Meso narežemo na željeno obliko , debeline 2cm in jih dan ali dva pred peko mariniramo v dimljenem oljčnem olju dodamo zdrobljen strok česna, vejico rožmarina in damo v hladilnik. Meso pečemo na močnem ognju – žar ali v ponvi , če želimo lepo rožnato sredico (medium) , meso pečemo na vsaki strani 2 minuti in ga odstavimo na desko da počiva vsaj 3 minutke. Posolimo ga na koncu.

Pred serviranjem ga prerežemo na pol

2. Pire 

Bučo izdolbemo in olupimo, meso buče narežemo na manjše koščke. V ponev dodamo meso buče, pretlačen strok česna, timijan in oljčno olje. Dušimo na nizki temperaturi , sol in poper lahko dodamo na koncu. Spasiramo z paličnim mešalnikom, postopomo dodamo nekaj stopljenega masla in seveda začinimo.

3. Omaka

Česen nasekljamo in popražimo na olivnem olju, dodamo narezane gobe in jih na hitro podušimo, dodamo tartufato in po potrebi solimo.

4. Redkvice

V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in maline. Nato v vrelo tekočino dodamo narezane redkvice ki jih kuhamo 10 minut. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Redkvice lahko tudi shranimo v hladilniku za naslednjič

5. Majoneza

V posodo damo rumenjake, limonin sok, sol, gorčico in nekaj olja ter z paličnim mešalnikom miksamo, postopoma dodajamo oljčno olje dokler ne dobimo goste majoneze.

6. Jam iz malin in refoška

Maline in refošk damo v posodo in zavremo, nato reduciramo 30 minut oziroma dokler ne dobimo goste tekočine, ki jo spasiramo in precedimo ter nekoliko posolimo… serviramo hladno ( gosta omaka ) 

Saro Rutar vsi poznajo kot pozitivno nasmejano energično Primorko, je strastna ljubiteljica dobre hrane ter seveda kulinarike nasploh! Od amaterske kuharice doma je prišla do zmage na Masterchefu ki ji je odprla veliko vrat, in si je sedaj ustvarila čudovito poslovno pot in lahko rečemo, da to kar počne jo osrečuje! Najraje pa seveda osrečuje vas, ker za vsakega chefa je največji užitek ko gleda svoje goste ki uživajo v hrani ki jo je ustvarila. 

 

Dober tek!