Recept meseca s TOP CHEFI – Matija in Matjaž Cotič

misc1

MATIJA in MATJAŽ COTIČ: Razstavljena jota

Razstavljena jota – kožnata klobasa, maslen krompir, fižolov pire, pečeno korenje, glazirana mlada repa, okisana repa, temna omaka in ohrovtovo olje

Kožnate klobase ( Količina za 2  osebi )

  • 8 dag svinjske kože
  • 16 dag mletega svinjskega mesa
  • sol, poper
  • 2 dcl belega  vina
  • ovčje črevo
  • lovorjev list
  • poper v zrnju
  • 0,3 dcl olja

Svinjske kože skuhamo in zrežemo. Dodamo jih mletemu svinjskemu mesu. Začinimo s soljo, poprom in vinom. Maso napolnimo v  črevo. Klobase kuhamo v vodi s dodatkom belega vina, lovorjevega lista in celega popra. Ko so klobase kuhane jih opečemo na vročem olju.

Maslen  mini krompir  ( Količina za 2  osebi )

  • 8 dag mini krompirja
  • 4 dag masla
  • timijan
  • sol, poper

Krompir skuhamo v lupini ga ohladimo in narežemo na polovice sotiramo ga na maslu z dodatkom timijana.

Fižolov pire ( Količina za 2  osebi )

  • 15 dag kuhanega fižola
  • 4 dag  masla
  • sol
  • česen v prahu

Fižol zavremo precedimo, zmiksamo in prepasiramo. Dodamo maslo in začinimo s soljo in česnom v prahu

Temna omaka ( Količina za 2  osebi )

  • 2 dl temnega fonda
  • žlica medu
  • belo vino
  • timijan
  • majaron
  • 3 dag masla

Fond reduciramo dodamo vino, med, majaron in timijan. Na koncu dodamo hladno maslo.

Okisana  repa ( Količina za 2  osebi )

  • 3 dag sveže repe
  • 1 dcl vinskega kisa
  • 2 dag sladkorja

Repo olupimo in narežemo na tanke lističe katere potopimo v vrel prevret kis kateremu smo dodali 1 dcl vode in sladkor. Repo pustimo v kisu dokler se kis ne ohladi.

Pečeno korenje ( Količina za 2  osebi )

  • 6 dag korenja
  • 1 stroka česna
  • sol, poper
  • timijan
  • olje

Korenje operemo in ga začinimo s soljo, poprom, timijanom, česnom in položimo na alu folijo polijemo z oljem dodamo strt česen in zavijemo z foljo. Pečemo v pečici na 180 stopinj 30 minut.

Glazirana mini repa

  • 10 dag mini repe
  • oje
  • 3 dag maslo
  • 0,5 dag medu
  • 1 ml kisa
  • sol, poper

Repo očistimo, narežemo in  blanširamo in ohladimo v ledeni kopeli. Nato ga glaziramo na maslu, medu in kisu in začinimo.

Ohrovtovo olje

  • 30 dag ohrovta
  • 1,5 dcl olja

Ohrovt blanširamo in osušimo. V termomixu ga skupaj z oljem miksamo na 70°C 7 minut. Olje precedimo čez gosto cedilo ali krpo.

Jed dekoriramo s krebuljico in joto zadimimo.

Nekaj o nama:

Matija Cotič, star sem 19 let. Prihajam iz Zalošč ki se nahajajo v bližini Nove Gorice. Končujem šolanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Po končani srednji šoli bom nadaljeval šolanje. Od kar pomnim sem hotel postati kuhar. Med šolanjem sem se udeležil kar nekaj različnih tekmovanj kjer sem dosegel vrhunske rezultate . Doseženi rezultati so mi bili še dodatna spodbuda za nadaljnje učenje in delo.

Matjaž Cotič, po poklicu sem gostinski tehnik. Srednjo šolo sem obiskoval v Izoli. Po končani srednji šoli sem delal v različnih restavracijah. Bil sem tudi član slovenske kuharske reprezentance s katero smo osvojili kar nekaj odličij. Pred nekaj leti sem bil tudi vice prvak v pripravi testenin na tekmovanju Pasta world championship v Parmi. Sedaj sem zaposlen v restavraciji DiVino

Dober tek!