Recept meseca s TOP CHEFI – Masterchef Darko Klemen

misc1

.
Sestavine za 4 osebe:
.
Bela polenta:

– 150 g bele polente
– 30 g beli tartuf
– 5 ml tartufovo olje
– 40 g masla
– 40 g parmezan parmigiano reggiano
– Beli poper
– Sol
– 0.3 l vode
.
Krema špinače:
– 300g sveže špinače
– 1 glavico česna
– 1dcl smetane
– Muškatni oreh
– Kumina
– Sol
– Poper
.
Morski sadeži:
– 400g file lososa
– 100g svežih dagnjev
– 4 kom jakobove pokrovače
– 2 kom jadranski kalamar
– 4 kom svežih velikih gamberov
– 30g kaviarja lososa
.
Ostalo:
– Sol
– Med
– Čili
– Česen
– 1 dcl suhega belega vina
.
.
 
.
Priprava:

V vrelo osoljeno vodo zakuhamo polento. Ko je polenta kuhana, ji dodamo maslo, parmezan in tartufe z oljem.

Špinačo blanširamo približno 1 min.

V ponvi prepražimo česen, da zadiši. Špinačo damo na česen začinimo in zalijemo z smetano. Vse skupaj zmiksamo v Thermomixu v gladko kremo.

Kapesante začinimo z medom in čilijem.

V ponvi zagrejemo olje. Školjke, gambere in kalamare na hitro popečemo, dodamo česen in zalijemo z vinom. Ko vino povre, dodamo žličko masla, da se naredi kremna omaka.

Losos začinimo in ga z kožo navzdol pečemo 3 minute, nato ga obrnemo in ga pečemo še tako dolgo, da na sredini ostane rahlo rožnat.

Sestavimo krožnik.

Foto: osebni arhiv Darko Klemen