Recept meseca s TOP CHEFI – MARKO ŽAGAR

misc1

MARKO ŽAGAR: TELEČJA JETRCA Z JURČKI

Sestavine za 4 – 5 oseb:

  • ½ kg telečjih jetrc
  • ½ kg jurčkov
  • ½ kg čebule
  • par strokov česna
  • poljubna maščoba
  • sol
  • poper
  • timijan
  • majaron
  • mleta sladka rdeča paprika
  • svež peteršilj
  • vinjak
  • belo vino

Priprava (čas za pripravo: 15 minut)

  • Čebulo narežemo na tanke rezine in jo prepražimo na poljubni maščobi. Uporabimo večjo in širšo posodo, ki prenese in oddaja visoke temperature.
  • Ko čebula zarumeni, dodamo sveže mlet poper, premešamo in dodamo na tanko narezane rezine jurčkov. Med pečenjem jurčke nežno obračamo, da ne razpadejo. Pečemo samo toliko časa, da so zapečeni in da še vedno ostanejo čvrsti.
  • Pečenim jurčkom dodamo narezana jetrca in na tanko narezan česen, dodamo ščepec timijana, majarona in za noževo konico sladke rdeče paprike. Premešamo in vse skupaj na zelo visoki temperaturi na hitro prepražimo. Flambiramo z vinjakom ter takoj nato zalijemo z belim vinom in pokuhljamo še cca pol minute na zelo vročem ognju. Za osvežitev jedi lahko dodamo malo nasekljanega svežega peteršilja.
  • Solimo tik pred serviranjem.

Telečja jetrca z jurčki ponudimo kot toplo predjed ali pa kot samostojno jed z domačim belim kruhom, polento ali pire krompirjem. Poleg lahko ponudimo tudi svežo sezonsko solato.

Marko Žagar je v kulinaričnem svetu že od zgodnjega otroštva, saj sta bila oba njegova starša gostinca v svoji gostilni in je tako lahko že zelo zgodaj spoznal tako velike, kot tudi male skrivnosti uspešnega dela v gostinstvu. Izobraževal se je na srednji gostinski šoli v Ljubljani, končal pa na srednji gostinski šoli na Bledu. Po končanem šolanju je nabiral izkušnje v različnih gostilnah in hotelih, samostojno pot pa je pričel leta 1998, ko je odprl Kebabči (prvo prodajalno kebaba v Ljubljani).

Danes uspešno vodi Klub gurmanov Skaručna, kjer njegovi gostje uživajo ne le v njegovih odličnih kulinaričnih kreacijah, temveč se skupaj z njim vedno tudi zasukajo med lonci in pripravijo zase razne jedi pod njegovim budnim očesom. Marko namreč svojih receptov nikoli ne skriva in svoje znanje z velikim veseljem in intuziazmom predaja dalje.

Markov moto je, da naj bodo jedi vedno sezonske, sveže, če se le da, lokalne, nikakor pa ne industrijsko predelane. Osredotoča se na to, da njegovi gostje vse jedi pripravijo skupaj z njim, si jih sami postrežejo na krožnike ter nato odidejo domov s prijetnimi vtisi in željo po tem, da se k njemu ponovno vrnejo.

Dober tek!